Blogit
Kasvihormoni

Lisää marjoja pihaan

marjapensaan_istuttaminen_kasvihormoni.fi-9Ekat silmut ilmestyvät pihassa aina näsiään, seuraavat tulevat puolestaan viinimarjapensaisiin. Aina, myös tänä hitaana keväänä. Pelkään joka kevät takatalven aikana, että nyt ne paleltuu mutta ei, hiirenkorvaiset lehdet kestävät mainiosti meidän pikkupakkasia.

Meillä marjoja käytetään lähinnä tuoreena ja varmaan kukaan meidän perheestä ei osaa nimetä yhtä ainoaa suosikkimarjaansa (vaikka tietysti mansikat loppuu pakastimesta ekana). Sen vuoksi meillä on vähän yhtä jos toistakin marjaa kasvamassa – eikä mitään oikein valtavasti. Tänä keväänä hankin vielä kaksi meiltä tähän asti puuttunutta marjapensasta ja pistin ne laajentamaan marjakirjoa. Nyt meiltä löytyy ainakin mustaa, punaista, vaaleanpunaista ja valkoista herukkaa, valkoista ja punaista karviaista, sekä vattua, mustikkaa ja puolukkaa. Mesimarja olisi vielä kiva lisä – ja karhunvatukka, jos se suostuisi kasvamaan nätisti ilman oikkuja.

Puolet herukoista ja toinen karviaisista kasvaa meilä vartettuna pensaana. Niille, jotka nyt ovat ihan että täh – mitä? tiedoksi, että se tarkoittaa, että marjapensaat on ihan kuin pikkupuita. Ne on aika käteviä, sillä varren päässä marjapensaat eivät vie maasta tilaa ja marjat ovat suoraan aikuisen keräyskorkeudella. Jotta varrellinen marjapensas jaksaa kantaa satonsa, se tarvitsee vankan tukipuun.

Tässä on marjapensaan istutus taimistolta saatujen vinkkien mukaan toteutettuna.

marjapensaan_istutus_kasvihormoni.fi

 1. Anna marjapensaan imeä vettä itseensä ennen istuttamista, mieluiten ainakin tunnin ajan.
 2. Valmistele istutuspaikka kaivamalla puolimetrinen kuoppa ja puhdistamalla sen ympärys rikkaruohoista.
 3. Sekoita kevyesti lannoitettua maata alkuperäiseen kasvumultaan. Varmista, että maa on happamuudeltaan sopivan neutraalia. Mikäli laitat maahan multaa kompostista huolehdi, että lisäät riittävästi kalkkia tai muuta happamuutta suitsevaa ainetta (tuhkaa, kananmunankuoria), jotta maa ei jää happamaksi. Kalkki on tärkeämpää kuin lannoite, näin puutarhalla muistutettiin.
 4. (Laita vartetulle pensaalle tuki istutuskuopan pohjalle saakka, työnnä se pohjamaan sisään, mikäli maa antaa periksi.)
 5. Poista ruukku ja mikäli juuret ovat täyttäneet ruukun, availe niitä sormin, jotta ne lähtevät kasvamaan istutuskuopan multaa kohti.
 6. Istuta pensas entiseen syvyyteensä tai niin, että pensaan haarakohdat jäävät pari senttiä multapinnan alle. Minulla on kuvissa vartettu marjapensas, jonka ei ole tarkoitus haarottua varrestaan, joten käytin samaa istutussyvyyttä kuin pensaalla oli ruukussa. (Taustan marjapensaat on istutettu alkuperäistä syvempään haaroittumisen edistämiseksi.)
 7. Täytä kuoppa lähes täyteen miedosti lannoitetulla kasvualustalla. Tiivistä kevyesti esim. jalalla painamalla.
 8. Kastele kymmenellä litralla vettä. Jätetty painanne auttaa veden pysymistä pensaan jurella. Kun vesi on imeytynyt maahan, täytä painanne kasvualustalla.
 9. Mikäli pensaan oksat on niputettu kuljetuksen ajaksi narulla, avaa se.
 10. Tallenna lopuksi pensaan nimitiedot helpottamaan seuraavan pensaan hankintahetkeä, niin osaat ostaa joko lisää samaa laatua tai laajentaa valikoimaasi toiseen lajikkeeseen.

marjapensaan_istuttaminen_kasvihormoni.fi-8Vartettua pensasta varten pitää vielä muistaa laittaa tukinaru tukipuuhun kiinni, ja taimistolta mukaan tullut bambukeppi kannattaa poistaa, sillä se on nidottu liian tiukasti kiinni runkoon. Ostaessa on myös hyvä tarkastaa, että perusrungon ja pensaan varttamiskohta on hyvässä kunnossa – huonot vartteet irtoavat kasvaessaan. marjapensas_kasvihormoni.fiGot some more berries growing to our garden. 

Mitä marjoja teillä kasvatetaan?

Kurkkaapa tästä vinkki, miten siirrät marjapensaan helposti.
Tässä on postaus, joka kertoo aitataimien istutuksesta raja-aidaksi.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (3)

 1. Puutarhamyyrä

  Hienon näköisiä ja varmasti käteviä tilankäytön kannalta nuo vartetut marjapensaat.
  Meidän puutarhassa marjasatoa yritetään saada muutaman mustaherukan, parin karviaisen, yhden punaherukan, parin marjasinikuusaman, muutaman karhunvatukan, vadelman ja mustikkapensaan ja parin saskatoonin avulla. Myös minikiivi-köynnös löytyy (en tiedä lasketaanko hedelmiksi vai marjoiksi, pieniä minikiivejä tuottavat kuitenkin). Jäiköhän joku pois laskuista…

  Kasveja siellä ja täällä -blogin Puutarhamyyrä

  • Sini K.

   Heureka, marjasinikuusama! Sen satoa pitääkin maistella, yksi löytyy meiltäkin. (Ja marjatuomipihlaja, mutta siitä ei ole vielä tullut satoa.)

 2. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

  […] Näin istutat marjapensaan (lisävinkkinä varrelliset marjapensaat) […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *