Blogit
Kasvihormoni

Mistä puutarhani onkaan tullut?

Virgin_earth_kasvihormoni-2Istuin sunnuntaina kevätauringossa terassilla ja ahmin viimeisiä sivuja 1600-luvun puutarhurista kertovasta kirjasta. Kuinka kiitinkään lasitusta siitä, että lumimaisemasta huolimatta tarkenin nauttia kirkkaudesta ja ensimmäisistä kevätistutuksista sisävaatteisillaan. Ihana kevät!

Kirja on kuin tehty minulle, joka nautin sekä puutarhaa että historiaa kunnioittavasta kirjallisuudesta. Aloitin romaanin lukemisen hiihtolomalla, jolloin ahmin sivuja tuntikaupalla. Sitten loppui ylimääräinen vapaa ja olen saanut nauttia teosta lisää pätkä kerrallaan.

sipuliasetelma_kasvihormoni-3Romaanissa eletään keskellä muotopuutarhoja ja uusien kasvien löytämistä. Philippa Gregory on tehnyt historiallisen taustatyönsä hyvin (en kuvittelekaan kirjailijan olevan historioitsija) ja tuon tuostakin hihkuin lukiessani, kun puutarhuri Tradescant nuorempi (todellinen historian henkilö, 1608–1662) löytää jonkun kasvin, josta minäkin nautin niin suunnattomasti.

Magnolia! Tulppaanipuu! Astereita!

Toisaalta tunnen pistoksen sydämessäni, sillä Gregory kuvailee kasvien löytöpaikan intiaaniheimon luontoa kunnioittavaa elämää niin, että kadun sitä, miten kasvi on napattu matkaan minunkin puutarhaani varten. Huomaan olevani valloittaja, joka himoitsee aarteita omaan puutarhaansa ja on historiansa tuntevana lopulta valmis jättämään intiaaniheimon oman onnensa nojaan.

Jos Tradescant ei nyt ota sitä mahtavaa köynnöstä mukaansa, kuinka voin ikinä saada sitä kasvamaan omaan pihaani?

Virgin_earth_kasvihormoni-4Kaikkein eniten romaania lukiessani nautin siitä, kuinka Gregory osaa kuvailla niitä tuntemuksia, joita puutarhan hoito tuo mukanaan. Seuraava lainaus on oma käännökseni, mutta se saa edustaa tunnetilaani alkuperäisen tekstin sijaan.

Kaikkein mieluiten matkustaisin kanssasi Amerikkaan ja Länsi-Intiaan keräämään uusia kasveja. Etsisin ja toisin ne kotiin kasvatettavaksi. Muut erikoisuudet – ne vain ovat, eikö niin? Sen jälkeen kun ne on asetettu näkyville, niiden kanssa ei ole oikein muuta puuhaa kuin pyyhkiä niistä pölyjä. Mutta kasvit kasvavat ja kukkivat, tuottavat hedelmää ja siemeniä, ja sen jälkeen tulee seuraava vuosi ja uuden istutuksen vuoro. Pidän siitä, kuinka ne muuttuvat. 

Kirjan loppu sai minut avaamaan tietokoneen ja tarkastamaan, mitkä osat romaanin Tradescantista ovat totta. Totuutta herrasta en saanut selville, sillä keskellä uskonsotia (ja Englannin sisällissotaa) ei ollut sosiaalista mediaa, mutta tiedän ainakin, mihin haluan suunnata seuraavalla Lontoon-matkallani. Yhtäkkiä Lambeth roadista on tullut suuren mielenkiintoni kohde.

Virgin_earth_kasvihormoni-3Spring is here although tons of snow still occupy our garden. Our terracce with glasses warms to mild summer days when Sun is shining and I have read the great novel of Philippa Gregory there. Have you read The Virgin Earth?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

  1. kati

    Ihana nojatuolimatka! Täytyykin katsastaa saisiko tuota kirjaa mistään:)

    • Sini K.

      Itse ostin sen lomalle Suomalaisen pokkaritarjouksesta. Kirja on itse asiassa sarja, josta on myös Tradescant vanhemmasta kertova romaani, mutta sitä ei ollut myynnissä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *