Blogit
Kasvihormoni

Omia pioneja siemenistä

Pioni_siementaimi_kasvihormoni.fi-1Tämä ei ole lyhythermoisen puuhaa. Pionien lisääminen siemenstä, nimittäin.

pionisiemenkylvot_kasvihormoni.fi-1Sain pari talvea sitten pionin siemeniä ja kehotuksen pistää ne multiin.

”Paras istutusaika”, oli ohjesanat, ja minä tyttö (täti) tein työtä käskettyä.

Tuohon aikaan tein meille trampan ympärille kukkapenkkiä, josta bongasin erinomaisen kaaren pään. Laskeskelin, että siihen mahtuisi mainiosti neljästä siemenestä tulevat neljä tainta ja laitoin siemenet multaan. Fiksu kun olin, kaivoin muististani kehotuksen laittaa siemenille merkki kasvukohdasta ja leikkasin maitopurkista pienet kehikot.

Tuli kevät ja minä tihrustin penkkiä toiveikkaana mutta eihän niissä taimipoteissa mitään näkynyt. Ajattelin, että niin minun tapaistani, toivoa paljon ja saada vähän. Toisen maitopurkin reunuksen nappasin siivotessani pois, mutta toinen jäi syystä tai toisesta maahan.

Mutta katso! Siellä ne nyt ovat, kaikki neljä tainta!

pionisiemenkylvot_kasvihormoni.fi-2Luin jostain, että pionin siemenet tarvitsevat sekä kylmä- että lämpökäsittelyn itääkseen, toisin sanoen ne eivät idä ensimmäisen talven jälkeen vaan vasta kahden talven päästä. Pienen pienet taimet kasvavat ja vahvistuvat siis nyt maassa, josta älysin olla niitä nyppimättä rikkoina pois, kiitos maitopurkkireunuksen. Nyt kun maltan odottaa viitisen vuotta, niin näen, ovatko nämä siementaimet todellakin niitä keltaisia, jollaisia näiden emotaimet olivat.

Kyllä nyt on hyvä kasvattaa niitä kuuluisia lehmän hermoja, niitä tämä tulevien teinien äiti tulee tarvitsemaan. Odotellessa lähetän kiitokseni Liisalle, jolta siemenet ovat lähtöisin!

Taidanpa jättää meille mutaman pionien siemenkodan tekemään siemeniä ja katson, josko saisin heti kahden vuoden päästä seuraavankin satsin itämään.

pioni_siemenkota_kasvihormoni.fi-1

Pionien lisääminen siemenstä (eli kuinka pidetään puupäätarhuria jännityksessä)

  1. Kerää siemenet talteen, kun siemenkodat aukeavat. Ristipölyttyneiden pionien siementaimien ulkonäöstä ei voi tässä vaiheessa olla varma.
  2. Kylvä siemenet saman tien: Kitke kukkapenkistä rikkaruohot pois. Upota kukkapenkkiin neljän sentin korkuinen siivu maitopurkin reunaa merkiksi kylvökohdasta. Halutessasi voit korvata vanhan mullan uudella, rikkaruohon siemeniä sisältämättömällä pussimullalla 3-4 sentin paksuudelta. Laita purkin sisään kaksi siementä vajaan sentin syvyyteen. Kastele.
  3. Odota kaksi talvea, jotta siemen saa sekä kylmä- että lämpökäsittelyn. Tuore ja hedelmöittynyt siemen itää kyllä ajallaan.
  4. Odota viitisen vuotta, niin siementaimesi kukkii. Kukan ulkonäkö selviää tässä vaiheessa.

Katso pioni-ideoita näistä pionipostauksistani:

Näin perustat pionipenkin

Näin tunnistat hyvän pionitaimen

Pioniharrastajan mahtitaimisto Pionien koti 

Kommentit (1)

  1. Puutarhamyyrä

    Pitääpä ehkä kokeilla tuota pionien siemenlisäystä, jos vaan pioneihini kehittyy siemeniä.

    Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *