Blogit
Kasvihormoni

Portinpielen kasvit ilahduttavat

katos_kasvihormoni.fi-1Eilinen myrskypuuskapäivä oli vähän huono valinta pihan siivoukseen. Putsasin kukkapenkkejä ja istutin sinne muutaman uuden kasvin ja hups – hetken päästä kitkentäjätteet löytyivät pihan perältä. Onneksi viikonloppuvieraiden tulo peruuntui, olisi nimittäin ollut melkoinen määrä puutarhan siistimistä tiedossa.

Kiiruhdin siis tuuliselta puolelta etupihan suojaan ja päätin pistää ainakin sisääntulon siistiksi.

Eniten meidän etupihalla ilahduttaa kiinanlaikkuköynnös, joka on vihdoin tänä kesänä päässyt rehevöitymisen tahtiin. Tuntuu, että suurin osa kasveista jurottaa pari ensimmäistä vuotta ja vasta kolmas kasvukausi näyttää siltä, miltä kasvikuvauksessa luvataan. Ilmeisesti pari ensimmäistä vuotta menee juurakon kasvatteluun ja kun se on ankkuroitunut riittävästi ravinteisiin, alkaa maanpäällisten osien tanakoituminen.

Laikkuköynnöksestä pitäisi tulla 3-5 metrinen köynnös, joten mallailin sille hyvää kasvusuuntaa ja nakuttelin pylvääseen muutaman nipsun, jotka pitävät köynnöstä kohti oikeaa reittiä. Kiinanlaikkuköynnös kiertyisi myös langan ympärille, mutta sen virittäminen on liian hankalaa. Sähköjohtopidikkeet sopivat kiipeämisen avittamiseen hyvin. Ajattelin, että köynnös saa muodostaa sisääntulon takapuolelle vehreän kaaren pehmentämään katoksen reunaa.katos_kasvihormoni.fi-2Istutin keväällä hortensian, lumihiutaleita ja maahumalaa katoksen roikkuvaan koriin. Lannokkeeksi laitoin lannoitekäpyjä ja nyt voi todeta, että ne ovat toimineet ”ihan kivasti”. En tiedä, onko edellisvuosina lannoituskäteni ollut vähän runsas, kun maahumalan kasvu on ollut tänä vuonna melko rauhallista, mutta hortensian kukkiminen on ollut lannoitekäpyjen avulla melko optimaalista.

Nyt hortensian valkoisuus on vaihtunut peltiosiin sointuvaksi pehmeäksi puna-vihreydeksi ja nautin näistä syksyiseksi taittuvista väreistä täysin rinnoin. Onneksi en vaihtanut hortensiaa kuukausi sitten tuoreemman näköiseksi, tämä miellyttää silmää tällä hetkellä tosi vahvasti – varsinkin tuon laikkuköynnöksen parina.

These two pictures show my favourite spots from our porch: kolomikta vine (Actinidia kolomikta) has lovely variegata leaves with splashes of pink and white. The hanging basket’s hortensia has turned from white into pinkish green and complements the kolomikta nicely. A perfect match!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Katja

  Laikkuköynnös on kaunis, se on minun hankintalistalla parin vuoden sisään.

  • Sini K.

   Jyväskylässä olen ihaillut rannassa istutusaltaassa kasvavia laikkuköynnöksiä jotka ryöppyävät villisti. Sieltä alkoi minun innostukseni ja vihdoin tähän kotiin sain oman laikkuköynnöksen. Toivottavasti sinullekin Katja löytyy paikka sille!

 2. Kruunuvuokko

  Kiinanlaikkuköynnös onkin hidas kasvussaan ensimmäiset pari vuotta. Kasvu on melko maltillista jatkossakin, ainakin omani kohdalla.

  • Sini K.

   Kiva kuulla, että kyse ei ole minun mokastani vaan lajiominaisuudesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *