Blogit
Kasvihormoni

Päärynöitä puun täydeltä

Päärynät_Kasvihormoni.fi-4Miksi jokaisessa Suomen pihassa ei kasva päärynäpuuta? Omenia meillä on, juu, vaikka kuinka, mutta päärynä tuntuu eksoottiselta. Ihan turhaan, kyllä sitä voi kasvattaa meillä, ihan hyvin vitosvyöhykkeellä saakka!
Päärynä_Kasvihormoni.fi-7Kun istuttaa päärynäpuun, kannattaa kuitenkin pohtia paria yksityiskohtaa. Ensinnäkin, puu kasvaa rotevaksi, joten se pitää laittaa paikkaan, jossa latvus ei haittaa. Latvuksesta ei tule tuuheaa ja pörheää kuten omenapuun latvuksesta, vaan sivuhaarat pysyttelevät lyhyinä ja tiukasti rungon ja pääoksien reunalla. Toiseksi, päärynä tarvitsee rinnalleen (mielellään) pölyttäjän, joten puu kannattaa ostaa perhepäärynänä eli puuna, johon samaan perusrunkoon on vartettu useampi laji kasvamaan.

Kolmanneksi, kannattaa miettiä, että kasvatus ei mene ihan niin kuin naapurissa tai Strömsössä. Voi käydä kuten meillä, että latva sitten lopulta haluaa kääntyä alamäkeen päin. Ja sillion voi pohtia, että mitäpä nyt. Minä en ole nimittäin ihan varma.

Puuhan on ollut tuettu tukikeppiin tuulen yläpuolelta, mutta en osannut ajatella, että puu painaltaa tuonne alapihan puolelle vielä kolmen metrin korkeudelta. Nyt pohdin, pitäisikö tuota latvusta yrittää taivuttaa vielä ylös päin vai tekisinkö kuten kesällä ajattelin – kasvattaisin uuden latvan alakuvan nuolen viereisestä vesiversosta, siitä, joka loppuu jotakuinkin oikean sakaran alakulmaan.

Päärynä_suora_Kasvihormoni.fi
Hupsis! Meidän puu kääntyi latvastaan, vaikka koetin kasvattaa sitä suoraksi. Naapurissamme sen sijaan taivutettiin latva tarkoituksella sivulle, jotta puusta ei tulisi liian pitkä. Minä olisin kaivannut pituutta, jotta puusta olisi näkösuojaa parvekkeelle.

Miltä kotimainen päärynä sitten maistuu? Oma kokemukseni on, että herkulliselta. Todella taivaalliselta.

Päärynä_Kasvihormoni.fi 1Meillä kasvaa puussa kolme herkkua: Luck, Karmla ja Tonkovjatka. Näistä ehdoton suosikkini on yläoksina ja ylälatvuksena toimiva Luck, joka on kypsänä rapsakka ja makea. Ulkonäöltään se on melko pyöreä ja se muistuttaa kovasti kaupastakin saatavaa ulkomaan herkkua – jonka nimi on tietysti kadoksissa. Tämän alapuolen kuvan päärynän löysin salapudokkaana oksan haarasta tänä marraskuisena aamuna (aamuhämärässä tuli myös tärähtänyt kuva):

Päärynä Luck, herkku vailla vertaa! Kypsyy lokakuussa III-vyöhykkeellä, malto on vaalea ja rapsakka. Maku herkullisen makea ja mehevä.
Päärynä Luck, herkku vailla vertaa! Kypsyy lokakuussa III-vyöhykkeellä, malto on vaalea ja rapsakka. Maku herkullisen makea ja mehevä.

Päärynäpuumme on vasta kolmevuotias, ja saadakseni enemmän satoa, haaveilen nyt useammasta puusta. Kollegani lapsuuden kotipihalla (meiltä vain parin kilometrin päässä) on kuitenkin ainakin kolmekymmenvuotias puu, joka nuokkuu satoa joka syksy, joten taitaa olla, että nyt pitää vaan lisätä puupäätarhurin kärsivällisyyttä. Heillä nimittäin kylmäkellari pursuilee herkkuhilloa joka vuosi, joten riemun vuosia on tiedossa. Nykyisten vartettujen puiden tavoin tämäkin olisi halunnut tehdä hedelmät jo ensimmäisenä vuonnaan, mutta maltti on valttia. Ensin pitää kasvaa kunnon juuristo ja sitten voi odottaa mahtisatoja, joten vasta nyt, kolmantena vuonna, annoin puun tehdä kukkansa päärynöiksi saakka. Ja kyllä kannatti, herkkua, siis tosi herkkua!

Ensi kesä, sinun on parempi olla kuuma päärynäsadon optimoimiseksi!Päärynäpuu_kasvihormoni.fi-1What kind of fruit trees would you imagine growing up North? We have apples (the most sturdy ones), cherries, plums and these pears I have in pictures. The rest, they are for milder climate.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (7)

 1. Piivi

  Ai jestas… Se on sitten ostettava! Päärynäpuu….

  • Sini K.

   Hyvä Piivi, niin pitääkin!

 2. VE

  Meillä on yksi päärynäpuu, seitsemänvuotias. Sitä ostettaessa puutarhalla sanottiin, että kannattaa ostaa Pepi jos laittaa vain yhden puun, koska Pepi on itsepölyttävä. (Perhepuusta ei puhuttu mitään). Nyt tämä harmittaa kovasti, sillä Pepin hedelmät eivät ehdi kypsyä valmiiksi. Pidän puun pienenä, leikkaan siis järjestelmällisesti oksia niin että puu ei kasva isoksi. Siitä tuli tänä vuonna 42 päärynää, joka riittää meille. Parhainta siinä on kaunis kukinta keväällä, mutta tietty olisi kiva lisä jos ne 42 päärynää ehtisivät kypsyä. Poimin ne niin myöhään kuin mahdollista ja kypsytän sisällä, mutta eihän niistä niin hyviä tule kuin puussa kypsyvistä.

  • Sini K.

   Voi harmi tuota teidän päärynöiden raa’aksi jäämistä. Pepiä olen huomannut kehuttavaksi monissa netin keskusteluissa, joten tieto raa’aksi jäämisestä on uutta. Meillä varsinkin alaoksien päärynät (oletan, että kyseessä on Tonkovjatka) tahtovat mennä jopa ylikypsiksi, jolloin ne muuttuvat jauhoisiksi. Meidän kokemuksen mukaan siis ainakin kolmosvyöhykkeelle saakka menestyvä Tonkovjatka ehtii kypsäksi ajoissa. Luckin virallinen vyöhykekestävyys on II, mutta me elellään kolmosella ja hyvin on kestänyt.

   42 päärynää olisi kyllä ihan muikea sato, jos ehtisi kypsäksi!

 3. Yläpihalla loistavat violetit ja keltainen – Meillä Kotona -blogit

  […] rauhassa meidän arkeemme -näkymä oli.  Niinpä etelärinne sai päärynäpuunsa (postaus siitä täällä), ja yläpiha komean pensasaidan, jotta ainakin tulevaisuudessa silmät osuvat ensin niihin ja […]

 4. Satokausi parhaimmillaan – Kasvihormoni

  […] vaikka olenkin pyrkinyt opitmoimaan kasvien lämpösummia pihassa. Päärynät (puun historiasta täällä) ovat vielä niin pieniä ja keskenkasvuisia, että soisi eteläisen Euroopan lämpöaallosta […]

 5. Päärynäpuun positiivinen yllätys – Kasvihormoni

  […] tarkemmat tiedot löytyvät tästä postauksesta. Ja täällä vanhan blogin puolella päärynäpuu näkyy vastaistutettuna […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *