Blogit
Kasvihormoni

Marjapensaalle uusi koti

marjapensaan_siirtaminen_kasvihormoni.fi-1Viikonloppuna otin ja kaivoin pois sen, mikä ei ollut miellyttänyt silmää muutamaan vuoteen. Kyseessä oli reilun kokoinen mustaviinimarjapensas, joka sekä varjosti kasvulaatikkoa että tuotti tosi huonosti satoa. Pois pois, anoppi kaipaa täytettä takapihalleen!

Marjapensaan siirto on melko helppo homma, sillä pensaiden juuret ovat (yleensä) melko pinnassa. Paras ajankohta on kasvin ollessa lepotilassaan eli keväällä sulan maan aikaan mutta mieluiten ennen kuin lehdet kasvavat. Jos pensaan paikka mietityttää, antaa lapion heilua ja pensaan siirtyä!

Tässä postauksessa on ne kikat, joilla helpotin omaa siirtourakkaani.

marjapensas_valineet_kasvihormoni.fi

Näin siirsin marjapensaan

 1. Aloitin sitomalla pensaan lamoavat oksat nippuun, jolloin ne eivät tulleet kaivettaessa tielle. Olisi ollut erittäin hyvä, jos olisin voinut valmistella myös uuden istutuspaikan valmiiksi, jotta pensas olisi päässyt mahdollisimman nopeasti uuteen kasvupaikkaansa (kaivetaan laakea kuoppa, laitetaan siihen ravinteikasta ja kalkittua kasvualustaa ja kastellaan se hyvin).
 2. Kaivoin maata pensaan oksiston ulkoreunan leveydeltä pois ja irrottelin samalla laajemmalle kasvaneet juuret. Ihan kaikki eivät irronneet ehjänä, mutta suurin osa kuitenkin.
 3. Puhdistin juuriston monivuotisista rikkaruohojen juurista, sillä tämä on siihen puuhaan paras (ja ainoa) mahdollisuus.
 4. Kun juuret olivat irti, väänsin multapaakun ylös ja siirsin pensaan kuljetusta varten varattuun astiaan. Ihan kaikki juureteivät mahtuneet astian sisään, mutta se ei haitannut menoa.

marjapensaan_siirtaminen_kasvihormoni.fi-3Tämän jälkeen siirsin pensaan mahdollisimman pikaisesti uuteen kasvupaikkaan, jotta häiritsin sen elämää mahdollisimman vähän. Supistuneen juurimassan vuoksi pensasta on hyvä typistää myös maan pinnan yläpuolelta, joten oksasakset on hyvä jemmata taskuun siirtoa tehdessä.marjapensaan_siirtaminen_kasvihormoni.fi-4

Marjapensas pääsi tällä kertaa polkupyöräkyydillä uuteen kotiinsa. Anoppi oli vähän kauhuissaan, kun ei osannut odottaa moista, mutta minä ja pensas päästiin kätevämmin perille pyörällä kuin muilla nelipyöräisillä kulkupeleillä. Ei loppunut korkeus kesken!

Pensaskuljetus_kasvihormoni.fi-1

Moved a berry bush to my Mom-in-law’s garden. I wish it a happy and pleasant life there!

Kolme ensimmäistä kuvaa vanhemman juniorin ottamia.

Katso tästä vinkki, miten istutat multapaakun kanssa irrotetun pensastaimen tai useammankin.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (7)

 1. Kati / 100% outdoor

  Marjanpensaan siirto on yleensä yllättävän vaivatonta. Mä siirsin karviaisen sitomatta lehtineen viime kesänä. Se halkesi kahtia ja sain kaksi pensasta. Hienosti lähti ja teki marjatkin syksyllä. Turhia pensaita on turha hyysätä. Paikan vaihtoon vaan ja jotain kivempaa tilalle.

  • Sini K.

   Apua, piikkinen karviaspensas siirtoon _sitomatta_? Kyllä mä ymmärrän, että kauhakuormaajan kauhalla onnistuu, mutta että käsin kaivaen :). Ilmeisesti oli kuitenkin tyytyväinen elämäänsä siirron jälkeen, kun teki vielä satoakin!

 2. Ruusunmekko

  Kiitos yksityiskohtaisista ohjeista. Itsekin olen siirrellyt marjapensaita muutamaan kertaan. Uusia ruusuistutuksia miettiessäni tuntuu, että ne ovat aina vähän tiellä. No joo, tunnustan, en ole hyötyviljelijä 😀

  • Sini K.

   Koristeet toimivat yhtä hyvin kuin hyötykasvitkin, molemmista saa multaa kynsien alle. Ja sitä paitsi – ruusuistakin saa kiulukoita!

 3. Näin istutat marjapensaan pihaan – Meillä Kotona -blogit

  […] tästä vinkki, miten siirrät marjapensaan helposti. Tässä on postaus, joka kertoo aitataimien […]

 4. Mansikalle ruohokatetta, kiitos! – Meillä Kotona -blogit

  […] joten siirsin heti toukokuussa taimia pyöräkyydillä siirtomatkansa tehneen mustaviinimarjapensaan tilalle. Nyt laatikoon mahtuu vähän sipuleita ja porkkanaa, ja mansikat kasvavat kauniisti lasten […]

 5. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

  […] Näin siirrät marjapensaan (mukana upea lastipyöräni) […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *