Blogit
Kasvihormoni

Sienimetsässä alakerrassa

Sienipussit_kasvihormoni.fi-5

Jotkut ihmiset ovat sellaisia, että he keksivät, mitä toiselle voi ostaa lahjaksi. Minä en kuulu niihin ihmisiin, mutta olen saanut olla sellaisten ihmisten ympärillä ja näin ollen näiden mainioiden lahjojen kohteena. Tänä jouluna meidän perhe sai lahjaksi oman sienimetsän – alakerran työpöydälle.

Sienikasvatus_kasvihormoni.fi

Sienimetsä saapui meille Englannista (laatikon mukaan löydät ostopaikan täältä, lahjan saajana en osaa kertoa siitä sen enempää) ja metsässä kasvaa Blue grey oyster -sieniä. En ole löytänyt sille tarkkaa lajinimeä suomeksi, mutta jonkinlainen osterivinokas on kyseessä, siis kaukoidän ruoan herkku. Tiedän, että sienihalkoja myydään myös Suomessa, mutta se yksi tuottaja, jonka minä tiedän, markkinoi tuotteitaan vain ravintoloille. Onneksi posti tuo metsän alkuja kauempaakin ja suurin piirtein samassa toimitusajassakin, joten myös englannin nummien heinät sopivat metsätarkoitukseen.

Kasvatus on melko yksinkertaista ja tarvikkeet olivat vettä lukuunottamatta pahvilaatikoiden sisällä. Uskon, että kuka tahansa sientenkasvattelusta kiinnostunut selviää tästä työstä, sillä homma on näin yksinkertainen:

 1. Olkipusseihin kaadetaan kiehuvaa vettä ja se valutetaan yön yli pois pussista.
 2. Mukana tuleva ja jääkaapissa säilytettävä sienirihmastopussi tyhjennetään olkien sekaan ja sekoitetaan tasaiseksi.
 3. Olkipussin sivuihin leikataan tuleville sienille kasvuaukkoja (”leikkaa 2,5 sentin pituiset viillot X:n malliseksi rasteiksi, kuusi pussin kummallekin sivulle” – todellisuudessa jotain sinne päin)
 4. Pussit suljetaan kolmeksi viikoksi tekeytymään pimeään, minkä jälkeen ne nostetaan valoisaan paikkaan tuottamaan sieniä. Tässä vaiheessa pusseja tulee sumutella, jotta ne eivät kuivu.

Tadaa! Sieltä ne sienet sitten kasvavat! Sienet ovat parhaimpia pieninä, tuollaiset kuvan nappulapäät ovat herkullisimpia, mutta erinomaisia ne ovat myös isompina, sellaisina viisisenttisinä lakkeina.

Meillä onkin nyt syöty erilaisia sieniruokia tässä viime viikkoina, koetan saada sunnuntaiksi reseptin näkyviin. Vähän tuottaa ongelmia se, että en ehdi kotiin valoisaan aikaan ja iltaisin talvikuvaaja ei tahdo saada valokuvia aikaiseksi. Mutta yritetään parasta, sillä tehdyt itämaiset broileripyörykät ja sienipurilaiset ovat olleet niin herkkuja!

Sienipussit_kasvihormoni.fi-6

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Piparminttu

  Hauska idea! Tuleeko tollaisista pusseista sieniä ”loputtomasti” vai vain jonkin aikaa?

  • Sini K.

   Mukana tulevat ohjeet kertovat, että yhdestä kasvustosta saa neljä tai viisi satoa. Sen jälkeen kun kippaa sisällön kompostiin, saattaa saada vielä yhden sadon. Eka sato on suurin, sen jälkeen määrä vähitellen pienenee. Saa nähdä, millainen sienituotos meille tulee.

 2. Sieni-karitsahampurilaiset – Meillä Kotona -blogit

  […] sienimetsä luovutti meille ensimmäisen satonsa (siitä enemmän täällä), ja sienet ovat päätyneet parin viikon aikana useaan ruokaan. Koska meillä juniorit eivät syö […]

 3. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

  […] odotellessa kasvatin sisällä sieniä (hyvin kasvoi), kylvin jokavuotisia jättiverbenoita (pettämätön ohje täällä) ja idätin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *