Blogit
Kasvihormoni

Satokausi parhaimmillaan

hyotytarhassa_kasvihormoni-1Se on kuulkaa ihanin elokuu ja maukkain satokausi menossa! Jopa nyt viileänä kesänä marjat ja muut pihan kasvatukset ovat päässeet siihen saakka, että niistä saa (ainakin lämpimimmässä kasvukohdassa) satoa. Aamupalat muuttuivat kaksi kertaa maukkaammiksi, kun pakastemarjojen tilalle saa aamukasteen kostuttamia marjoja. Ne ovat herkullisia kaikesta viileydestä huolimatta.

Tosin aamuvarhaisella puutarhaan hiipivien paljaiden jalkojen alla nitkuvista kosteista ja muhjuksi muuttuvista lehdistä en pidä lainkaan, mutta jotainhan niistä omista marjoistakin on maksettava.

hyotytarhassa_kasvihormoni-2Meillä mansikan pääsatokausi on nyt, juuri tällä viikolla. Suurin osa taimista on lahjaksi saatua (nimetöntä) lajia, joka kypsyy tavallisia kaupallisia marjoja myöhemmin. Ratkaisu on tosi onnistunut, sillä ensin voi ostaa torimyyjältä laatikollisen tai pari marjoja, sitten siirtyä näihin omiin herkkuihin.

Tein mansikoista superherkullisen marjapiirakan, laitan sen reseptin jakoon, kunhan saan ladattua kuvat toiselta kameralta. Palaa siisi kuulolle piakkoin!

hyotytarhassa_kasvihormoni-7Ihan kaikki kasvu ei ole pysynyt tahdissa, vaikka olenkin pyrkinyt opitmoimaan kasvien lämpösummia pihassa. Päärynät (puun historiasta täällä) ovat vielä niin pieniä ja keskenkasvuisia, että soisi eteläisen Euroopan lämpöaallosta vähän kuumemman kiepauksen myös niiden kasvun avuksi. Hidas kasvu harmittaa, sillä päärynöitä kasvaa ensimmäistä kertaa reilumpi määrä.

Hedelmäpuissa omenat kypsyvät vähitellen ja luumut kaipaavat vielä pitkän kypsymisajan, mutta kirsikat tuntuvat olevan miltei normaalissa aikataulussa. Mistäköhän niiden punertumisinto johtuu?

hyotytarhassa_kasvihormoni-5Viinimarjoja on paljon ja karviaisia vielä enemmän, vattuja voi aavistaa tulevan vielä joskus – ihan tämän kesän aikana. Ehkä.

Sen sijaan kasvimaa on nyt parhaimmillaan, sieltä saa satoa jokaiselle aterialle. Ja kiitos muutaman viikon kestäneelle kostealle ilmanalalle, salaatit ja rukolat ovat harvinaisen maukkaita, eikä niitä ole tarvinnut muistaa kastella. Kerrankin minua, laiskaa kasvimaasta huolehtijaa, on armahdettu. Jotain hyvää siis tästäkin sateisesta heinäkuusta!

Tässä on muuten ohje suosikkisalaattiini, joka yhdistää näitä tämän kauden parhaita: mansikoita ja rukolaa.

hyotytarhassa_kasvihormoni-4Näistä tammenlehväsalaateista tulee mieleen laspsille lukemani kuvakirja, jossa maanviljelijä Mutikainen sai ison salaattisadon. Olen kuitenkin sitä mieltä, että omani on parempi, sillä salaatit ovat pysyneet melko puhtaina heinäkatteen avulla, Mutikaisen salaatit kasvoivat kattamattomassa maassa. Jälleen olen onnistunut ja voin taputella kiitokseksi omia hartioitani.

puutarhassa_kasvihormoni-5

It’s harvest time, and it seems like there is tons of superb growth but some still need tons of warmth to get the ripening going.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *