Blogit
Kasvihormoni

Tsekin mahtavinta arvioimassa

lednice_kasvihormoni.fi-27Lednicen linna puistoineen ja rakennettuine ihmeineen vei viime kesänä sydämeni.

lednice_kasvihormoni.fi-17
Laaja hoidettu puistoalue alkaa Lichtensteinin kesäpalatsilta ja päätyy tekojärvien kautta kuusikymmenmetriselle minareetille. Katso tuota taktisesti avointa näkymää, sitä on harkittu, suunniteltu, kasvatettu ja hoidettu kohdalleen pitkään.

Lednice sijaitsee Tsekissä, parin kivenheiton päässä Itävallan ja Slovakian rajasta. Sain vinkin paikasta ystävältäni, joka oli käynyt siellä sattumalta, enkä kadu lainkaan, että pyysin meidän ajomatkan puikkaavan linnan tilusten kautta.

Lednice_puisto_kasvihormoniMielenkiintoista on se, että tällä alueella on entinen Lichtensteinin kuninkaallisten kesäpalatsi, siis keskellä muinaista Itävaltaa! Toisaalta Tonavan tienoilla kulkiessa ymmärtää, että kyllähän niiden entisaikojen siniveristen on pitänyt olla toisiaan lähellä, suorastaan toisten alueella, jos on meinannut saada prinssille morsiamen ja päälle puolet valtakuntaa. Ei sitä olisi hevoskyydillä ehditty iltakahveille, jos olisi pitänyt kulkea pitkät pätkät ja puoli vuotta löytääkseen arvoistaan seuraa.

lednice_kasvihormoni.fi-28Nykyisin autolla hurauttaa Keski-Euroopassa kätevästi päivässä sinne jos tännekin, jolloin entisaikojen juoksu- tai kärrymatkojen etäisyydet tahtovat hämärtyä. Me lähdimme Ledniciin aamulla Budapestistä, lounastimme Slovakiassa ja olimme iltapäivällä linnalla. Illaksi jatkoimme vielä Brnoon, sillä Lednice sekä viereinen Valtice oli ehtinyt täyttyä turisteista, me myöhästyimme majapaikan valinnassamme. Kaupungissa olisi ollut vaikka kuinka ihania kohteita, mutta heinäkuun puolivälissä ne olivat kaikki täynnä.

Lednice_talvipuutarha
Lednicen palatsialueella on puutarha ja talvipuutarha. Mutta: kuka kaipaa kesäasunnolleen talvipuutarhaa?

Puisto, jossa on kaikkea

Lednicen-Valticen linna-alue on Unescon maailmanperintökohde, jossa erityistä on puistoalue. Nyt ei pidä ymmärtää väärin: ranskalaistyylinen puutarha on ihan omaa luokkaansa, kasvihuonealue huikea ja linnakin on vertaansa vailla (kuvien perusteella, emme menneet sisälle). Ympäröivä kaupunki puolestaan pittoreski kuin satukirjan kuvitus.

Mutta englantilaistyyppinen puistoalue, se on se, jolla taas yksi yltiömahtava linna erottuu muista ja jonka vuoksi Unesco on myös liimannut katseensa tähän palatsiin.

lednice_kasvihormoni.fi-21Puistossa on kaikkea, mitä 1800-luvun ökyrikas hallitsija on saattanut haaveilla: rakennuksia intiasta, muinaisesta roomasta ja jopa minareetti, mutta hei, nämä eivät ole aitoja ja alkuperäisiä, vaan kopioita, joita Lichtensteinien on tehnyt mieli pystyttää alueelle. Tiedäthän, kun rahaa on liikaa ja mielikuvitus ainoa rajoite, voi halukas keksiä kesämökilleen kaikenlaista pientä puuhaa ja tekemistä. Pitäähän perheen teinit sekä muutoin joutilaat kesävieraat saada viihtymään!Lednice_lapsiystavallinenPuiston voi hölköttää läpi vajaassa tunnissa, mutta siellä saa helposti kulumaan koko päivän. Ohi hurahteli jatkuvasti polkupyöräilijöitä, retkieväitä kaiveltiin lastenrattaiden alta ja itseään säästävimmät kulkivat helteessä hevos- tai venekyydillä.

Meillä oli enemmän leppoisa meininki, muu perhe viihtyi ravintolan seudulla, minä kävin alueen läpi niin nopeasti (hitaasti) kuin kehtasin. Muita katsellessani ajattelin, kuinka mahtavaa olisi ollut parkkeerata oma karavaani seudulle ja jäädä muiden seuraan pidemmäksikin aikaa.

lednice_kasvihormoni.fi-11
Lednice_puisto2_kasvihormoni Puistoalueen lammet on kaivettu paikalle ja puiston läpi pääsee kolmea reittiä. Yksi niistä vielä saarelta toiselle kiemurrellen siksakkia.

Puistossa oli mielenkiintoista puikkelehtia tekojärvien läpi kohti minareettia kun koko ajan pohti, mitä seuraavan mutkan takaa paljastuu. Niittyalueet olivat täynnä kedon kukkia ja puissa oli niin paljon erilaisia muotoja, että jopa Pohjolan asukas tunnisti niistä useita tuontitaimia Euroopan ulkopuolelta. Puiston läpi tullessa löytyi useita yllätysrakennuksia tai rakennettuja raunioita, mitkä toivat hymyn huulille. Matka puiston läpi oli helteessä pitkä, mutta nämä yllätykset nurkan tai sillan takana tekivät siitä todellista lyhyemmän.

Lednice_minareetti_kasvihormoni
Lednicen linnan minareetti on rakennettu huvipaikaksi eikä sieltä kuulu kutsuhuutoja rukoukseen. Se oli rikkaiden harrastamaa kulttuurivaihtoa aikana, jolloin Internet puuttui ja matkustaminen oli tuhottoman hidasta. Osa taisi samasta autenttisuuden tarpeesta vallata vierailemansa maat kokonaan itselleen, paljon parempi tämä Lichtensteinien tapa.

lednice_kasvihormoni.fi-25Itse linnan puutarha toistaa ranskalaisen muotopuutarhan säntillistä toteutusta, sieltä löytyy ruusutarha, leikattua nurmikenttää, aitaa ja puuta sekä ihastuttavien kasvien luomaa vaihtelevaa rytmiä.

Autot jäävät parkkiin suopeasti itse linna-alueen ulkopuolella oleville parkkialueille, mistä ei voi mitenkään päätellä, mikä mahtavuus muotoon leikattujen ikivihreiden aitojen takana piilee. Me parkkeerasimme GPS:mme ohjaamana vielä linnan taakse, puutarhan takana sijaitseville parkkialueille, josta käveltiin sisään suoraan puutarhaan ja itse linna-alue pilkisteli esiin vähitellen sitä kohti kävellessä. Parkkialueet ovat kuitenkin niin vieressä, että sieltä poikkeaa hakemaan unohtuneet eväät ilman ongelmia.lednice_kasvihormoni.fi-26Lednice_palatsi_kasvihormoniLednicen-Valticen linna on UNESCO:n maailmanperintokohde, joka on avoinna yleisölle. Osa alueen kohteista vaatii sisäänpääsymaksun mutta puutarhaan ja puistoon pääsee ilmaiseksi.

Lednicessä on juna-asema, jolle pääsee esimerkiksi Brnosta, myös päivämatka Wienistä on mahdollinen. Autolla E65:ltä poiketaan kymmenen minuutin matka kohti valtioiden rajaa. 

Palatsialueen lähistöllä on myös muita linnoja, musitomerkkejä ja viinitiloja, joihin kannattaa poiketa tutustumassa samalla kun käy alueella, tätä varten kannattaa varsinkin kesällä varata yöpaikka hyvissä ajoin (kuukautta ennen).

lednice_kasvihormoni.fi-5

Lednice chateau in Czech republic is definately worth visiting. It is a short drive from both Austria and Slovakia and there is plenty to do for a day or two.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. Eeviregina

  Onpa upea paikka! Tuonne kun joskus pääsisi. Minun matkani ovat aina syksymmällä, mutta varmaan siellä vielä syyskuussakin olisi jotain kukkivaa.

  • Sini K.

   Paikan mahtavuus on ehdottomasti tuo puisto, joten näkemistä on taatusti myös syksyllä. Kevätkuvatkin (netissä) paikasta ovat upeita, joten jos matka suuntaa Keski-Eurooppaan, kannattaa pyörähtää linnassa joka tapauksessa!

 2. Liisa

  Hieno puisto!

  • Sini K.

   Niin on!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *