Blogit
Kasvihormoni

Sinin suosikit: tulppaani

tulppaanipiha_kasvihormoni.fi-5
Tulppaanit ’Happy generation’ (raidallinen) ja ’Catharina’ (valkoinen) sekä vanha, jo hieman ulkonäöltään muuttunut punainen laji (’Red shine’).

Talven pakkaskaudelle olen kaivanut vanhoja kuva-arkistoja ja päätin tehdä postaussarjan suosikkikasveistani. Niistä suurin osa kasvaa nykyisin täällä meillä, mutta joukkoon mahtuu (todennäköisesti) myös pari edellisen kodin aarretta, joita en ole istuttanut tänne meille. Näin ollen tässä talven myötä blogiin tulee myös kuvia, joita siellä ei ole ollut aiemmin.

Tässä postaussarjassa en kerro tarkkoja kasvitietoja, vaan keskityn siihen, miksi juuri sillä kertaa esiteltävä kasvi kuuluu suosikkeihini. Tämä myös siksi, että kasvitieteelliset esittelyt on tehty nettiin jo moneen kertaan, minun valintojani ei sen sijaan ole esitelty kuin silloin tällöin täällä omassa blogissani. Samoin itse ilahdun kovasti kaikista käytännön vinkeistä kasvien kohdalla: jostainhan ne suosikit saavat alkunsa, ja usein syynä on joku kasvin ominaisuus, joka selviää vasta tunnetasolla.

Tervetuloa tutustumaan postaussarjaani!

tulppaanipiha_kasvihormoni.fi-9

Alussa oli rakas tulppaani

Aloitan sarjan suurimmasta lemmen kohteestani eli tulppaanista. Tämä yllä oleva kuihtumassa oleva kaunotar kertoo selkeimmin sen, miksi tulppaani on ihastukseni kohde numero yksi: se on kuin kauneuskuningatar, joka vielä vanhainkodissakin tietää arvonsa. Pää on ylväästi ylhäällä ja sitä koristaa kruunu, jota eivät edes ikääntymisen vuoksi haurastuva olemus heilauta mihinkään. Katso nyt tuota siemenkotaa! Se todellakin tietää kuuluvansa niihin kaikkein arvokkaimpiin!

Tällä hetkellä Areenassa on muuten katsottavissa 1600-luvun tulppaanikeinottelusta kertova dokumentti Tulppaanikupla, josta selviää, että minä en ole todellakaan ensimmäinen näihin kukkiin hurahtanut henkilö. Ja vaikka meillä on keväisin tulppaanimeri, en käytä uusien sipulien hankkimiseen taloomme verrattavia summia – toisin kuin nuo muinaiset hurahtaneet. Vietän satoine sipuleineni varsin maltillista elämää!

valipenkin_kevat_kasvihormoni-fi-1.jpg
Tulppaani ’van Ejk’

Ah, tulppaani. Meillä kasvaa pääasiassa erilaisia punaisen ja valkoisen sävyisiä tulppaaneja. Kiihkeimmät värit olen sijoittanut havujen sekaan, intensiivistä pinkkiä ja samettipintaista punaa löytyy takapihaa halkovasta välipenkistä.  Olen yrittänyt pitää kukkien värisävyt harmonisina vaikka vaihdan sipulien lajeja vuosittain, näin toisen ja kolmannen kerran kukkivat tulppaanit yllättävät uusien lajien keskeltä eivätkä riitele niiden kanssa.

Valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-7-2
Tulppaani ’Menton’ kolmantena kasvuvuotenaan. Tulppaani on menettänyt puolet punaisesta väristään vuosien myötä mutta edelleen siinä on havaittavissa pieni persikankeltainen sävy vaaleanpunaisen seassa.
valipenkin_kevat_Kasvihormoni.fi-5
Jouluruusu loistaa valkoisena ’van Ejk’ ja ’Red shine’ -tulppaanien keskellä. Purppurainen lehvästö kuuluu pionin alkukesän kasvulle.

Nämä kuusi ensimmäistä kuvaa ovat kaikki samasta välipenkistä, kuvattuna hieman eri aikaan kesäkuun taitteessa ja eri vuosina. Tulppaani voisi saada vielä ehdottomamman ihailuni, jos se jaksaisi nousta pystypäisenä ja hehkuvana vuodesta toiseen. Nyt lisään sipuleita säkeittäin jokainen syksy ja toivon, että myös edelliset jaksavat nousta uudelleen.

En silti valita tulppaanien kasvutavasta, sillä nautin suuresti sipulienpiilotusleikistä syksyisin, kun puutarhasta alkavat muut puuhat vähetä. Siitä saa oivan tekosyyn oleilla istutusten ääressä vielä kerran, kaksi tai kymmenen kertaa ennen rospuuton saapumista ja roudan kosketusta.

valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-3Sen verran olen kuitenkin harmistunut tulppaanien lyhytikäisyydestä, että olen ujuttanut ostoksiini Darwin-hybridejä, jotka ovat lajina pitkäikäisimpiä ja säilyttävät ulkomuotonsa muuttumattomina vuodesta toiseen. Niihin on sitten hyvä lisäillä jalostettuja, kerrottuja, kapeauumaisia, ripsureunaisia, raidallisia, monivärisiä ja muutoin vain ihastuttavia, lyhytikäisiä kaunokaisia.

kirsikkapenkki-0_kasvihormoni-fi.jpg
Valkoisia ’Catherina’-tulppaaneja kirsikkapuun alla, etualalla lumipalloheiden limenvihreät kukkanuppupallot. Mikään ei voita tätä alkukesän aikaa!

etelarinnekevat_kasvihormoni.fi-9

Juhuu_Kasvihormoni.fi-1.jpg
Tulppaani ’Menton’ kaverinaan narsissi ’White lion’.

Hempeämpiä, lohen punaisia sävyjä olen istuttanut pomppuympyrän laidoille, sillä se on meidän puutarhan herkin ympäristö. Alue on tulppaaniaikaan aito hempukka, jonka koristukseksi löytyy markkinoilta satoja lajeja tulppaaneja, jotka sopivat rimpsumekon helmoiksi, prinsessaunelman peruskankaaksi ja jokaiseksi pitsikoristeeksi, jota leninkiin vain voi kuvitella kaipaavansa. Tulppaani todellakin taipuu moneksi!

sipulikukat_kasvihormoni.fi-3Ja mikä parasta: kun tulppaaneja istuttaa pihaan säkkitolkulla (ja laatikkokaupalla), mikään eikä kukaan estä keräämästä niitä sisälle aamiaispöydän iloksi ja lounasajan koristeeksi. Erityisesti tykkään kerätä niitä yksilöitä, jotka ovat sipulikautensa viimeisiä urhoollisia sotureita nousemassa jo muutoin erinäköiseksi muuttuneessa tulppaanipaljoudessa. Muutama herkkä yksilö muiden kauden kukkien sekaan ja koti saa arvoisensa kaunistuksen!tulppaanitorstai_lasit_kasvihormoni.fi-4tulppaanitorstai_lasit_kasvihormoni.fi-7

Jos haluat käydä katsomassa, miltä meillä on näyttänyt tulppaaniaikaan, klikkaa itsesi seuraaviin postauksiin:

Punasävyinen pohjoispuoli löytyy täältä

Hehkuvan hehkeä välipenkki näkyy täällä, täällä ja täällä sekä pomppuympyrän värisävyjä täällä.

Tulentehokas etelärinne on vuonna 2015 tässä ja tässä, sekä vuonna 2016 tässä ja tässä postauksessa.

valipenkki_alkukesa_Kasvihormoni.fi-5
Hattaroina kukkivat hedelmäpuut ja intensiivisen väriset tulppaanimeret ovat kesäkuun alun sykähdyttävin näky. Tässä kohtaa toivoisin aina kahden viikon viileyttä, että ehtisin nauttia maisemasta mahdollisimman pitkään. (Hups, sanoinko sen ääneen?)

Tulips are my absolute favorite flowers and this post is dedicated to those beauties making my day during the beginning of Summer. These queens of garden in white and red tones are growing at our back yard.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (17)

 1. Saara

  Voi kuinka ihania tulppaaneja! Tulppaani on myös suosikkikukkani. Pihaan en ole niitä juuri kuitenkaan laittanut. Jotenkin olen ne kokenut vähän työläiksi – en varmaan ole ollenkaan ymmärtänyt lajikkeita tai tapaa, miten ne saisi vuodesta toiseen onnistumaan.

  • Sini K.

   Suurin osa tulppaaneista on vain yhden vuoden iloja, ehkä kahden, mutta me hurahtaneet tykätään laittaa niitä lisää joka vuosi. Darwin-suvun tulppaanit ovat sellaisia, että ne kukkivat vuosi toisen jälkeen, ne kasvattavat aina vahvat uudet sivusipulit, jotka jaksavat tehdä kukan heti uudelleen.

 2. Tarja / parasta-aikaani.blogspot.fi

  Narsissit kukkivat kerran tai ei ollenkaan, meillä siis näin ollut aina. Tulppaaneja on sentään onneksi ollut monivuotisia, vaikka useat niistäkin katoavat yllättävän nopeasti! Ai Darwinit ovat kestävämpiä, kiitos tästä vinkistä.

  • Sini K.

   Ah, en ole siis ainoa, jolla on ongelmia narsissien kanssa. Monet lajit eivät ole nousseet lainkaan, tuntuu, että niissä on enemmän rahareikiä kuin kukkaloiston luojia. Ollaan vissiin liian pohjoisessa?

 3. Sinin suosikit: täpläimikkä – Kasvihormoni

  […] Tulppaanit Pikkusydän Posliinihyasintti […]

 4. Sinin suosikki: musta pioniunikko – Kasvihormoni

  […] Salvia Harjaneilikka Kirjopikarililja Kuunlilja Täpläimikkä Tulppaanit Pikkusydän […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *