Blogit
Kasvihormoni

Purjot rullassa

Purjot rullassa ja rulla muovipussissa.
Purjot rullassa ja rulla muovipussissa.

Jotkut ideat ovat niin hyviä, että ne jäävät mielen pohjalle kutkuttamaan ja tämä purjorulla on yksi niistä. Ei, en ole varma, musitanko kaikki yksityiskohdat oikein, mutta testasin kuitenkin, kun erran laitoin purjoja kasvamaan. Ensimmäistä kertaa koskaan. Kavereiden innottamana, koska he kertovat, että purjot ovat helppoja kasvattaa.

Siemenet menivät multaan muutama viikko sitten ja nyt alkaa olla se aika, kun muutama hassu multapurkki muuttuu sisäpelloksi. Oikeasti olen pulassa näiden kasvatteluiden kanssa, sillä pistimme pois tähän asti taimipöytänä toimineen vanhan ja homeisen pöydän. Mihinkäs nämä nyt laittaisi?

Siemenkylvöön tarvitaan vain astia, tiivistettyä ja kostutettua multaa sekä siemenpussi istutusohjeineen. Tämä on helppoa mutta huhtikuussa ikkunoiden edessä onkin kaikkea muuta kuin helppoa esimerkiksi pyyhkiä pölyjä.
Siemenkylvöön tarvitaan vain astia, tiivistettyä ja kostutettua multaa sekä siemenpussi istutusohjeineen. Tämä on helppoa mutta huhtikuussa ikkunoiden edessä onkin kaikkea muuta kuin helppoa esimerkiksi pyyhkiä pölyjä.

Tästä kun lasken rasiaan päätyneitä siemeniä tuossa kämmenelläni, voin todeta, että lähes kaikki siemenet itivät. En minä niitä näin paljon tarvitse – muutama taimi odottaisi vielä uutta sijoituspaikkaa, olisiko jollain lähistön kaverilla tarvetta pikkupurjoille?

Paperista tuli viitisentoista senttiä korkea ja paksuutta kuusi kerrosta, jotta se kestää rullassa hajoamatta. Multakerros päällä on parisenttinen.
Paperista tuli viitisentoista senttiä korkea ja paksuutta kuusi kerrosta, jotta se kestää rullassa hajoamatta. Multakerros päällä on parisenttinen.

Purjot koulitaan eli siirretään kasvamaan isompaan tilaan, kun niihin kasvaa haara. Purjorulla tehdään sanomalehtisuikaleiden väliin ja laitetaan odottamaan sitä aikaa, että purjot voidaan rullata auki ja istuttaa kauniiseen riviin kasvimaalle. Sitä en muista, suositellaanko rullan tekoon pelkkää sanomalehteä, mutta tein omasta paperisuikaleestani varmuuden vuoksi melko paksun, jotta kasvavat juuret eivät läpäise sitä heti eikä sanomalehti ehdi maatua ennen kuin pääsen istuttamaan purjoni kasvimaalle.

Olen lukenut, että purjojen kasvamista vahvaksi edistää sekin, että koulintavaiheessa purjosta napsaistaan pieni pala juuresta ja latvasta pois. Käytännössä ensikertalaisen on muuten vaikea tietää, kuinka pitkä tuon pienen palan pitäisi olla, mutta päätin olla rohkea ja leikkasin sentin parin pätkän pois. Toivottavasti eivät ota suikerot siitä nokkiinsa.

Purjot pääsivät makoilemaan multaan pussin ohjeen mukaan harvakseltaan.
Purjot pääsivät makoilemaan multaan pussin ohjeen mukaan harvakseltaan.

Toinen ongelmapaikka tällaisen ulkomuistitoiminnan kanssa tulee, kun yrittää pohtia, kuinka korkea ja pitkä sen sanomalehtisuikaleen tuleekaan olla. Päädyin siemenpussin ohjeiden siivittämänä tekemään suikaleesta noin viisitoista senttiä korkean ja yhtä pitkän kuin keittiötarhan laatikkomme ovat, jotta purjoja tulee rivillinen yhdestä rullasta. Istutusväliksi pussissa neuvottiin viisitoista senttiä, ainakin jotain varmaa tietoa oli saatavilla.

Siitä olen todella iloinen, että tämä koulinta ei tuottanut tavatonta määrää pikkupurkkeja, mikä on se tavallinen tapaus. Se, mikä mahtuu pieneen pakasterasiaan siemeninä vie nimittäin yleensä parinkymmenen purkin pohjan alan koulinnan jälkeen. Nyt on tuloksena kaunis, kahden kämmenen väliin mahtuva rulla, josta kasvaa toivottavasti kaksitoista vaaleaa ja tuhtia purjoa.

I trained my leek seedlings during the weekend. They were sown about three weeks ago and had one branch. I cut a small piece off the top and root, it should make them stronger instead of growing just height. This time I made a handy roll of the seedlings which I can simply unroll when planting outside. Saves a lot of table top space in front of the windows!

Kommentit (9)

 1. Tuitiina

  Tää on hyvä idea! Olen kerran vuosia sitten ostanut purjoa vastaavanlaisessa rullassa pieninä taimina 😀

  • Sini K.

   Hyvä kuulla, että muutkin ovat onnistuneet ja että on ihan kauppatuote! Pitää varmaan rullata vielä nuo ylimääräisetkin huituleet ja antaa jollekin lahjaksi 🙂

 2. lottalindholm

  Tuohan on loistava idea! 😀

  • Sini K.

   Eikö olekin! Harmi, että muistini ei ole enää entisellään niin ei voi olla varma, onko kaikki yksityiskohdat oikein. Testaamalla selviää!

 3. Kati

  Hei!

  Kiitos blogistasi, olen seurannut sinua jo pidempään! Ajattelin, että sinua voisi kiinnostaa tämä uunituore taimien vaihtoryhmä: https://www.facebook.com/groups/1547806245480306/ 🙂 hauskaa kevättä!

  • Sini K.

   Moikka Kati! Kiitos vinkistä, kurkkaanpa heti, missä ryhmässä mennään 🙂

 4. Liisa

  Wau, pitääpä testata itsekin!

  • Sini K.

   Kiva Liisa, testaa vaan, ja kerro heti, jos tuli omia vinkkejä kokeilun kautta 🙂

 5. Omien siementen vihreää lautaselle – Meillä Kotona -blogit

  […] enää hyödyntää kuin tuossa idätyslaatikossa. Purjojen viimevuotinen kasvatusvinkki löytyy täältä. Toivottavasti tänä vuonna saan purjoille myös hyvän paksuuden, en pelkästään koreaa kortta […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *