Blogit
Kasvihormoni

Nyt on aika kylvää jättiverbena

Verbena_kasvihormoni.fi-3

On yksi kasvi, joka saa minulta keväänaloituskruunauksen. Voi, miten kutkuttavaa oli käydä pari viikkoa sitten hakemassa sen siemeniä ja ensimmäinen kyvömultapussi, kuinka ihanaa oli eilen leikata (repiä) molemmat auki, ja vielä rentouttavampaa oli työntää kädet isomman pussin pehmeään, kasvuntuoksuiseen sisältöön. Kiitos jättiverbena, olet jälleen ansainnut kruunusi!

verbenakimppu_kasvihormoni.fi-1

Jättiverbenaa pidetään hankalana kasvattaa ja niin se voikin olla, ellei osaa kylvämisen niksejä. Ei kasvattaminen oikeasti ole vaikeaa, siitä todistaa se, että minäkin saan sen kukoistamaan. En vaan uskalla riskeerata muuttamalla käyttämiäni kylvöniksejä, sillä en ole varma, missä kohtaa saattaisi mennä pieleen (muutaman vanhan kokeilun mukaan monessa kohtaa). Tai no, tänä vuonna ajattelin kokeilla myös omien viime vuotisten kukkien siemenien kylvämistä, ne kun ehtivät tehdä siemeniä pitkän ja lämpimän syksyn aikan.

Se on varmaa, että ilman kylmäkäsittelyä jättiverbena ei idä, ja välillä tuntuu, että suurin osa sen siemenistä on muutenkin päättänyt pysyä mieluummin horroksessa kuin ilahduttaa minua. Niinpä noudatan pilkuntarkalleen niitä ohjeita, joilla olen saanut kylvökset onnistumaan, ja se ohjeistus on tässä.

Tarvitset siemeniä, kylvömultaa, sumutinpullon ja kannellisen kylvöastian (esim. viinirypälerasian).
Paras ajankohta kylvämiselle on helmikuussa, isomummoni noudattamien kuun vaiheiden mukaan kasvavan kuun aikaan (vaiheet näkyvät esim. täällä).

Kylvä jättiverbena näin

Verbenakylvo_kasvihormoni.fi

 1. Laita kylvöastiaan pari senttiä kylvömultaa, tiivistä ja kostuta.
 2. Sirottele jättiverbenan siemenet mullan pinnalle esimerkiksi pyyhekumipäistä kynää apuna käyttäen. Voit myös ripotella ne taitetun paperin avulla, tärkeintä on, että siemenet leviävät multaan tasaisesti.
 3. Peitä siemenet hyvin ohuelti hiekalla, vermikuliitilla tai kylvömullalla.
 4. Sumuta multa uudelleen. Sulje rasian kansi ja jätä pöydälle viikoksi. Älä anna kuivua.
 5. Nosta rasia kuukaudeksi jääkaapin juureslokeroon kylmäkäsittelyyn. Kostuta tarvittaessa, voit käyttää kostuttamiseen myös lunta.
 6. Nosta rasia takaisin huoneenlämpöön kuukauden päästä. Siemenistä itää parissa viikossa yleensä vajaa puolet, kunhan multa ei pääse kuivumaan.
 7. Kun itäneissä taimissa on ensimmäisten sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari, on pienokaisten aika päästä omiin purkkeihinsa. Kouli ne varoen. Koulinnan yksityiskohtaiset ohjeet näet tästä postauksestani.
 8. Latvo taimet katkaisemalla niiden varsi toisen varsinaisen lehtiparin yläpuolelta, muutoin kasvit jäävät yksikeppisiksi hujopeiksi. Voit latvoa ne uudelleen vielä parin seuraavan lehtiparin jälkeen, jolloin yhdessä kasvissa pitäisi olla vähintään neljä vartta. Latvonnan kuvalliset ohjeet ovat täällä.
 9. Istuta taimet lopulliseen kasvupaikkaansa sen jälkeen, kun hallan vaara on ohi (usein kesäkuun puoliväliin mennessä). Kasvu on alkukesästä hidasta mutta elokuun tietämillä alkaa lopulta tapahtua myös näissä kasveissa.

Verbenacombo_Kasvihormoni.fi

Verbena bonariensis is a bit tricky plant to grow here in Finland because it is not hardy enough to survive our winter. It is time for seeding now.

Verbena_kasvihormoni.fi-5

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Puutarhamyyrä

  Onnea kylvöillesi.
  Viikonloppuna olisi ajatus itsekin aloittaa esikasvatettavien kasvien kylvöt. Taidan aloittaa tomaateilla, kylvän myös ehkä revonhäntää.
  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

  • Sini K.

   Revonhäntä onkin tosi kivan näköinen kasvi. Tomaattien esikasvatus jo tässä vaiheessa aikaistaa satoa huomattavasti, mutta minulla ei taida olla niille riittävän viileää kasvupaikkaa – kasvavat vain liian honteloiksi. On se tämä lopputalvi innostavaa, kun saa aloitta kesän etuajassa!

  • hannu

   Jättiverbenan kanssa ei mitään ongelmia. Kun pakkaset uhkaavat , emäntä leikkaa varret poikki ja vie isot ruukut kellariin. (voi ne laittaa ruukkuihin ,vaikka olisivatkin kukkapenkeissä.) Pakkasten jälkeen ulos ruukuissa tai suoraan kukkapenkkiin. Eipä aikaakaan ,kun tyngistä alkaa pursuta jättiverbenaa pilvin pimein. Ainakin 5-6 vartta jokaista entistä kohti 🙂

 2. katja

  Toivottavasti verbenat itävät hyvin. Minulle vähän turhan monimutkaista, yleensä homma kaatuu siihen etten ole muistanut kastella jääkaapin kylvöksiä.

  • Sini K.

   Jääkaapissa haihtuminen on onneksi sen verran hidasta, että kun on kannellinen rasia, kastelua tarvitsee tehdä ehkä kerran – jos sitäkään. Toistaiseksi näyttää hyvältä!

 3. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

  […] sisällä sieniä (hyvin kasvoi), kylvin jokavuotisia jättiverbenoita (pettämätön ohje täällä) ja idätin vanhat siemenet salaatin sekaan. Siementen säilymistä varten tein myös taulukon […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *