Blogit
Kasvihormoni

Metritolkulla aroniaa

Aronia_kasvihormoni.fi-1Meidän pihaa kiertää kuutisenkymmentä metriä aronia-aitaa, joka pullistelee marjoista. Ne ovat siskontytön herkkua, joten päätin tänä vuonna kokeilla, voisiko niistä saada muillekin kelpaavaa syötävää. Ainakin poimiminen on nopeaa, sillä marjat ovat pulleita ja ne on helppo irrottaa pensaasta.

Raakana aronia maistuu hieman pihlajanmarjalle – mutta makeammalle. Pistin puhtaita ja kypsiä marjoja viiden litran kattilaan ja perään kilon verran sokeria (melko paljon!). Keitettäessä marjasta irtoaa helposti neste ja reilusti makeutettuna siihen tulee jopa hieman mansikkainen maku. Kuvailisin makeaa mehua vispipuuron maksuiseksi!

Aronia_kasvihormoni.fi-5

Marjan kuori on vahva, mikä aiheuttaa oman haasteensa hyödyntämisessä. Valutin keitetyistä marjoista mehun talteen – 5 litraa marjoja antoi helposti 2,5 litraa mehua – ja hienonsin loput sauvasekoittimella soseeksi. Jotta kuoret eivät tunnu syödessä häiritsevästi, kannatta marjoja soseuttaa hyvä tovi. Sose sopii hyvin vaikkapa vispipuuron pohjaksi ja smoothieen se toi myös kauniin värin ja mukavasti lisämakua.

Aronia_kasvihormoni.fi-8

Aroniamehu ja -sose

  • 5 litraa puhtaita aroniamarjoja
  • 1 dl vettä
  • 1 kg sokeria

Valmistus

  1. Kaada marjat kattilaan ja mittaa sekaan vesi. Kuumenna kovalla lämmöllä, kunnes kattilasta nousee hieman vesihöyryä.
  2. Kaada kattilaan sokeri ja sekoita. Pienennä levy puoliteholle ja anna marjojen kuumentua parikymmentä minuuttia, kunnes marjoista on irronnut oman korkeutensa verran mehua. Marjojen ei tarvitse välttämättä kiehua.
  3. Valuta mehu talteen lävikön avulla ja kippaa marjat läviköstä takaisin kattilaan. Soseuta marjat sauvasekoittimella.
  4. Jäähdytä ja säilö mehu ja marjasose sopivan kokoisina annoksina.

Aronia_kasvihormoni.fi-6Aronia_kasvihormoni.fi-10

Vispipuuro

  • 1 l vettä
  • 1 3/4 dl mannasuurimoita
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 dl aroniasosetta

Valmistus

  1. Kiehauta vesi ja vispaa joukkoon mannasuurimot. Anna puuron kypsyä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia.
  2. Lisää valmiin puuron sekaan hyppysellinen suolaa ja aroniasose. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa vispipuuroa voimakkaasti, jotta siitä tulee kuohkeaa.

Vaniljakastike

  • 1/2 l maitoa
  • 3 keltuaista
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria

Valmistus

  1. Mitta kaikki ainekset paksupohjaiseen ja mieluiten pinnoitettuun kattilaan.
  2. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja siihen ilmestyy ensimmäiset kuplat. Ota kattila heti pois levyltä, jotta vaniljakastike ei juoksetu (juoksettuminen tapahtuu, mikäli kastike pääsee kiehumaan).
  3. Jäähdytä kastike kelmulla peitettynä, jotta siihen ei tule kuorta.

Kokoa vispipuurosta ja vaniljakastikkeesta jälkiruoka kerroksittain lasiin. 

Aronia_kasvihormoni.fi-4

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (3)

  1. ERJA

    TEIN ARONIASTA JA PUOLUKASTA HILLOA SOPIVAT HYVIN KESKENÄÄN AINAKIN MEIKÄLÄISEN SUUN MUKAISTA.

    • Sini K.

      Kiva kuulla, Erja! Kuulostaa ihan loogiselta, että vispipuuron makuinen aronia ja puolukka sopivat hyvin yhteen. Testaan, jos saan jostain puolukoita!

  2. Pikkupullot täynnä kukkia – Meillä Kotona -blogit

    […] alkavat kypsyä myös täällä meidän III-vyöhykkeellä joten kohta on mahdollista tehdä taas aroniaherkkuja.Tämä niittytunnelma sopii tällä hetkellä sielunmaisemaani niin hyvin, että näitä kukkasia […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *