Blogit
Kasvihormoni

Näyttävä kirsikkakakku

Kirsikkakakku_Kasvihormoni.fi-1

Meillä juhlakakkujen tilaaminen (äidiltä) on aina tarkkaa puuhaa. Toivelistan ykkösenä on maku ja sen jälkeen pohditaan ulkonäkö. Tämä kirsikkakakku juhlisti yhdeksänvuotissynttäripöytää ja se oli mietitty tarkkaan sen mukaan, ketä oli juhlapöydässä syömässä. Sisällöksi valikoitui vadelmat ja koristeeksi kirsikat (koska mansikoita ei vielä ollut), kuoreksi tilaajan lempimakua eli suklaata. Kakku hävisi vauhdilla niiden suihin, jotka herkuttelevat kakuilla synttäreillä.

Kakku on tehty korkeaksi, kirsikkoineen lähes kaksikymmensenttiseksi. Korkeutta kakkuun saa helposti, kun rullaa kakun kääretortun tavoin pyöreäksi. Kääretorttulevyjä on kaksi ja ne on siivutettu kolmeen osaan, mutta mikäli kakusta haluaisi matalamman, yhtä hyvin levyt voisi halkaista neljäänkin osaan.

Ajattelin tehdä tästä kakusta aikuisten version puutarhajuhlille mutta sitä varten vaihdan lastenkutsujen täytteen täysin kirsikkaiseksi, minkä version kirjoitin vaihtoehtoiseksi ainesosaluetteloon.

Kirsikkakakku_Kasvihormoni.fi-6Suklainen kirsikkakakku

5 munan kakkupohja:

  • 5 munaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja

täyte (ja kuorrute)

  • 8 liivatetta
  • 5 dl vispikermaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl vadelmahilloa tai kirsikkahilloa
  • 250 g rahkaa
  • n. 200 g vattuja tai kirsikoita

kostutukseen

  • 1 1/2 dl punaista mehua

päälle

  • noin 250 g kirsikoita

kuorrutetta varten

  • 150-200 g tummaa suklaata (n. 60 % kaakaota)

Valmistus

  1. Valmista kaksi kääretorttupohjaa: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne taikinan sekaan. Levitä leivinpaperipalat kahdelle uunipellille ja voitele ne halutessasi kevyesti öljyllä. Kaada puolet taikinasta toiselle ja puolet toiselle pellille ja tasoita taikina lastalla ohueksi kerrokseksi, joka peittää koko pellin pohjan. Paista 200 asteisessa uunissa kuutisen minuuttia. Nosta pöydälle jäähtymään. (Voit tehdä pohjat hyvissä ajoin parikin päivää etukäteen.)
  2. Valmista täyte: Laita liivatteet pehmenemään kulhoon, jossa on runsaasti kylmää vettä. Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen vaniljasokeri. Kuumenna (mikrossa) puolisen desiä vettä kiehuvaksi ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Lisää liivattesta noin puolet koko ajan hyvin vatkaten kerman sekaan. Ota tästä kermasta kuorrutetta varten pari desiä erilleen, säilytä kylmässä.
    Lisää lopun kerman sekaan hillo, rahka ja loppu liivate jälleen hyvin vatkaten. Ota taas pari desiä täytettä erilleen pintaa varten. Laita täyte hyytymään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  3. Kokoa kakku: Siivuta kääretorttulevyt kolmeen osaan, jätä kääretorttusiivut yhtenäisiksi leivinpaperin päälle. Kostuta kääretorttusiivut mehulla. Jaa täyte puoliksi torttulevyjen päälle ja levitä täyte tasaiseksi. Nosta levyt hyytymään hetkeksi jääkaappiin, mikäli siellä sattuu olemaan riittävästi tilaa, tarvittaessa voit jatkaa työtä saman tien. Ripottele tuoreet marjat levyjen päälle. Aloita rullaamalla ensimmäinen siivu kääretortuksi. Nosta tämä rulla toisen kääretorttusiivun päälle ja rullaa torttu entistä paksummaksi. Toista, kunnes sinulla ei ole enää kääretorttusiivuja. Nosta kakku pystyyn tarjoiluvadin päälle ja muotoile kakku mahdollisimman pyöreäksi. Mikäli sinulla on hyydytysrengas, kiristä se kakun ympärille, renkaan puuttuessa voit avittaa kakun pystyssäpysymistä muovikelmulla tai foliosiivulla, sopivan paksuinen kartonkikin ympyräksi teipattuna ajaa asian.
    Kumoa kakun päälle sivuun ottamasi täyte ja tasoita kakun pinta. Upota pintatäytteeseen kirsikoita vieriviereen, kirsikoiden menekki riippuu siitä, kuinka leveä kakustasi tuli.
    Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
  4. Kuorruta kakku: Laita kattilaan vettä ja nosta sen päälle kattilan suuaukon peittävä metallikulho. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata tumma suklaa vesihauteessa.
    Lisää ensimmäisessä vaiheessa sivuun otettu kerma sulaneen suklaan sekaan. Mikäli suklaa jähmettyy liian nopeasti, nosta kulho takaisin kuuman vesikattilan päälle. Sekoita aivan tasaiseksi ja anna jäähtyä esimerkiksi jääveden seassa.
    Kun kuorrute on jähmettynyt kevyesti ja se alkaa pysyä lusikassa muodossaan, levitä sitä joko lusikalla tai lastalla kakun reunoille. Silota pintaa lopuksi pitkäteräisellä veitsellä.
  5. Nosta kakku vielä ainakin tunniksi kylmään jähmettymään.

Kirsikkakakku_Kasvihormoni.fi-2Cherry shortcake to serve all senses. Yes, please!

Kommentit (2)

  1. Pioni

    Vau, tahdon tuollaisen;)

    • Sini K.

      Ei muuta kuin leipomaan 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *