Blogit
Kasvihormoni

Kurpitsajuhlaa vailla valmis

Kurpitsapääkallo_Kasvihormoni.fi-2 Kasvattamani kurpitsa alkaa olla oranssi. Teen siitä lyhdyn – millaisen, se on vielä päättämättä. Viime vuonna meillä oli kauhunaama, sillä Tekninen tuki ja perheen juniorit halusivat pitää kauhujuhlat. Itse vietän mieluummin kaunista syksyä, joten taidan väsätä kurpitsasta tänä vuonna jotain esteettistä silmääni miellyttävämpää.
Kurpitsakaiverrus_Kasvihormoni.fi-4Pari vuotta sitten kasvatin jättikurpitsan Amerikasta asti tilaamastani siemenestä (kasvatusjuttuni löytyvät vanhasta blogista, täältä) ja kaiversin siitä öisen pöllömaiseman. Ehkä teen tänä vuonna jotain samantapaista mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.

Kurpitsakaiverrus_Kasvihormoni.fi-6Kurpitsan kaivertamiseen löytyy mitä moninaisimpia työstövälinesettejä (googlaa vaikka pumpkin carving tools), sillä kyseessä on mitä suurimmissa määrin taitolaji. Ansioituneimmat taideteokset ovat jotain ihan muuta kuin nämä minun muutaman hetken tekeleet, jotka olisivat varmasti amerikansiskojen etupihakisojen tsemppilohdutuspalkintojonossa. Omat työstövälineenikin ovat ihan vaan suomalaisen autotalliseinän perusvälineitä: akkuporakone teräsarjoineen ja pari talttaa sekä keittiöstä hedelmäveitsiä, kokkiveitsiä ja kauhoja.Kurpitsakaiverrus_Kasvihormoni.fi-7Kaiverruksen aluksi kurpitsasta poistetaan hattu, jotta sisukseen pääsee käsiksi. Jos kyseessä on tavallinen kurpitsa, riittää, että sisältä poistaa rihmaston ja siemenet sekä rapsuttelee seinämää vähän ohuemmaksi. (Sisus menee tietysti tämän piirakan raaka-aineeksi.)

Kaiverrettavan kuvion voi piirtää kurpitsan pintaan esimerkiksi vesiliukoisella tussilla ja suunniteltu kuvio houkutellaan esiin taltalla. Aukot tehdään sopivalla veitsellä ja läpikuultavat kohdat saa näkyviin, kun poistaa hedelmälihaa kurpitsan sisäpuolelta lähes kuoreen saakka. Tähtiä voi puolestaan tehdä poraamalla kurpitsaan eri kokoisia reikiä.Kurpitsakaiverrus_Kasvihormoni.fi-5Lopuksi kurpitsan sisälle pitää laittaa kynttilä tai valosarja tuomaan kuvion esiin. Kynttilää poltettaessa pitää muistaa jättää yläpuolen hattu auki, ettei kurpitsa kärvähdä kypsäksi ja pilalle heti ensimmäisenä iltana!

Kurpitsapääkallo_Kasvihormoni.fi-1My  career as a pumpkin carver consists of some four pumpkins so far. This year, I plan on continuing the exercise.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *