Blogit
Kasvihormoni

Pihalla tuoksuu – pitsa?

Grillin tuoksu kertoo, milloin kevät on tullut.

pitsa_kasvihormoni.fi-1Täytyy myöntää, että kadehdin, kun naapuririvarista kantautui ensimmäiset grillauksen tuoksut ja äänet jo silloin, kun minä vasta piipahdin parvekkeella.

Noilla on kevät ja meillä lunta, ajattelin.

pitsa_kasvihormoni.fi-3Mutta nyt meillä on grillattu pitsaa ihan olan takaa ja levitetty kateustuoksuja naapurustoon tuntitolkulla. Mikään pitsa ei nimittäin vedä vertoja vajaa nelisataa-asteisessa grillissä paistetulle lätylle, joka on veivattu yön yli levänneestä taikinasta ja johon on valittu muutama herkullinen täyte. Ja tietysti se on paistettu pitsakivellä, ei ole jäänyt jumiin siihen ja siinä on vielä täytteetkin tallella (eivätkä ne ole valahtaneet hiilten sekaan sinne alatasolle, öhöm).

Parhaan pitsan tekoon olen soveltanut Yle puheen pitsakeskustelun ohjeita: Käytän hienointa pitsajauhoa, vaivaan (koneella) taikinaa puoli ikuisuutta, kohotan sitä jääkaapissa vuorokauden ja varon niin tavattoman kovasti, että en kaulitse taikinan reunoja. Siitä kaikki ohjelman osallistujat olivat samaa mieltä: ei saa kaulita reunoja. En tiedä, olisiko grilli räjähtänyt, jos olisin kaulinnut niitä, mutta en uskaltanut kokeilla. Ohjelman kuunneltuani mieluummin luovun täytteistä kuin noista kaulitsemattomista reunoista.

pitsa_kasvihormoni.fi-4
Kummityttö saa kaulita pitsapohjansa reunat mutta minä en koske omiini. Pitsakeiju pahastuu, jos tekee niin, ja kesästä tulee taatusti rakeinen.

Tomaattikastikkeen teen jo useaan otteeseen testatulla tavalla, eli paseerattua tomaattia, tölkkitomaattia ja iso kasa mausteita kattilaan sipulin kanssa ja hyvä haudutus perään. Nam. Päälle täytteitä toiveiden mukaan hyvää juustoa unohtamatta ja kas, siinä on täydellinen pitsa!

Tomaattikastike

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus chilijauhetta
  • 200 g paseerattua tomaattia
  • 400 g tomaattimurskaa
  • (2 rkl tomaattisosetta)
  • 2 rkl kuivattua oreganoa TAI nippu tuoretta
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl pestoa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  1. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulin kynnet.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää chilijauhe ja sekoita.
  3. Lisää tomaatit, oregano ja valkoviinietikka kattilaan. Laske lämpötilaa ja hauduta tomaattikastiketta puolisen tuntia ilman kantta.
  4. Lisä loput mausteet kastikkeen sekaan.

pitsa_kasvihormoni.fi-2pitsa_kasvihormoni.fi-5Vielä kun joku tekisi tuohon pysyvän kesäkeittiön ja kutsuisi pysyvät plussakelit Suomeen, niin elämä alkaisi vaikuttaa täydelliseltä.

It’s about time to get Spring weather here and to prove my attitude, our garden is serving pizza. Cooked in the best Big Green Egg grill. So recommended. 

Mitkä ovat sinun kevääsi merkkejä?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *