Blogit
Kasvihormoni

Mangoldi on mahtava!

Mangoldi_Kasvihormoni.fi-2

Minä odotan omalta kasvimaalta mangoldien valmistumista kuin kuuta nousevaa. Kasvis on uusien perunoiden ohella suosikkini ja tuntuu, että elo-syyskuun ajan ruokavalioni sisältää mangoldia vähän joka muodossaan. Tunnetko sinä mangoldin?

Mangoldi kasvattaa muhkeat lehdet ja rapeat varret, jotka voi käyttää kokonaisuudessaan ruoan valmistukseen. Siitä on olemassa monia erilaisia värivariaatioita, joita kannattaa kasvattaa erilaisiin käyttötarkoituksiin: mikä piristää annosta, mikä piiloutuu muiden raaka-aineiden sekaan ja mikä sopii muuten vaan kaunistukseksi kasvimaalle tai kukkapenkin kulmaan. Kannattaa muuten laittaa mangoldia tulemaan sellaiseen kukkapenkin kulmaan, joka kaipaa näyttävyyttä pienten lehtien sekaan!

Mangoldi kasvaa puolimetriseksi pehkoksi, jos se ei intoudu kukkimaan. Sen käyttö on monipuolista, vasta nousseita mangoldeja voi käyttää baby leaf -salaatin tavoin, muhkeat lehdet toimivat kuten pinaatti ja varret muistuttavat hieman punajuurta. Käytän kasvista kesäkurpitsan tavoin yleiskasviksena vähän jokaiseen paistokseen ja vuokaan, mutta on muutama ruokalaji, jotka ovat nousseet suosikeiksini. Seuraavassa kaksi niistä.

Mangoldi_Kasvihormoni.fi-3

Pikaruokalan mangoldileipä, 2 annosta

  • 6 suurta mangoldin lehteä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl sitruunamehua
  • mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • 2 cm pala halloumijuustoa
  • pieni tomaatti
  • 10 basilikan lehteä
  • 2 siivua vaaleaa leipää
  • oliiviöljyä paistamiseen

Valmistus

  1. Silppua mangoldi varsineen pieneksi, jätä lehdet suuremmiksi kuin ruodit niin leivän kokoaminen on helpompaa. Siivuta valkosipuli. Leikkaa halloumi kuudeksi siivuksi. Tee tomaatista ohuita siivuja.
  2. Kypsennä mangoldia ja valkosipulia pari minuuttia keskilämmöllä oliiviöljyssä. Käytä suurta paistinpannua. Mausta sitruunalla, pippurilla ja kevyesti suolalla.
  3. Siirrä mangoldimössö pannun toiseen laitaan ja siirrä tämä laita levyn ulkopuolelle. Lorauta levyn päällä olevalle pannun osalle oliiviöljyä. Laita siihen halloumijuustosiivut paistumaan. Paista molemmilta puolilta kunnes ne saavat vähän väriä ja nosta mangoldin päälle pannulla.
  4. Paista leipäsiivut samaan tapaan kuin halloumijuusto.
  5. Kokoa leivät. Aseta leipäsiivu lautaselle ja aseta sen päälle kolme halloumisiivua. Lusikoi päälle puolet mangoldista ja revi päälle basilikasilppua. Laita tomaatit kanneksi, jolloin leivän syöminen on helpompaa. Tee toinen samanmoinen. Koristele lopuksi pannuun jääneillä jämillä.

Mangoldi_Kasvihormoni.fi-9

Mangoldi-tuorehernekeitto

  • 6 dl kanalientä
  • 1/2 kg mangoldin varsia (kahden käden sormien väliin mahtuva nippu)
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 200 g tuoreherneitä
  • 2 vartta mintun lehtiä
  • 100 g halloumia tai fetaa (tai muuta suolaista juustoa)
  • mustapippuria
  • suolaa

tarjoiluun 

  • raejuustoa
  • mintun lehtiä

Valmistus

  1. Kiehauta kanaliemi kattilassa. Pieni sillä aikaa mangoldin varret sentin, parin pituisiksi pätkiksi ja hienonna valkosipuli.
  2. Kypsennä mangoldia ja valkosipulia kanaliemessä miedolla lämmöllä lähes pehmeäksi asti, noin kymmenen minuuttia.
  3. Raasta juusto karkeasti. Lisää se ja herneet sekä mintun lehdet pehmenneiden mangoldien sekaan.
  4. Soseuta kasvikset sauvasekottimella. Maista keittoa ja mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  5. Tarjoile raejuuston kanssa, koristele halutessasi mintun lehdillä.
Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

  1. Kati

    Hyvät reseptit. Meilläkään ei meinannut lähteä mangoldi millään kasvuun. Nyt olen voinut jo jonkun verran käydä lehtiä napsimassa, mutta pehkoiksi en vielä nimittäisi. Onneksi noita pikkumättäitä on riittävästi, että useammasta saa ihan tarpeeksi. Parempi kuin pinaatti. Ei tarvitse ryöpätä. Ja miedomman ja paremman makuinen kuin nokkonen. Käytössä siis täälläkin 🙂

    • Sini K.

      Samaa mieltä tuosta pinaattiosuudesta, lehti on pehmeä ja sellaisenaankin maukas! Hieman kadehdin, että sait omasi kunnon kasvuun. Meillä näyttää niin tyhjältä tuo kasvimaan mangoldikulma.

  2. Tiia

    Mun mangoldit eivät itäneet kasvimaalla lainkaan (ollut aika surkea kasvimaakesä muutenkin), mutta onneksi laitoin sitä vähän kasvihuoneeseenkin. Sieltä tuli satoa ihan kivasti jo kuukausi takaperin. Kivoja reseptejä! 🙂

    • Sini K.

      Kiitos vinkistä, pitää laittaa tuonne kasvihuoneen puolelle siis itsellenikin ensi kesänä. Mulla on siellä tomaattien multapinta niin tyhjä, että siinä olisi hyvä kasvatella muutakin. Ja että nopeakin, hyvä hyvä!

  3. kata

    Onko kukaan jättänyt mangoldit seuraavaa kevättä varten maahan. Olisi kiva saada heti keväällä jotain vihreää.
    Nämähän kukkii toisena vuonna, mutta ei kait ne sentään heti kukkavartta tee?
    Ja pieniä nykyjä on omatkin mangoldit. Ilmeisesti tämä kesä on vaikuttanut kaikkien muiden menestymiseen paitsi ryvässipulien. Ne kukoistaa ennen näkemättömällä tavalla.

    • Sini K.

      Kesän ansiota tai ei, minulla jäivät mangoldit tänä vuonna kasvamatta, tosin istutinkin (viime vuosista viisastuneena) vain inhimillisen määrän, olisiko ollut viisi. Yhtään ei siis noussut. Siksi kaipaisin niitä myös kauppaan, ovat niin parhautta.

      Mangoldi kukkii myös ensimmäisenä vuonna, ainakin minulla. Osa tekee kukkavarren, osa ei – jostain luin, että asialla on tekemistä kasvuolosuhteiden kanssa, mutta nyt en muista, oliko kyse kosteudesta vaiko viileydestä vai nämä yhdistettynä meidän valoisiin kesiin. Itselläni on jäänyt mangoldia maahan muutamana vuonna mutta ne ovat nyykähtäneet talven aikana ja kuolleet pois. Pitäisikin kokeilla, saisiko niistä suojaamalla seuraavalle keväälle vihreää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *