Blogit
Kasvihormoni

Kolmas jäälyhtykerta toden sanoo?

jaalyhdyt_kasvihormoni-fi-6Tänä talvena on ehtinyt kokemaan talven useampaan otteeseen. Tai kevään. Ainakin keli on sulattanut meillä jo kaksi settiä jäälyhtyjä ja tänään, kun mittari painui taas reilusti pakkaselle, laitoin kolmannen satsin tulemaan.

Jäälyhdyt ovat ihania tunnelman luojia. Kun meidän jouluvalosarjat sanoivat yksi toisensa jälkeen naps poikki, vaihdoin valaistuksen lyhtyihin. (En tiedä, oliko se sen kestävämpi ratkaisu.)

jaalyhdyt_sisaantulo_kasvihormoni-fi-2Käytän jäädyttämiseen nelikulmaisia istutusruukkuja, jotka töröttävät kesällä etupihalla pursuten heiniä ja kuunliljoja. Nyt niistä tulee näyttävä rykelmä valon suojia, kun laittaa kolme ryhmään ja sisälle liekit lepattamaan.

jaalyhdynvalmistus_kasvihormoni-fi

Teen omat lyhtyni näin:

 1. Astia on reilu, kolmekymmenlitrainen muoviruukku. Täytän sen hanavedellä, kunnes lyhdyn korkeudeksi tulee vajaa 40 senttiä.
 2. Jäädytän lyhdyt tasaisella pöytäpinnalla. Kymmenessä pakkasasteessa ja hanakylmällä vedellä täytettynä lyhty jäätyy vajaassa vuorokaudessa.
 3. Kun lyhty on selkeästi jäätynyt myös reunoiltaan, nostan astian kylppärin lattialämmityksen päälle ainakin vartiksi. Tällöin pohja sulaa ja lyhty on helppo kumota astiasta.
 4. Jos pohja on ehtinyt jäätyä paksusti, napautan jään auki keittiöveitsellä tai vasaralla (jotkut käyttävät myös poraa ja reikäsarjan isoa aukkoa). Mikäli onnistuu, kaadan jääkylmän veden takaisin astiaan ja laitan astian uudelleen jäätymään pihalle. Seuraava lyhty jäätyy aiempaa nopeammin.

Näitkö muuten uutisen Sotkamon mahtavasta jäälyhtykylästä? Ihan huikea, kannattaa kurkata!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

 1. Liisa / multaasormissa

  Mulla on jäänyt tänä talvena kokonaan tekemättä! Miten näin on päässyt käymään :O

  Huikea tuo jäälyhtykylä! Ja kivan malliset nuo sun nelikulmaiset lyhdyt 🙂

  • Sini K.

   Tänä talvena en yhtään ihmettele, jos on lyhdyt jääneet tekemättä, eihän niitä ole ehtinyt tekemään, jos ei ole ollut oikealla kellonlyömällä kotona! Minä toivoisin vielä yhtä kunnon pakkasjaksoa, vaikka parin viikon mittaista, että pääsisi nauttimaan pakkaspuuhista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *