Blogit
Kasvihormoni

Sinivuokot kukassa

Sinivuokko_kasvihormoni.fi-7

Pieni metsäpuutarha olisi kiva. Sitä varten pitäisi olla metsä, puutarhahan meillä alkaa jo olla. Lastenelokuvan viisautta lainaten: seitsemän kertaa kuusi on pieni metsä, ei siis muuta kuin istutuspuuhiin.
Sinivuokko_kasvihormoni.fi-2

Metsäpuutarhassani kasvaisi ehdottomasti sinivuokkoja. Kävin kuvaamassa nämä vuokot meidän kulmilta löytyvillä autiotonteilla – tuossa puolen kilometrin päässä on kaksi kaupungin tonttia, joista purettiin vanhat talot pois. Tonttien metsäpuutarhaan tarvitaan vain kolme valtavaa kuusta, ei edes seitsemää, sekä kuusten juurella kasvavat sinivuokot.

Sinivuokko_kasvihormoni.fi-4
Sinivuokko valkoisine heteineen, juurella ketunleivän lehtiä. Keväisen kaunista!

Sinivuokko_kasvihormoni.fi-5

Sinivuokko on yksi ensimmäisiä kukkijoitamme, mikä tekee siitä odotetun vieraan, tai ainakin minä odotan sitä innoissani. Olen ihaillut toisten huhtikuun alussa julkaisemia kuvia sinivuokoista: ollapa niin lämmin paikka, jossa sinivuokkoja voisi ihailla jo ruskean maan aikaan! Meillä kukat ovat parhaimmillaan äitienpäivän tienoilla mutta valitettavasti niitä ei löydy seutumme luonnonmetsistä. Pihamailla niitä sen sijaan on siellä täällä, kukkapenkeissä yleensä muhkeina puskina. Metsäpuutarhassa sinivuokkoja pitää kumartua katsomaan, jotta niistä näkee koko herkkyyden ja kauneuden. Lämmin auringoinpaiste, pehmeä multamatto ja kamera on yhdistelmä, joka saa mielen kepeäksi. Suosittelen kokeilemaan!
Sinivuokko_kasvihormoni.fi-6

Common hepatica brings life into woods in Spring. I’d love to have this in my garden: the first step would be to plant some spruces 🙂Sinivuokko_kasvihormoni.fi-1

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (9)

 1. Pioni

  Meillä sinivuokkomätäs kukkii kukkapenkissä, ja onneksi se alkaa pikkuhiljaa leviämäänkin muurahaisten (?) avulla. Vähän olen siirtänyt sitä pieneen metsäpuutarhaanikin.

  • Sini K.

   Oletpa onnekas, Pioni! Meilläkin edellisessä kodissa kaiketi muurahaiset toivat sinivuokon naapurista meidän kukkapenkkiin kasvamaan. Aluksi en tiennyt mikä se on ja miltei kitkin pois. Onneksi maltoin mieleni!

   Onnistuisikohan siementen levittäminen ahkerasti haravoimalla?

  • Veikko Juhani

   Sinivuokon leviäminen muurahaisten avulla on aika vaivaloista ja hidasta. Korkeintaan muutama metri emokasvista ja silloinkin siemen jää usein sellaiseen paikkaan missä se ei idä. Tehokkain sinivuokon levittäjä on ollut ihmisen tekemät siirtoistutukset ja siihen kannattaa turvautua edellenkin. Hyvin siemeniä tuottavan pehkon alle saattaa ilmaantua jopa kymmeniä sirkkataimia mitkä kannattaa siirtää muualle jatkokasvatukseen, koska yleensä suuri osa sirkkataimista saattaa tuhoutua.

   Haravointia en suosittele koska se irrottaa maasta mahdollisesti itäneitä siemeniä ja näin siemenet voivat kuolla. Siemenet kannattaakin kerätä käsin ja kylvää kasvatusalustalle tai suoraan haluttuun lopulliseen kasvupaikkaan. Olen saanut kasvatusalustalla kasvatetut taimet kukkimaan muutaman kukan kolmannen kasvukauden alussa.

 2. picapicafennorum

  Morjens! Käväisin vilkaisemassa blogiasi nyt ensimmäistä kertaa – ja lukulistallehan se meni! 🙂

  • Sini K.

   Ilahdutat kovasti tällä kommentillasi väsynyttä puupäätarhuria, kiitoksia kovasti luottamuksesta!

 3. Veikko Juhani

  Kuusen alusta on kohtuuhyvä sinivuokolle, mutta maaperä on yleensä hapan ja kuusi luontaisesti ylläpitää karikkeesta johtuen happamuutta. Sinivuokko tykkää kalkkipitoisesta kasvualustasta ja varsinkin kuusen alla voisi kalkitusta suositella. Myös pieni lannoitelisä rehevöittää sinivuokkokasvustoa. Runsas lannoitus saattaa rehevöittää kasvustoa liikaa ja kukat voivat jäädä kasvuston sisään piiloon.

  Kasvuston alle varisseet siemenet voivat itää ja tuottaa uusia taimia, mutta nillä on vaara jäädä kasvuston alle ja kuolevat valon puutteeseen. Taimet voi yrittää pelastaa siirtämällä ne jo sirkkataimivaiheessa jatkokasvatukseen. Hyvään taimituotantoon olen päässyt harventamalla emokasvin lehvästöä aika rankastikin, niin silloin taimet voi kasvattaa emokasvin alla niin että taimiin kehittyy oikeat sinivuokon lehdet ja ovat näin vahvempia ja elinvoimaisempia sirrettäväksi.

 4. Veikko Juhani

  Runsaasti kukkiva ja rehevä sinivuokkopehko tuottaa alleen usein runsaastikin sirkkataimia jopa useita kymmeniä. Yhden rehevän pehkon alta olen saanut lähes kaksisataa sirkkatainta, yksivuotista tainta, ja vanhempiakin taimia jonkin verran. Pehkon halkaisija oli yli puoli metriä ja harvensin sitä reunoilta aika rankastikin. Taimet kannattaa ottaa jatkokasvatukseen, koska niistä muuten tuhoutuu suurin osa.

  • Sini K.

   No voi jee, miten mahtava tietopaketti tähän on ilmestynyt! Pistetäänpä omaakin pihaa ajatellen muistiin erityisesti tuo, että sinivuokot kuuluvat lehtomaisemaan, ei havujen alle. Kiitos!

 5. Veikko Juhani

  Pensaiden alustat ovat erinomaisia sinivuokon kasvupaikkoja. Parhaita ovat hiukan ”järeämmät” pensaat kuten sireeni ja vastaavat, koska sinivuokon voi näihin helposti kasvattaa runkojen väliin ”pensaan sisään” missä se on hyvässä suojassa liian innokkailta pensaiden alustojen multaajilta. Marjapensaidenkin alustoja voi kokeilla ja ainakin pystyoksaisten marjapensaiden alla sinivuokko menestyy hyvin.

  Sinivuokko on varjokasvi, mutta se menestyy hyvin myös kukkapenkissä aurinkoisella paikalla, jos se saa kesällä riittävästi varjoa kukkapenkin muista kasveista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *