Blogit
Kasvihormoni

Lähiruokaa: viiriäisenmunat naapurista

Viiriäisenmunat_kasvihormoni.fi 4

Blogini yksi teemoista on kertoa siitä, millaista oman pihan ruokaa meillä tehdään. Talvisin esillä on myös meidän perheen kausiruokaa ja -leivonnaisia, sillä puoli metriä lunta kasvimaan päällä on tehokas lähiruoan valmistuksen hidastaja. Mutta mikä riemu: sain naapurista viiriäisenmunia, jotka ovat lähes oman takapihan tuotosten veroista lähiruokaa. Huikeaa! Ja parasta on, että kasvatushuoneen ohi kulkiessa myös talvella voi kuulla lintujen ääntä.

Katso miten kauniita nämä peukalonpään kokoiset munat ovat!
Katso miten kauniita nämä peukalonpään kokoiset munat ovat!

En ole koskaan ennen käyttänyt viiriäisenmunia ruoan valmistuksessa. Niiden keittoaika on naapurin emännän neuvojen mukaan 3 minuuttia, missä ajassa munista tuli läpikypsiä mutta ei täysin kovia. Keittämisen jälkeen munat jäähdytetään kylmässä vedessä, jotta niiden kuoriminen olisi mahdollisimman yksinkertaista. Kaikki lähteet, joita katselin, varoittivat munien hankalaa kuorimista, mutta joko poimin neuvoista parhaimmat tai onnistuin aloittelijan tuurilla superhyvin, sillä mielestäni munien kuoriminen oli yhtä helppoa kuin tavallisten kananmunienkin. Vedessä lionnut muna pöydälle, kevyt painallus kämmenellä ja rullaamalla kuori rikki, minkä jälkeen kuoret saattaa kiskaista alla olevan kalvon avulla irti.

Valmistin munista ruissipsien kanssa alkupaloja, jotka hävisivät hetkessä. Onneksi kaapissa on vielä toinen satsi lähituotannon munia, niin voidaan herkutella illalla lisää. Pääsiäisenä viimeistään uudelleen, tarvittaessa vaikka kaupan antimista!

Viiriäisenmunat_kasvihormoni.fi 1

Viiriäisenmunasipsit, 20 sipsiä

 • 10 viiriäisen munaa
 • suolaa keitinveteen
 • 1/4 avokado
 • 1 tl sitruunanmehua
 • 10 chilimarinoitua valkosipulinkynttä
 • 20 ruissipsiä
 • noin 20 g yrttituorejuustoa
 • hiven  ruususuolaa ja mustapippurirouhetta
 • tuoretta timjamia

Valmistus

 1. Keitä kattilassa muutaman sentin korkeuden verran vettä ja lisää siihen suolaa. Laita munat veteen ja anna niiden kiehua 3 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä.
 2. Siivuta kuorittu avokadolohko ja purista päälle sitruunamehua. Halkaise myös marinoidut chilit.
 3. Sivele sipsit tuorejuustolla, sitä saa olla maun vuoksi mukava nokare jokaiselle sipsille. Nosta sipsin reunalle avokado- ja valkosipulisiivu.
 4. Kuori ja halkaise viiriäisen munat: kuoriminen onnistuu rikkomalla kuori kauttaaltaan kämmenen alla pöytää vasten rullaten ja vasta sen jälkeen tavallisesti kuorien.
 5. Viimeistele sipsit nostamalla munanpuolikas sipsin päälle, ripottelemalla sille suolaa ja rouhimalla pippuria mausteeksi. Lisää lopuksi muutama timjamin lehti koristeeksi ja ekstramauksi.

Viiriäisenmunat_kasvihormoni.fi 3

Kommentit (2)

 1. Maijastiina

  Heippa!
  Kiinnostuin googlailemaan noita viiriäisiä, joita nähtävästi onkin useampaa lajia/rotua. Olisipa hauska lukea ihan erillinen juttu näistä naapurisi viiriäisistä kuvineen ja perustietoineen! Kanojahan ihmisillä alkaa jo vähän olla pihalemmikkeinä, mutta viiriäinen lienee aika harvinainen.

  • Sini K.

   Maijastiina, tuopa on hyvä ajatus, pitääpä kysellä lisää! Rupesi nimittäin kiinnostamaan valtavasti itseäkin, en nimittäin tiedä noista itse mitään muuta kuin keittiön puolelta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *