Blogit
Kasvihormoni

Nyt hillotaan mansikoita

Mansikkahillo_Kasvihormoni.fi-2Minulla on uusi rakas. Se on makuhermoja hivelevä leipä, joka rakennetaan rapeakuorisen patonkisiivun päälle ja kuorrutetaan vuohenjuustolevitteellä ja mansikkahillolla. Tapailemme usein (mikä näkyy vähin erin myös peilistä) ja olemme ruokapöytäruuhkassakin ihan kahden. Tästä suhteesta voi kiittää Teknistä tukeani: hän esitteli minulle juustohyllystä löytämänsä ranskalaisen levitteen, joka hurmasi kertaheitolla. Mansikkahillon ja vuohenjuuston yhdistelmä on niin viettelevä, että kaivoin useamman vuoden tauon jälkeen parhaat, leveäsuiset säilöntäpurkit esiin ja keittelin saman tien kymmenestä kilosta mansikoita leivänpäällyshilloja. Jep, suhde on aluillaan ja selvästikin siinä kiiheimmässä vaiheessa, jolloin vaivaa ei säästellä.

Mansikkasalaatilla_Kasvihormoni.fi-1
Mansikat ovat nyt vuonna 2015 pulleita ja meheviä, kypsyvät parhaillaan pari viikkoa tavanomaista myöhemmin. Kuvan mansikka ei päätynyt hilloksi vaan syötiin tuoreeltaan.

Hillojen keittäminen on yleisesti ottaen helppoa: tarvitaan marjoja, sokeria ja sopivia lasipurkkeja. Tavalliseen hillon tarvitaan sokeria noin puolet marjojen määrästä – mitä lämpimämmässä hillot säilytetään, sitä enemmän pitää laittaa sokeria. Mikäli hillo on omaan makuun makeaa, voi tehdä hilloketta, joka on vähäsokerisempaa ja myös säilyvyydeltään tavallista hilloa lyhytikäisempää. Marjojen on hyvä olla pieniä, niin saa tasaisinta hilloa, joista löytyy myös kokonaisia marjoja. Jos ei perusta mansikanmuhkuroista hillossaan, mansikat voi soseuttaa ennen tai jälkeen keittelyoperaation. Tämä ei ole niin nökönuukaa!

Mansikkahillo_Kasvihormoni.fi-6

Tärkeintä on huolehtia, että säilyketölkit ovat ehdottoman puhtaita. Purkkeja voi liottaa lämpimässä vedessä ennen hilloamisen aloitusta, jotta niissä lymyilevät bakteerit heräävät. Tämän jälkeen purkit pitää pestä huolella (tiskikone käy hyvin) ja mikäli pesutuloksen puhtaus epäilyttää, purkit voi vielä kuumentaa noin 120-asteisessa uunissa bakteerien tainnuttamiseksi. Purkkien kannet tulee puolestaan keittää pesun jälkeen ainakin viisi minuuttia, jotta niissä olevat bakteerit kuolevat.

Mansikkahillo_Kasvihormoni.fi-5

Mansikkahillo

  • 2 kg mansikoita
  • 1 kg sokeria
  • halutessa mausteita, esim. vaniljatanko tai sitruunan kuoria

Valmistus

  1. Huuhtele likaiset mansikat ja perkaa marjoista kannat pois. Lohko samalla isot marjat.
  2. Laita marjat (ja mausteet) isoon kattilaan ja kaada päälle sokeri. Ravistele kattilaa, jotta sokeri valuu marjojen sekaan. Anna mehustua muutaman tunnin ajan tai halutessasi seuraavaan päivään. Kiireinen keittelee ilman mehustusta.
  3. Lämmitä marjakattilaa keskilämmöllä, jotta marjat eivät pala. Sekoita marjoja tai ravistele kattilaa välillä. Anna kiehua viitisentoista minuuttia, kunnes osa marjoista on hajonnut. Kuori halutessasi lopuksi pintaan noussut vaahto pois (se muodostaa tölkin pintaan samean kuoren).
  4. Anna hillon jäähtyä parikymmentä minuuttia, niin marjat pysyvät tölkissä tasaisemmin hillon seassa. Nouki kokonaiset mausteet pois, mikäli käytit sellaisia.
  5. Kuumenna purkit 120-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan ja desinfioi korkit keittämällä niitä hetki kattilassa. Hyvä selvitys bakteerien tuhoamisesta löytyy esim. täältä.
  6. Täytä purkit hillolla piripintaan. Puhdista mahdolliset roiskeet purkin suulta ja kierteistä puhtaalla talouspaperilla (muista varoa bakteereja). Nosta kansi kiehuvasta vedestä ja kierrä se kiinni. Jäähtyessään korkin keskiosa painuu alas, se on merkki tiiviistä ja oikein suljetusta purkista. Säilytä viileässä tai kylmässä, lämpimässä säilyäkseen hilloon tulee laittaa mukaan säilöntäainetta.

Mansikkahillo_Kasvihormoni.fi-3

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *