Blogit
Kasvihormoni

Sinin suosikit: kuunlilja

kuunlilja_kasvihormoni.fi-1-2Löytyykö jostain puutarhaintoilija, joka ei innostuisi kuunliljoista? Näenkö siellä yhden käden heiluvan? Lieneekö teillä hirmuisesti kotiloita, jotka innostuvat sinua enemmän näistä upeista lehtiperennoista? Arvasin.

Mutta me muut, meille kuunliljat ovat puutarhan perustärkeitä kasvajia.

Kuten monia muita puutarhaintoilijoiden suosikkikasveja, myös kuunliljoja on jalostettu satoja lajikkeita. Minä en ole keräilijä ja yritä saada itselleni kaikkia maailman versioita, vaan olen yrittänyt pitäytyä muutamiin lajeihin, jotka sopivat kokonaisuuksiin täydentämään muita kasveja.

Silti meidänkin puutarhasta löytyy pienilehtinen, hiirenkorvaksi kutsumani laji (jonka olen saanut nimettömänä jakopalana) ja iso, ’Big daddy’ -nimellä tunnettu versio, joka kilpailee koolla lähes raparperipuskan kanssa. Löytyy lehtiä, jotka ovat harmaanvihreitä, ja sellaisia, joissa vihreän kaverina on valkoista tai keltaista.

Ja tietysti meiltä löytyy sitä ”tavallista” tummanvihreää, jonka ruska on ihan mahtavan näyttävä.

Ja juuri näistä syistä pidän kuunliljoista. Pidän, pidän paljon. Alla muutama näkymä ja syy sille, että kuunliljat kuuluvat suosikkeihini.

Kuunlilja ’Patriot’

Tämän kuunliljan olen hankkinut alun perin kasvamaan etupihan kesäruukkuistutuksiin. Kun tuli syksy ja kasvi piti saada talten, meiltä löytyi tilaa vain etelärinteen kupeesta. Siihen se jäi asustamaan, enkä ole katunut lainkaan.

Kuunlilja 'Patriot' nousee maahumalan keskeltä toukokuussa. Lehtien erilaisuus houkuttelee minut tähän aikaan vuodesta ihailemaan näkyä päivittäin.
Kuunlilja ’Patriot’ nousee maahumalan keskeltä toukokuussa. Lehtien erilaisuus houkuttelee minut tähän aikaan vuodesta ihailemaan näkyä päivittäin. Malttaisitko itse kaivaa kasvin pois tuosta ja siirtää toisaalle kasvamaan ruukussa? En minäkään.
kuunlilja_kasvihormoni.fi-5
Lehtien kasvettua täyteen kokoonsa ja auettuaan koskettamaan toisiaan ’Patriot’ peittää lähes koko maahumalakasvuston alleen. Valkoiset reunat raikastavat vihreän ympäristön ja keventävät näkymää, saman tekevät erilaisina kasvavat lehtimuodot tuossa vieressä.
kuunlilja_kasvihormoni.fi-9
Elokuussa ’Patriot’ yllättää nappaamalla viereisen syyshortensian kukinnot omakseen. Ne sopivat sille kauniiksi kokonaisuudeksi oikeastaan paremmin kuin omat kellokukat, jotka leikkelen yleensä pois ja sisätilojen kaunistukseksi.

etelarinne_kasvihormoni.fi-3

Taustatyöläinen kuunlilja

Tämä kuunlilja on nimetön jakopala, josta iloitsen erityisesti sen ruskavärin vuoksi. Perustyöläinen, joka hoitaa hommansa moitteetta, ja jolla on yllättävän kauniit, pitkät kukkavarret täynnä hennon liloja kukkia.

kuunlilja_kasvihormoni.fi-2
Runsas vihreä lehdistö ja niiden synnyttämä laakea pinta sopii monen pienikukkaisen ja -lehtisen kasvin taustaksi. Näkymä rauhoittuu kummasti, kun on jotain vakaata ja tasaista eläväisen kasvuston kaverina.
kuunlilja_kasvihormoni.fi-3
Auringonvalo siivilöityy ohuiden ja sileiden lehtien läpi kauniisti. Tässä kuvassa on vielä alkukesän lehtivihreän hempeys ja elinvoima jäljellä.
Keittiotarhansatoa_kasvihormoni.fi-6
Tavallisesti leikkaan kuunliljoilta kukkavarret talteen, sillä ne tekevät kasvustosta levottoman. Kun kasvia kasvattaa takaan lehdistön vuoksi, korkealle hypähtävät kellokukkavanat tuovat turhaa säpinää. Viime kesänä halusn kitenkin antaa näiden kuunliljojen kukkarunsauden räiskyä, vaikka eivät nuo haljun lilat kukat olekaan meidän värimaailmaamme.
ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-6
Syksyn keltainen sävy lehdistössä on kuin kruunu kuunliljakasvuston vuoden lopussa. Tämän jälkeen lehdet saavat maatua maassa, kiepautan ne tuosta kiepille, sillä pakkasen puremat lehdet limoittuvat rumiksi ja häiritsevät havuistutusten seassa. Kieppi hillitsee näkymää riittävästi, pois niitä ei tarvitse naksia.

Kirjavaa kauneutta – kirjokuunlilja ja ’Frans williams’

kuunlilja_kasvihormoni.fi-7-2
Olen laittanut tätä kippuralle lehtensä kasvattavaa kirjokuunliljaa etelärinteen ja pomppuympyrän väliin jäävän käytävän rinteeksi. Se tuo kivasti valoa ja näköä penkin reunaan.
kuunlilja_kasvihormoni.fi-8-2
Valkokuunliljan kaverina kasvaa muhkeaksi puolipalloksi kurottuvaa Hosta sieboldiana ’Frances Williamsia’. Nyttemmin olen siirtänyt keltasävyiset kuunliljat omalle alueelleen. Useiden jakokertojen vuoksi kasvustot ovat vielä vähän pieniä eikä niillä ole vielä sitä efektiä, jota toivon. Mutta tiedän, että vuoden, kahden sisällä juuret ovat saaneet asettua paikoilleen ja on lehtien vuoro loistaa.
lumipalloheisi_kasvihormoni.fi-1
Tämä hämyinen kirsikkapenkin reuna tulee vielä parin vuoden päästä olemaan kuunliljojen lehtivaltakunta. Silloin hillitsen myös pikkusydämen kasvua, jotta lehdet saavat enemmän tilaa loistaa.
kuunlilja_kasvihormoni.fi-9-4
Kaverini kotoa meille siirtoistutettu Hosta ’Big daddy’ kasvaa vähän kuivassa paikassa marja-aroniapensaan juurella, missä se ei pääse sille ominaisiin metrin korkeuksiin. Upea ruska säväyttää kuitenkin aronian oranssin hehkun kaverina.

Muisto mennestä

kuunlilja_kasvihormoni.fi-12

Tämä on näkymä, jota kannan muistoissani edellisestä kodista. Nämä lehtimuodot ja rytmitys pihakuusen kainalossa on se syy, miksi ensimmäistä kertaa ihastuin kuunliljoihin. Paikka oli kasveille turhan kuiva, myönnän, mutta vihreän eri sävyt ja toisistaan poikkeavat kasvutavat tekivät sen, että silmät hakeutuivat tähän näkyyn uudestaan ja uudestaan. Molemmista kuunliljoista tuli mukaan jakopalat mutta en ole tästä nykyisestä puutarhasta löytänyt niille yhtä otollista kasvupaikkaa. Haaveilen kuitenkin, että karsimalla ympäristöä saan ne loistamaan samaan tapaan kuin tässä kotikuusen kainalossa.

Hostas are some of my favorite plants. I bet on that side of the screen, there are also hosta lovers, am I right? These simple examples from my garden demonstrate the root of this love. They are self explanatoring or what?

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. Jonspe

  Kuunliljat on kyllä kauniita ”massakasveja”. Olen niistä kans aina tykännyt, mutta nyt kotilot väijyy tuossa lähistöllä, niin oon miettinyt, kuinka syvän kuopan olen kaivanut istuttamalla pohjoisen etupihan puolilleen erilaisia kuunliljoja. Tosin, on meillä toistakin herkkua, kallionauhusta, tarjolla 😀

  Ootko muuten tehnyt tuolle lumipalloheidelle jotain leikkaustoimenpiteitä vai kasvaako luonnostaan noin nätisti? Kuinka vanha yksilö suurinpiirtein? Meillä nimittäin lumipalloheisillä aika ruma kasvutapa ja oon miettinyt, pitäisikö niitä alkaa parturoimaan jotenkin, esim. poistamalla alaoksia ja leikkaamalla ”muotoa” niihin.

  • Sini K.

   Meille tuli kans ensimmäiset kotilot viime kesänä, vielä on lehdet pysyneet (lähes) rei’ittöminä. Katsotaan tilannetta sitten muutaman vuoden päästä, jos tilanne pahenee…

   Olen leikannut lumipalloheidestä alaoksat pois, jotta se on ilmavampi. Ajan kanssa ne yleensä harvenee sieltä alaosastaan muutenkin, mutta olen vähän nopeuttanut prosessia.

 2. Pauliina

  Nuo onnelliset sattumat ovat kyllä puutarhan suola 😉 Siis kun tökkää jonkin kasvin ensihätään jonnekin ja se osoittautuukin napakympiksi, kuten sulla tuossa kuunliljan tapauksessa. Ihania kuvia kuunliljoista ja muutenkin rehevästä puutarhasta! Itse kuulun niihin onnellisiin, jotka ovat välttyneet etanoiden tuhoilta ja kuunliljoja tulee aina vaan lisää. Keräilemättä, mutta niitä vaan tulee…

  • Sini K.

   Kuunliljat on kyllä kasveja, joita vaan ilmestyy! Meillä odottaa tällä hetkellä syysalesta ilmestyneitä taimia yhden rivillisen verran, keväällä pitäisi istuttaa ne ruman pensaanjuuruksen suojaksi. Toivottavasti menestyvät!

  • Pauliina

   Mitä arvelet, voisikohan tuo hiirenkorvakuunlilja menestyä aika aurinkoisessa paikassa? Tekisi mieli laittaa sitä matalan Grönlanninhanhikin naapuriksi koivuangervojen juurelle.

 3. Pioni

  Kuunliljat kuuluu munkin suosikkeihin, etupihan varjoiseen penkkiin ajattelin laittaa valkoreunaisia kaveriksi vihreille.

  • Sini K.

   Valkoreunaiset on kivoja, kun ne tuovat valoa hämärään. Kun kukat eivät ole varjon juttu, lehdet hoitavat homman.

 4. Sinin suosikit: kirjopikarililja – Kasvihormoni

  […] Kuunlilja Täpläimikkä Tulppaanit Pikkusydän Posliinihyasintti […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *