Blogit
Kasvihormoni

Kukassa nyt: sormustinkukka

Sormustinkukka_Kasvihormoni.fi-3Pihan hauskoja kasveja, joiden sijainnista ei voi olla aina ihan varma. Niitä sormustinkukat ovat. Mikäli kukkineet vanat jättää töröttämään, niihin kehittyy tuhansia siemeniä, joista aina kourallinen livahtaa nurkan taakse tai kasvimaalle ja taas niitä löytyy mitä erikoisimmista paikoista. Koska sormustinkukka on myrkyllinen syötynä, moni välttää sitä pihallaan mutta mielestäni turhaan: kuka sitä nyt näitä kukkia söisi. Tai mikä minä olen sanomaan, jos joku kissa tai koira sattuu himoitsemaan näitä pihan kaunottaria.Sormustinkukka_Kasvihormoni.fi-1Viime vuonna siirsin näitä kaksivuotisia kasveja pomppuympyrän penkkiin, sillä se on vielä perennojen osalta hieman harva. Ja harva kasvusto tarkoittaa näkyvää multapintaa, mikä on puolestaan mitä otollisin kasvualusta kaikille ilmassa leijuville siemenille – jotka ovat puolestaan suurimmaksi osaksi rikkaruohoja. Mieluummin siis tämän kesän ilona sormustinkukkia kuin pysyvänä asukkaana vaikkapa voikukkia.

Värit ovat monenkirjavat valkoisista erilaisiin punaisiin, yksivärisistä kirjaviin. Kauniita!
Värit ovat monenkirjavat valkoisista erilaisiin punaisiin, yksivärisistä kirjaviin. Kauniita!

Kasvin kaksivuotisuus tekee sen, että mikäli siemeniä ei satu varisemaan maahan, kasvi häviää kasvupaikaltaan. Näin kävi yläpuolella olevalle oikeanpuoleisen kuvan penkille: nyt siellä ei ole yhtään sormustinkukkaa. Ensi vuodelle on luvassa kylläkin oikea pöheikkö, sillä löysin maasta ainakin sata uutta alkua viimevuotisista, kuvassa näkyvistä kasveista.
Sormustinkukka_Kasvihormoni.fi-4Viime vuonna siirretyistä aluista kehittyi ravinteikkaassa mullassa tuuheita lehtiruusukkeita. Nyt toisena vuonna ruusukkeista on noussut kukkavarsia, joita on oikea viidakko. Tuolta seasta eivät erotu juurikaan muut nousevat kasvit mutta voin vakuuttaa, että kyllä ne ovat siellä. Vähän välistä pilkottaa perhoangervon tähtimäiset kukat ja jaloangervon tulevat kukkavarret mutta miltei kaikki muu peittyy kellojen kauneuden alle. Tosi hyvä niin, sillä juurella on jos jonkinmoista kutsumatonta vierasta, jotka muutoin veisivät huomion. Nyt eivät!

Sormustinkukka on kasvi, jonka toivotan mieluusti pihamaalle kasvamaan.
Sormustinkukka_Kasvihormoni.fi-10

Foxglove (Digitalis) is a plant I love. Being a biannual it surprises the gardener by shifting the spot it chooses to grow. I like to move the first year plants to places that grow a bit too loose. This year, it is the border next to our neighbor fence. A real jungle of foxgloves there!

Sormustinkukka_Kasvihormoni.fi-6

Kommentit (6)

 1. Paavalinkukka

  Kiva, että sattui juuri tällainen postaus. Pihallemme on nimittäin kasvanut uusia kauniita kukkia, joita en ole ennen huomannut. Ihmettelin, mitä ne ovat ja nyt tuli selväksi, että sormustinkukkiahan ne!

  • Sini K.

   Osuipa hyvin! Välillä itselle käy samoin, toisten kuvat ja blogit ovat hyviä tietolähteitä.

 2. Suvi

  Olipa ihana löytää myös sinun blogiisi! Sormustinkukka on yksi suosikeistani, ja yritän siirtää sitä ruusupenkkiinrehottamaan, mutta se on ehtinyt kylvää itsensä jo ympäriinsä 🙂

  • Sini K.

   Tervetuloa visiitille useammankin kerran! Sormustinkukka on kyllä mahtava, myös vaellusominaisuudessaan. Minä käyn aina siirtelemässä alkuja syksyllä ”oikeaan” paikkaan mutta kyllä se kuitenkin löytää alkunsa kaikkialle muuallekin 🙂 Ruusupenkki kuulostaa aivan huipulta paikalta sille.

 3. #sormustinkukka

  Paikkaans vaihtoi sormustinkukka meilläkin mökin pihassa. Alkuperäisessä paikassa ei ole mitään. Uudessa itsevalitsemassaan paikassa kukkii kaksi värisenä kauniisti. Tänä vuonna kasvatti ruusukkeen ja kukat myös ihan seinän viereen. Mutta sitä ihmettelemme miksi seinän viereen kasvaneessa sormustinkukassa on pyöreät lehdet ja kukkapenkissä kasvavassa pitkänomaiset?

  • Sini K.

   Kai nuo muunnokset tulevat ristipölytyksen ja siementen perimän monimuotoisuuden vuoksi? Harvoin lapset näyttävät vanhemmiltaan :). Minä olen pohtinut, että kun sormustinkukasta on olemassa jalostettuja erityismuotoja (sellaisia paljon runsaskelloisempia kuin nämä minun maatiaseni), niin risteytyisivätköhän ne näiden tavisten kanssa ja lopulta häviäisivät, jollei ostaisi uusia siemeniä? En ole testannut vielä mutta taitaisi olla kokeilun paikka…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *