Blogit
Kasvihormoni

Omien siementen vihreää lautaselle

idatys_Kasvihormoni.fi-5

Kevät etenee, vaikka lumen määrä vielä ainakin meillä enenee. Tässä vaiheessa valon ja ulkotilan todellisuus tuntuvat ristiriitaisilta, mutta kyllä, aamun kirkkaus kertoo, että nyt on valon kausi alkanut ja kalenteri puolestaan sen, että ensimmäinen kevätkuukausi on täällä. Minä koetan kuitenkin puhua totuuden mukaisesti kevättalvelsta, sillä pihalla on vielä vajaa puoli metriä lunta.

Valoa on jo niin paljon, että kylvetyt siemenet menestyvät, jos niille löytyy sopiva kasvuikkuna. Tietysti tarvitaan myös siemeniä, jotka ovat itämiskykyisiä. Minulla tahtoo käydä niin, että jemmailen siemeniä siemenlaatikossa ja kylvän ne keväällä pihalle. Sitten ihmettelen, kun taas jää porkkanat nousemasta ja persiljasta ei näy jälkeäkään. Eihän se varsinaisesti vaarallista ole, kun kasvattelee asioita vain omaksi ilokseen eikä perheen hengen pitimiksi (nälkäisinä pysyisivät siinä tapauksessa, katso vaikka täältä viime syksyn satoa), mutta ärsyttää niin vietävästi.

Tuoreet siemenet ovat keittiötarhurin kaveri.

Vanhenevien siementen ongelmaani olen keksinyt (biojäteastian lisäksi) kaksi kikkaa. Ensinnäkin löysin yhdestä suosikkiblogistani, Chiot’s Runista siementen säilyvyyttä kuvaavan taulukon. Tietysti siemenpussien päiväykset ovat myös hyvä vinkki siitä, milloin siemeniä ei kannata enää pistää pihalle, mutta koska siementen itävyys laskee joka tapauksessa vuosittain enkä muista, minä vuonna olen pussit hankkinut, on taulukko kätevä muistutus asiasta. Ja toiseen suuntaan: kun löytyy vanhentuneita siemeniä, taulukosta näkee, onko viime vuoden päiväyksellä olevilla siemenillä mitään toivoa itää.

Siementen_itavyyden_sailyminen

Toinen kätevä kikka on poistaa vanhat siemenet idättämällä ne kevään salaattivihreäksi. Siihen tarvitaan vain vanhoja siemeniä, rasioita ja multaa.

idatys_Kasvihormoni.fi-1Kun siemenet itävät, niitä voi napsia saman tien salaatin tai leivän päälle ja täydentää multapinta seuraavalla satsilla vanhoja siemeniä.idatys_Kasvihormoni.fi-3

Nyt ei muuta kuin tuoreita siemeniä kehiin ja purjot tulemaan, viimevuotisia siemeniä en uskalla enää hyödyntää kuin tuossa idätyslaatikossa. Purjojen viimevuotinen kasvatusvinkki löytyy täältä. Toivottavasti tänä vuonna saan purjoille myös hyvän paksuuden, en pelkästään koreaa kortta niin kuin viime vuonna.idatys_Kasvihormoni.fi-4

Old seeds do not germinate properly. I tend to keep the seeds for too long but this year, I’ve decided to get fresh seeds for outdoors and the old ones are sown for fresh eating.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

    […] (hyvin kasvoi), kylvin jokavuotisia jättiverbenoita (pettämätön ohje täällä) ja idätin vanhat siemenet salaatin sekaan. Siementen säilymistä varten tein myös taulukon siitä, kuinka kauan siemenet […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *