Blogit
Kasvihormoni

Punajuurikeitto kuin unelma

Punajuurikeitto_Kasvihormoni.fi-2Työkaverit huomio! Tässä se kuuluisa keittoni on! Taas on nimittäin se aika vuodesta, kun juurekset ovat parhaimmillaan ja juureksista mielestäni paras on punajuuri eikä siitä voi saada kyllikseen. Makea juures taipuu moneen: uunijuurekseksi, pyreeksi, risotoksi, etikkasäilykkeeksi ja erittäin aromaattiseksi sosekeitoksi. Tässä keitossa on kohdallaan kaikki väriä myöten – eihän kanervan väristä kauneutta voi kiertää ruokapöydässä!

Keitto on helppo tehdä, sillä sen kanssa ei voi mennä pieleen. Raaka-aineitakin voi varioida, milloin olen jättänyt pois sipulin, milloin laittanut enemmän tai vähemmän fenkolia, milloin nesteeksi on tullut kermaa, milloin kivennäisvettä. Päälle voi ripotella krutonkeja, pähkinöitä, pinjansiemeniä tai pekonia. Aina se maistuu yhtä hyvälle, oli sitten kyseessä arkilounas tai juhlan alkukeitto. Suosittelen syvästi.

Punajuuri_Kasvihormoni.fi-1
Punajuuri on helppo kasvattaa kotipihassa, tarvitaan vain ravinteikasta multaa ja siemeniä. Syksyllä ne kestävät maassa, vaikka unohtuisivat kasvatuspaikalleen ensimmäisten pakkasten ajaksi.

Punajuuri-fenkolikeitto

  • 1 kg punajuuria ja fenkolia, esim. 700 g punajuurta ja 300 g fenkolia
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • n. 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio TAI 2 tl yrttisuolaa
  • 1 rkl meiramia
  • 200 g vuohenjuustoa TAI 100 g vuohenjuustoa ja 100 g yrttituorejuustoa
  • hieman (1 ml) valkopippuria
  • 1 dl kuohukermaa TAI kuohuviiniä TAI kivennäisvettä

Valmistus

  1. Kuori ja lohko punajuuret koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan. Siivuta lohkot parin millin paksuiksi siivuiksi. Pieni myös fenkoli ja sipuli. Kuori valkosipulinkynnet.
  2. Laita kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että päällimmäiset siivut jäävät ilman vettä; kasvisten pehmetessä kaikki kasvikset painuvat veden pinnan alle (voit avittaa tätä painelemalla kasviksia). Lisää liemikuutio tai yrttisuola. Mittaa joukkoon myös meirami. Keitä kasvikset kypsiksi, noin 20 minuuttia.
  3. Kaada kattilasta muutama desi nestettä erilliseen kippoon. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella sileäksi.
  4. Lisää juustot kuuman sosekeiton sekaan. Lisää myös pippuri. Anna juuston sulaa pari minuuttia ja sekoita tasaiseksi sauvasekottimella. Tarkista keiton suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa.
  5. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi; halutessasi voit jättää keittoon raitoja koristelun vuoksi. Kerman tai muun nesteen voi myös jättää pois, keitto on herkullista ilman sitäkin.
  6. Lisää lopuksi sekaan talteen ottamaasi keitinvettä, mikäli haluat keitosta löysempää.
  7. Koska keiton maku on makea ja lempeän pehmeä ja siinä tuntuu vuohenjuuston aromi,  kannattaa lisänä tarjota hapokasta kivennäisvettä ja rapeaksi paistettua vaaleaa leipää.

Punajuurikeitto_Kasvihormoni.fi-1

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

  1. Pioni

    On kyllä mahtavan väristä!

    • Sini K.

      Maun jälkeen punajuuren paras puoli on ehdottomasti väri.

  2. Liisa

    Enpä olisi keksinyt yhdistää punajuurta ja fenkolia, kuulostaa herkulta!

    • Sini K.

      Testaa ihmeessä ja ymmärrät, miksi 🙂

  3. Marsu

    Näyttää kauniilta ja kuullostaa ehdottomasti kokeiltavalta.. Kiitos ohjeesta!

    • Sini K.

      Hyvä hyvä, kannattaa testata, makuhermosi palkitsevat sinut!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *