Blogit
Kasvihormoni

Näin valitset pionin

Pionin_valinta_istutus_Kasvihormoni.fi-1Sain vinkkejä Pionien kodin Mikko Uusi-Hongolta siitä, miten pioni kannattaa valita sitä ostaessa. ”Osta paras” on vinkit tiivistettynä, mutta seuraavassa on tämä ohje hieman enemmän aukikirjoitettuna.

Pionit ovat Suomessa ainakin Oulun korkeudelle menestyviä monivuotisia kukkia. Kaunokaiset ovat helppoja ja pitkäikäisiä asukkaita, kunhan istuttaessa huolehtii, että olot ovat jotakuinkin pionin mieleen ja sen jälkeen ei hoida kasvia pilalle. Joten pioneja voi hyvillä mielin hankkia kotiinsa, suurin ongelma onkin tämän jälkeen, että millaisen sitä hankkisi?

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'
Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’

Pionit (lat. Paeonia) jaetaan muutamaan eri ryhmään, joista meille taviksille tutuimpia ovat kiinanpionit, joita kutsuttiin ennen jalopioneiksi. Ne tunnistaa latinankielisissä nimissä lactiflora tai lactiflora hybr. -liitteestä. Ne ovat niitä muhkeakukintoisia kaunokaisia, joita on myynnissä kukkakaupoissa ja jotka näkyvät taatusti pihalta auottuaan kukat. Näistä tunnetuin ja suosituin on vaaleanpunainen ’Sarah Bernhardt’, jota kuulemma myydään eniten myös leikkokukkana. Nämä kiinanpionit kukkivat juhannuksen tietämillä, keleistä ja lajikkeesta riippuen heinäkuun puoleen väliin mennessä suurin loisto on ohi. (Ja tietenkin sitä myöhempään mitä pohjoisempana ollaan.) Huono puoli muhkeista kukista on sadekautena, jolloin kukat tahtovat painua maahan, minkä vuoksi jalostuksessa on menty viime aikoina vähän pienempikukkaisiin lajeihin.

Jos kaipaa pionikukintaa ennen juhannusta, kannattaa valita joku luonnonlajeista. Ne ovat usein kukiltaan yksinkertaisempia kuin jalopionit, niiden kukat näyttävät siltä kuin millaiseksi jo lapsetkin piirtävät kukkaset: keskelle sydän ja sen ympärille pyöreät terälehdet.

Luonnonlajit ja kiinanpionit ovat ruohovartisia eli niiden maanpäälliset osat kuihtuvat syksyllä ja kasvu alkaa alusta keväällä. Olemassa on myös puuvartisia pioneja, joille jää talveksi maan päälle puinen keppi. Näistä löytyy hyvin kestäviä lajeja (ja arkojakin), joten niitä voi hankkia huoletta.

Nykyisin on olemassa myös puuvartisten ja ruohovartisten pionien risteytys, jota kutsutaan latinankielisesllä itoh-hybridi -nimellä, risteyttäjänsä Itohin kunniaksi. Nämä ovat varsin kalliita veikkoja hitaan kasvun ja vaikean lisäämisen vuoksi.

Pioni_valinta_Kasvihormoni.fi-1

Miten sitten valita taimi? Ensin pitää pohtia mieltymykset ja rajoitteet: väri, kukinnon ulkonäkö, kukinta-aika, käytettävissä oleva rahamäärä ja mahdollinen pakkasenkestävyys. Hinnat vaihtelevat vajaasta kympistä reiluun sataseen, joten rahapussi voi todellakin määritellä paljon siitä, mitä hankitaan. Varmimmin menestyvät tietysti ne lajit, joita jo isovanhemmat kasvattivat, joten jos haluaa minimoida kaikki riskit, ostaa sellaisen.

Kun kasvin nimi on selvillä, kannattaa vertailla tarjolla olevia taimia parhaan löytämiseksi.

Suomessa taimet tulevat juurakoina maahan halvemman työvoiman ja otollisemman ilmaston maista, minkä jälkeen juurakot istutetaan täällä syksyllä ruukkuihin. Juurakosta lähtee kasvuun muutama verso, joiden kuntoa kannattaa katsoa. Mitä suurempi lehtimassa on, sen paremmin kasvi yhteyttää ja saa voimaa juuristolleen. Ja se puolestaan määrittelee sen, miten pioni tulee jatkossa menestymään.

Seuraavaan postaukseen teen ohjeet siitä, miten se pioni kannattaa istuttaa (taas ryyditettynä Mikko Uusi-Hongon opein), jotta valinnan aikana kuuluneet aahit ja oohit eivät mene hukkaan. Odotellessa muista kurkata kuvat kesäretkeltäni Pionien kotiin.
Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-15I got some tips on how to choose a peony to your garden. The best tip is to look at the foliage: the more the better because it will increase the root system growth.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Kesän houkuttelevin kohde: Pionien koti – Kasvihormoni

    […] Näin tunnistat hyvän pionitaimen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *