Blogit
Kasvihormoni

Nurmenmanauslaulu

Itkuvirsi. Lauletaan valittaen kiinalaisen erhu-jousisoittimen ja sateen rummutuksen tahtiin.

Itken kultaisia kyyneleitä. Minulla on todellinen ensimmäisen maailman ongelma, jonka olemassaolosta en tiennyt vielä kaksi vuotta sitten mitään. Annahan kun kerron, niin kyynelet tarttuvat sinuunkin varmasti jo tarinani puolivälissä ja joko ne ovat sinullakin kultaisia tai hirnut keuhkosi pihalle ja äänesi käheäksi. Empatia tai huumori, ne ovat se ase, jolla tästä tarinasta selvitään.

Nurmireunus_Kasvihormoni.fi-6Aloitetaan aikojen alusta, jolloin ihminen vaelsi vehreimmillä niityillä vailla huolia. Sitten se erehtyi ja karkotettiin maailmaan, jossa puutarhanhoidosta tuli merkittävää jopa niin, että siitä tehtiin joissain kulttuureissa elämän tarkoitus. Ansio vailla vertaa. Nyppiminen, rajaaminen, kitkeminen ja kuritus! Autuutta, jotain, missä ihminen saisi kosketuksen alkuperäiseen olotilaansa ja tuntisi itsensä tärkeäksi, itse luonnon herraksi.

Valhe!

Nurmesta tietää jokainen puutarhurin raamattu kertoa, että se on pihan vaateliain osa. Ylpeä nurmen omistaja esittelee sitä muille, sillä se kertoo ansioista, joita jokaiselle ei voida myöntää, vain ahkerimmat ansaitsevat mitalinsa. Samettinurmi etupihalla on enemmän kuin pokaali kaapissa, sillä se näkyy, loistaa ja kertoo itse luonnonvoimien voitosta. Ahkerat kädet ovat olleet mullassa, tarhuri työssä. Tässä on pihantaltuttajan taidonnäyte!

Jos kakkospalkinto on riittävä, ajatteleva ihminen ei kasvata nurmea välttämätöntä enempää ja hoitotöiden helpottamiseksi mielellään rajaa sen tuota välttämättömyyttäkin pienemmäksi. Paljon pienemmäksi. Ja nimenomaan rajaa, vaikka betonitiilin, sillä ilman rajauksia nurmi on vallaton ja leviää juurillaan yli äyräiden ja vie tilaa kaikelta muulta, siltä, mikä liittyy kakkosen puutarhan kauneuteen, siihen, joka saa inspiraationsa itse luonnosta.Nurmireunus_Kasvihormoni.fi-3

Sillä nurmi kasvaa, laajenee, leviää ja sitä pitää sen vuoksi leikata, rajata ja kantata, tai se on kasvuvoimaltaan aivan ylivoimainen ja villi. Eikä villeys sovi tarhurin taltuttamaan luontoon.

Kyynel.

Voi puupäätarhuria, joka on ilkkunut, että vain englantilaiset arvostavat nurmeaan niin paljon, että se kannattaa kitkeä ja leikata näyttävästi raidoitetuksi näytepihaksi. Pokaalit ovat turhia, vievät vain tilaa. Kahdesti viikossa – pah! Pelkkää nurminataa ja röllikkää – hah! Pitäkööt englantilaiset kelaleikkurinsa ja golfarit puttiviheriönsä, puupäätarhurista kaunein nurmi on kukkiva ja monilajinen, luonnon elämää ylläpitävä niitty. Aidosti villi ja vapaa!

Toinen kyynel.

Missä vaiheessa puupäätarhurista tuli nurmikäännynnäinen?

Se alkoi salakavalasti. Sadekesänä kolme vuotta sitten silmät tavoittivat talon vierestä alueen, joka kuihtui kaikesta otollisesta kosteudesta ja lisäravinteesta huolimatta. Ja miksipä nurmi ei olisi kitunut, sillä sen kasvualustana oli vain viisi senttiä multaa, loppu oli läpäisevää salaojitushiekkaa.

Suunnitelmaan kuului poistaa pihasta kaikki ylimääräinen ja vaivalloinen nurmi sekä parantaa seitsemänkymmenen neliön alueen kasvuoloja ruohikolle sopiviksi. Tarhuri ajatteli, että etupihan lumenkasausalueen pohjaksi voisi jättää myös nurmikaistaleen, sillä se teki sisääntulosta kesäaikaan (ainakin paperilla) siistin ja se kärsi tuskin lainkaan talvisesta lumikuormasta.

Etupihan käyntikortti. Oliko tarhurin mieli jo tässä vaiheessa vietelty?

Nurmi_Kasvihormoni.fi-11Sitten Tekninen tuki osti tämän nurmen ylläpitoa helpottamaan robottiruohonleikkurin. Ajatus oli hyvä, koska nurmi on hänen vastuullaan ja hän oli jo aikaa sitten hurahtanut hilavitkuttimiin. Mutta voih, koppis tarvitsi ehdottomasti yhdyskäytävän ala- ja yläpihan välille, joten puupäätarhuri väritti suunnitelmaansa käytäväkohdat vihreiksi – se oli helppoa, sillä kukaan ei ollut vielä tarttunut lapioon oikeasti. Koppis teki työtä ja nurmi pysyi kauniin siistinä.

Pääsikö paholainen jo tässä vaiheessa pääsi kuiskuttamaan tarhurille omenasta, joka roikkuu puussa? Lieneekö koppiksella ollut tämä näkymätön ajuri takanaan, kun sen renkaat etenivät niin vaivattomasti ja leikkuri pysyi terässä?

Nurmi_Kasvihormoni.fi-2

Siirrytään tarinan kakkososioon, jossa pihaan tuli kaivinkone, joka kaivoi kolmimetrisen montun sen ruskean nurmiläikän kohdalle ja kuin epähuomiossa tarhuri suostui siihen, että nurmenpohja parannetaan myös muualta. Ajatus tuntui suorastaan hyvältä, viettelevältä. Samettinurmi. Golfviheriö. Tuuhea, pörheä matto jalkojen alla. Koppis pitämässä siitä huolta. Kuiskutusta.

Onko totta, että nurmen seassa tulee kasvaa muutakin kuin niittynurmikkaa, puistonataa ja nurmirölliä? Etkö voisi tilata tarpeeksi sitä parasta laatua olevaa, standardoitua nurmimultaa, jota kuormuri niin helposti toimittaa tuon rikkaruohomullan tilalle? Testaa nyt, lue perustamisohjeet, jyrää, haraa, kylvä ja katso, kuinka täydellinen samettinurmi itää. Ei se ole vaikeaa, tieto on tässä!

Ja tarhuri suostui: luki, teki, viljeli ja varjeli.

Nurmi_Kasvihormoni.fi-4

Tekninen tuki jyräsi mullan avuliaasti minkä jälkeen tarhuri harasi sen selkä kipeänä, kylvi siemenet kokemattomalla kädellä ja katsoi, kuinka nurmi iti. Kuinka kauniilta se näyttikään! Kuinka ihana oli sen pinta, joka hohti kosteudessa ja lupasi paratiisin takapihalle, leppeät kesäpäivät ja terveet lapset kirmaamassa vapaina ja iloisina, pelkkää linnunlaulua taustamusiikkina!

Nurmi_Kasvihormoni.fi-6

Paremminpa sitä pitäisi tietää, ymmärtää jo ilman opetusta, että valhetta ovat englantilaisten puheet ja kirousta kaikki nurmilupaukset tyynni. Sillä mitä luulet puupäätarhurin tehneen viime päivinä? Lekotelleen? Pois se tarinasta, nyt on maksun aika!

Perkeleen idättämä nurmi notkuu siankärsämöä, nurmitädykettä, peltotädykettä, lemmikkiä, voikukkaa, leskenlehteä, pelto-ohdaketta, peltovillakkoa ja muita ihania kukkijoita. Ne pitää kitkeä, niitä ei samettipatjalle kuulu! Puupäätarhuri on viljellyt ja varjellut, etsinyt ja vaalinut ruohoja rikkojen seasta ja puhunut niille leppeitä.

Houkka! Nyt erhujen jouhet käyvät jo synkeinä, soittimen kaikuaukkoa peittävä käärmeennahka väreilee.

Juolavehnää sekä kortetta. Niitä on poistettu neliöittäin, kottikärryllinen toisensa perään. Tarhuri on antanut hyttysten syödä selkäänsä sekä imeä verta ohimoiltaan – sillä niitä tällaisen sadekesänä on enemmän kuin koskaan – ja vierittänyt kyyneleen, joka maahan tipahtaessaan kirosi maan ja muutti sen kullaksi estäen itse nurmen tuuhenemisen.

Nurmi_Kasvihormoni.fi-10

Tarhassa on Midaksen kirous, joka tekee nurmesta laikukkaan ja ilkkuu raataville tarhureille siitä, kuinka naapurien nurmet ovat niin paljon vihreämpiä kuin paljon työstetty kenttä, se jolle on uhrattu aikaa ja vaivaa. Jokainen ruohonleikkurin pärinä heittää suolaa vereslihalle ruoskitulle selälle ja saa tarhurin pohtimaan, miksi juuri oma piha on kirottu. Onneton puupäätarhuri on valmis murtumaan ja luovuttamaan mutta jatkaa yhä suomalaisella sisullaan kohti maaliviivaa, kilvoittelee hyvän taiston loppuun saakka. Voittopalkinto, se on mielessä!

Mikäpä on tarinani opetus?

Aito puutarhuri vahvisti nurmen epäonnen: Sade on nostanut kallisarvoisesta mullasta savea pintaan ja kovettanut sen kilveksi. Mitenpä siinä nurmikka, nata tai rölli kasvaisi, kun paholaisen suosittelema multa kuristaa kaulaa?

Sitä luulee, että nurmi tarvitsee riittävästi kalliilla hankittua nurmimullaksi nimettyä maata. Sitä luulee, että kosteus pitää nurmen tuuheana. Sitä luulee, että ravinteet ja neutraali happamuus ovat nurmen kasvun perusta.

Vähänpä sitä ihminen tietää mutta ylimääräinen oppi vie epätoivoon.

Olen on jo lähes valmis myöntymään synneistä pahimpaan, siirtonurmen tilaamiseen, mutta tietoisena siitä, että kirous on pysyvä ja nurmen saapumisesta alkaisi vain armoton paahde ja kolmen kuukauden kuivuus, jätän sen tekemättä. Kuolisi sekin sijoitus pois ja syöksisi viljelijän perikatoon vuotavine hanoineen ja kastelusta tulleine talon kosteusvaurioineen. Olen murtunut ja maani menettänyt. Odotan, että lapset sairastuvat, linnut vaikenevat ja talon katto romahtaa. Tekninen tuki lienee jo pakannut laukkunsa ja käynnistelee autoaan matkatakseen vehreimmille niityille. Se on pahaisen puurtajan palkkio.

Onko puutarhaelämässä olemassa armoa, pyyhitäänkö tarhurin pahoja tekoja koskaan pois?

Kun itkuämpärini on ääriään myöden täynnä ymmärrän, että tietämättömyys on siunaus. Toivon sitä ja kukkanurmia sydämeni puolesta teille kaikille, jotka olette vielä samettinurmista tietämättömiä. Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin kovin tärkeää.

Kiinalainen Erhu ja itkuvirren esittäjä vaikenevat, sateen rummutus jatkuu taustalla. Savikuori kovettuu. Nurmi_Kasvihormoni.fi-9

A project failed: how to grow lawn. Don’t come for me for advice it will only bring devil to your yard. I can tell what the books say but can’t tell how it is done.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (5)

 1. Maikku

  Minä luovutin toisen kylvöyrityksen jälkeen. Ratamo ja voikukka näyttävät oikein hyvältä leikkauksen jälkeen (ainakin 5 minuuttia + pitävät hamsterin ruuissa) ja sammal se vasta kaunista onkin. Tänä vuonna meidän ruohikko kukkii myös jotakin violettia. Kuka sitä tylsää ruohikkoa katselisi, kun voi ihailla noita upeita kukkamaitasi, hienosti hoidettuja pensaanalusia ja komeita rajauksia!

  • Sini K.

   Kiitos Maikku positiivisuudesta. Katsotaan, olenko jo täyskäännynnäinen vai taivunko vielä mitä erinäisimpiin vihermattoihin. Ehkä suurin tavoite on siinä, että tuossa maassa kasvaisi joku, nyt näyttää taas lupaavalta, kun uudet siemenet itivät.

 2. Takapiha: muutakin kuin pinta uusiksi – Meillä Kotona -blogit

  […] yllätyksiä, alkukevät kuoretti uuden multapinnan ja nurmen kasvu tukahtui (tuskainen vuodatus täällä). Laikkuja, ruskeutta, tuskanhuutoja ja järkytystä. Uskon, että viime kesän viileys johtui […]

 3. Keväänkeiltainen esikko valtasi pihan – Meillä Kotona -blogit

  […] nurmi! Sekin näyttäisi kasvavan, huraa!  […]

 4. Lempinäkymäni ennen ja jälkeen – Kasvihormoni

  […] ikkunasta. Paljon on ehtinyt tapahtua kolmena kesänä, vaikka ensimmäisenä vuonna nurmi ei tahtonutkaan lähteä kasvuun, ei sitten millään. Vieläkin se on paikoin vähän heikkokasvuinen, mutta riittävä tuohon […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *