Blogit
Kasvihormoni

Sentinvenytystä väärässä kohtaa

pensastuki_kasvihormoni.fi-3On asioita, joissa ei pitäisi säästää ja eilisen projekti on yksi niistä. Ei pidä ymmärtää väärin: sain aikaiseksi tosi hienot pensastuet, paremmat kuin kaupasta, mutta ongelma tuli siinä, kun innostuin puuhasta markkinointikikalla, jossa oli sana ”edullinen”.

Olen ajatellut tekeväni kahdelle rento-oksaiselle marjapensaalle tuet, jotta niiden sato olisi sekä helpommin syötävissä että kypsyisi nopeammin. Karviaisen marjat makaavat yleensä maassa ja ovat kerätessä hiekkaisia, mustaherukan kypsymistä saa puolestaan odottaa pitkään, kun oksat tykkäävät roikkua marjojen varjona.

Mielessä on ollut, että teen tuet pyöreästä, painekyllästetystä pylväistä ja ohuemmista harjanvarsista. Eilen puutarhalehteä lukiessa silmiini osui juuri suunnitelmieni mukaiset pensastuet ja otsikossa oli vielä edellämainittu sana edullinen. Tarvitseeko nainen muuta motivoituakseen? Päätin, että nyt on se hetki, kun tuet pitää tehdä, siis juuri tänä viikonloppuna, sillä marjat alkavat pullistua ja niiden parasta sitä tässä ajatellaan.

pensastuki_ennenjalkeen
Maassa lamoava ja tuella ryhdistetty karviainen. Itse tehty pensastuki on ehdottomasti kaiken tämän artikkelin vaivan arvoista.

Kävin ostamassa pylväät ja harjanvarret sekä harmaata puuöljyä, yhteensä karvan alle neljä kymppiä, kiitos. Siinä sivussa nappasin mukaani parilla kympillä kesäkukkia, kun tarjolla oli kauan etsimiä lajeja. Kaksi tuntia myöhemmin soitin Tekniselle tuelle, että tarvitsen reikäsarjan, sillä 23 millin paksuinen harjanvarsi ei millään mahtunut 22 millin poranterän tekemästä reiästä. Neljä kymppiä, ole hyvä.

Reikiä tehdessä tuhosin kourutalttani (sen pitkään vaalimani), pari kymppiä sinnekin, ja samalla halkesi ja repesi peukalonkynsi, joten puhdistusaineet, pumpulit ja laastarit kaupan päälle.

Se niistä säästöistä.

Aikaakin ehti mennä projektiin koko päivän edestä, sillä eihän tuollaisella reikäsarjan terällä saa reikää minuutissa aikaiseksi, ja kaiken kaikkiaan niitä piti tehdä kuusitoista isoa aukkoa. Onneksi ajasta ei tarvinnut maksaa palkkaa, sen sivukuluja eikä edes sairauspäivärahaa verta vuotavasta kynnestä, sillä tällä kertaa puuhan harrastin minä, ei palkattu ammattityövoima.

Mutta se lopputulos. Se, mitä sain aikaiseksi, on hienoa, toimivaa ja kaunista. Kaupassa kalliina pitämäni pensastuki olisi sen rinnalla ihan blaah (vaikkakin edullinen), sillä sen värikin on väärä, itse tekemällä tuli juuri oikeanlainen kokonaisuus. (Vinoon poratut reiät sai hyvin piilotettua tuonne pensaan taakse.)

Näin lopulta tein sen.

Itse tehty pensastuki

 1. Katkaisin 150 senttisen pyöreän puutuen kahdeksi pätkäksi, toisesta puolesta tuli hieman lyhempi kuin toisesta, sillä karviainen ja mustaherukka vaativat tuen eri korkeuksille.
 2. Käsittelin sekä tukipuut että niihin tulevat harjanvarsista rakentuvat poikkipuut puuöljyllä. Annoin sen kuivua pari tuntia.
 3. Porasin tukipuihin läpireiät tulevien aukkojen kohdalle 6 mm puuterällä. Reikiä tuli kaksi, ne sijaitsevat noin viiden sentin päässä toisistaan ja osoittavat 90 asteen kulmassa eri suuntiin. Pyrin tekemään reiät mahdollisimman keskelle pylvästä.
 4. Porasin 29 mm terällä apureiän mukaisesti aukon pylvääseen. Porasin reiän pylvään molemmin puolin, jotta sain suuaukon siistiksi. Jotta reikäsarjan hylsy ei menisi tukkoon puusta (mikä tietysti tapahtui pariin otteeseen), poistin puuainesta muodostuvasta reiästä taltalla sitä mukaa, kun hylsy porautui pylvääseen.
  pensastukireika_kasvihormoni.fi
 5. Koska reiät eivät tulleet aivan suoriksi, varmistin, että harjanvarsi mahtuu rei’istä. Suurensin huonosti sijoittuneita aukkoja taltalla.
 6. Tein maahan loven lapiolla ja asensin tukipylvään siihen. Naputtelin sen paikoilleen kumivasaralla. Pujotin harjanvarren paikoilleen, jotta sain seuraavan pylvään varmasti oikeaan kohtaan. Nakuttelin paikoilleen ja toistin, kunnes kaikki neljä pylvästä oli paikoillaan.
  pensastuki_kasvihormoni.fi-4
 7. Lyhensin harjanvarret isoilla oksasaksilla oikean pituisiksi ja viimeistelin katkaistut päät puuöljyllä.

Lopputulos hivelee silmiä, ilostuttaa mieltä ja kirvelee jonkin verran peukaloa.

pensastuki_kasvihormoni.fi-2

Supports for berry shrubs. All hand made, a bit long project but boy, it was worth it.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (11)

 1. Wiiks

  Kiitos tästä 😉 Saat vertaistukea tältä suunnalta!

  • Sini K.

   Ole hyvä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *