Blogit
Kasvihormoni

Nyt niitä voi taas tilata ja istuttaa

sipulinistutus_kasvihormoni.fi-1Klik klik, klik klik. Ai että, se on helppoa!

Tilasin taas tänä vuonna Hollannista kukkasipuleita. Viuh vaan, ja pari kliksiä, ja käsittämättömän lyhyen odotuksen jälkeen sipulilaatikot tulivat oven pieleen. Oikeastaan vaikein asia oli tehdä kuriirille valtakirja siitä, että laatikot (isot!) saa jättää meille ilman vastaanottajan allekirjoitusta. Hyvä niin, sillä kun sipuleita tilaa usealla sadalle eurolla, kantaminen on aika työlästä puuhaa. Onneksi joku tekee roudauksen kaupan päälle.

sipulinistutus_kasvihormoni.fi-3Mutta se istutus. Se ei ole enää yhtä vaivatonta kuin viaton nettisoppailu. Jokainen sipuli pitää pistää sinne multiin, kolme kertaa niin syvään kuin sipulin korkeus on. Ja jos ei tee uutta kukkapenkkiä (kuten minulla tässä), se tarkoittaa, että jokainen sipuli on aseteltava mullan sekaan yksitellen, ja mielellään jokaisen kuopan pohjalle pitää vielä ripotella sipuliravinnetta kasvun varmistajaksi.

Tuhatta sipulia saa siis tökkiä maan uumeniin hetken jos toisenkin. Toista se on tämän yläpihan uuden alueen sipulien kanssa.

sipulinistutus_kasvihormoni.fi-2Jo kukkapenkkiä tehdessä huomioin haluni laittaa tähän myös tulppaaneja, narsisseja, laukkoja ja hyasintteja, ja jätin lopullisen multapinnan kymmenisen senttiä liian matalaksi. Nyt ei tarvinnut kuin heitellä sipulit kohdalleen ja painaa ne multaan kanta alaspäin. Sen jälkeen seuraa ehkä koko penkinteon helpoin vaihe: riittävästi pussimultaa päälle ja valmis tuli!

sipulinistutus_kasvihormoni.fi-4Oikeastaan haaveeni on, että voisin tehdä joka vuosi istutukset tähän tapaan. Ei tiellä olevia lehdistöjä, ei pohdintaa siitä, leikatako kasvit jo alas vai pujottaako sipulit sinne varsien sekaan.

Mitä, jos nostaisikin koko etelärinteen kasvuston ylös, levittäisi sipulit paikoilleen ja istuttaisi kasvit uudelleen multaan? Olisikohan urakka lopulta helpompi, kun rinteessä kasvaa voimakkaasti leviäviä kasveja?

Sillä keväthulluna innostun tulppaaneista niin paljon, että laitan niitä aina lisää. Tänä vuonna laskujeni mukaan tulppaaneja menee penkkeihin kahdeksisensataa, eikä mukana ole vielä näitä, jotka hankin ekstemporeostoksena käydessäni ruokaostoksilla. (Pikkusipuleita tulee tähänkin vielä satakunta lisää.)

Tähän uuteen nurkkaan kun oli saatava jotain muuta väriä kuin vaaleanpunaista ja valkoista, joita alapiha on täynnä. Pistin oranssia, keltaista ja violettia!

Sipulikukat

Tässä viimevuoden ja toissavuoden sipulipostaukset. Toissavuoden postauksessa on lisää puhetta sipulien tilaamisesta.

The new border got a shining colors for next spring. For the lower part of the garden, there are two cardboard boxes filled with pink and white bulbs. That’ll be my next task coming up.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Katja/Päivänpesänelämää

  A että sipulien istuttaminen muiden kasvien juurien lomaan on tylsää. Keväällä työ palkitaan mutta tässä kohtaa kevääseen on vielä niin pitkä aika.

  • Sini K.

   Ja ne juuret vielä suurenevat joka vuosi muuttaen homman aiempaa hankalammaksi. Jösses!
   Onneksi tässä vaiheessa viime kevään kukinnasta on vielä sen verran lyhyt aika, että sen muistaminen helpottaa työn tekoa. Talven jälkeen ei puolestaan ole mitään mielikuvaa, mitä sinne tuli istutettua.

 2. Sari

  Voi mikä valtava kukkaloisto on odotettavissa noin hurjalla määrällä sipuleita 😀
  Mutta kyllä se keväällä palkitsee työn vaivan, kun alkaa pitkän talven jälkeen puutarha herätä.

  • Sini K.

   Tästä olen samaa mieltä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *