Blogit
Kasvihormoni

Kuinka tuija-aita tuli ollakseen

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 1
Vastaistutettu tuija-aita toi pihaan heti yksityisyyttä. Etpä tietäisi, että aidan takana on kasvimaa tai että siellä pelataan palloa.

Yksi blogihistoriani kysellyimpiä aiheita on pihamme tuija-aita. Kerron tässä postauksessa sen istuttamisesta, jos kaipaat kokemuksia aidan leikkaamisesta, klikkaa itsesi tänne, kevätsuojausta koskeva postaus löytyy taas täältä.
Tämänkertaisessa postauksessa vastaan myös useimmin esitettyihin kysymyksiin, joten jos etsit tietoa tämän vuosituhannen raja-aitahitistä, lukaise ihmeessä postaus huolella läpi!

1. Miksi tuija-aita?

Meidän tontti on rinnepiha ja talo kaksikerroksinen rinnetalo. Se tarkoittaa, että yläkerrasta on hyvät näkymät kohti horisonttia – mutta valitettavasti horisontin edessä on yksi rivitalo ja sen takana tuuhea metsä. Ei siis tiirailla merentakaisia maisemia vaan aika usein vilkuillaan, mitä naapuritontilla tapahtuu. Rinteen alla olevalta kevyenliikenteenväylältäkin voi katsella meidän pihaan, ainakin siihen asti, kunnes Tekninen tuki ahdistui entisen marja-aronia-aidan läpinäkyvyyteen kolmena vähemmän vehreänä vuodenaikana. Elämämme yksityisyyttä varten kaivattiin tarpeeksi nopeasti ja korkeaksi kasvava aita,  joka peittäisi näkyvyyttä myös talviaikaan. Kuusiaita olisi ollut mahtava, mutta peittävyyttä olisi ollut tiedossa liian hitaasti. Hyvä kakkonen oli tuija-aita, josta tuli meidän ykkönen.

2. Tuijia on erilaisia, mistä aita pitäisi istuttaa?

Meidän aita on ’Brabant’-tuijaa. Se kasvaa vauhdilla, puolisen metriä vuodessa, ja kestää hyvin leikkaamista. Aita onkin valittu juuri leikkaamista silmällä pitäen, mutta mikäli haluat välttää huoltotoimenpiteitä maksimaalisesti, valitse ’Smaragd’-tuija. Se kasvaa tiiviisti mutta hitaasti.

3. Paljonko taimia tarvitaan?

Tiiviin ja leikatun aidan suositusistutusväli on kolmisenkymmentä senttiä. Se tarkoittaa, että yhtä aitametriä kohti pitää hankkia kolme tainta. Toki istutusväliä voi harventaa vaikka metriinkin mutta silloin aidan peittävyyttä pitää odottaa muutama vuosi eikä aita näytä alussa kivalta (muista leikata tällöinkin joka vuosi). Rahapussin paksuus ja kiire siis ratkaisevat. Aitataimikuolemia varten kannattaa hankkia muutama ylimääräinen taimi, mikäli pysyy istuttamaan ne pihalle jemmaan. Näin saa heti oikean kokoisia taimia mahdollisten vahinkokuolemien tilalle.

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 4

4. Onko aita kallis?

On ja ei. Taimen hinta riippuu sen koosta ja lajista: ’Brabant’-laji on huomattavasti ’Smaragdia’ halvempi johtuen sen kasvutahdista. Kun aitataimia ostetaan kerralla paljon, saa taimista usein alennusta. Meidän 120-senttisenä hankitut taimet maksoivat vuonna 2013 noin 15 euroa kappale, ne olivat paakkutaimia. Astiataimet ovat hieman hintavampia, pienemmät taimet meidän aitataimia edullisempia (poislukien hinnannousu). Hinta riippuu myös tilausajankohdasta, kannattaa etsiä tarjouksia.

Isoon määrään sai kotiinkuljetuksen kaupan päälle, mikä oli erittäin hyvä asia. Peräkärryllä taimia olisi pitänyt käydä hakemassa useaan otteeseen.

Tuija-aitataimet_Kasvihormoni.fi
Tilatut aitataimet saapuvat pihaan lava-autolla. Ne nostetiin suoraan istutuspaikan viereen.

5. Milloin aidan voi istuttaa?

Istutusajankohtia on oikeastaan kaksi: kevät ja syksy. Meidän taimet olivat viimeisiä, jotka Hollannista toimitettiin, ne saapuivat kesäkuun alussa. Suuri osa taimista tulee ulkomailta, jossa kesäkuussa on jo kasvukausi pitkällä eikä taimia ole hyvä nostaa enää silloin ylös maasta. Syksyllä, kun kasvukausi alkaa olla jo ohi, taimia voi taas hankkia, sillä ne selviävät siirrosta paremmin.

Mikäli hankkii astiataimia (eli taimet ovat mustissa muoviruukuissa tuollaisen verkkopussin sijaan), aidan voi istuttaa milloin tahansa.

6. Ruukkutaimia vai paakkutaimia? Miten ne eroavat toisistaan?

Ruukkutaimet on istutettu alun perin muoviruukkuihin, niitä on siten helppo kuljettaa ruukkuineen päivineen paikasta toiseen. Kaikki juuret kulkevat ruukun sisällä. Niitä voi istuttaa milloin tahansa, katso kysymys 5.

Paakkutaimet on istutettu peltoon, mistä ne nostetaan ylös ja multapaakku sujautetaan harsopussin suojaan. Siirrettäessä osa juurista katkeaa, minkä vuoksi taimen on kasvatettava nopeasti uudet juuret. Kasvatustavasta johtuen tämä on ruukkutaimia edullisempi vaihtoehto, mutta siirtoa ei voi tehdä keskellä kesää.

7. Mitä minun on huomioitava istutettaessa?

Aita pitää istuttaa riittävän multavaan paikkaan jossa ei saa olla nurmea tai rikkaruohoja. Taimia ja vastaistutettua aitaa tulee kastella alussa runsaasti, joten istutusta ei voi jättää odottamaan seuraaviin päiviin. Tarkemmat istutusohjeet on alla.

Tuija-aitavalmistelu_kasvihormoni.fi 1
Ennen istutusta kitkin tulevan aidan kohdalta kaikki mahdolliset rikkaruohot pois ja varmistin, että multaa löytyy puolen metrin verran. Lannoitin myös olemassaolevan maan kanankakalla (sitä saa pussissa kaupasta, menekki löytyy myös pussin kyljestä).

8. Kuinka aita istutetaan?

Ensin pitää huolehtia istutuspaikka kuntoon (kuva yläpuolella) ja mallata aitalinja oikeaan muotoon. Taimille kaivetaan yhtenäinen puoli metriä syvä oja, kastellaan se, asetetaan taimet ja ravinteikas multa ojaan, kastellaan ja – tadaa! – aita on valmis! Yksityiskohtaisemmat ohjeet on alla olevissa kuvissa.

Tuija-aidan_istutus_Kasihormoni.fi
1. Valmistele istutuspaikka virittämällä tulevalle aitalinjalle ohjausnaru, mikäli istutat aidan suoraan linjaan. Jos aidasta tulee kaareva, tee linja maahan vaikkapa maahan asetetun kasteluletkun avulla. Mikäli taimet ovat jo tulleet, aseta ne istutuspaikan läheisyyteen.
Tuija-aidan_istutus2_Kasihormoni.fi
2. Huolehdi, että tuijat ovat hyvissä voimissa. Peitä ne paahteelta ja anna niiden imeä vetta runsain määrin. Saavissa liottaminen tai vesisuihkun suuntaaminen juuristolle on hyvä tapa saada vettä taimille. Sadesää saattaa sekin auttaa urakoijaa. 3. Kaiva linjanarun tai -letkun avulla oikean mallinen, yhtenäinen oja taimille. Mikäli aitalinjaa ei ole huomioitu jo tonttia valmistellessa, ojan tulee olla puoli metriä leveä ja vähintään saman verran syvä. Mikäli maa-aines on savista, tällainen kuoppa tulee toimimaan vesiränninä ja täyttymään vedestä, tällöin on parempi istuttaa aita hieman koholleen ja jättää oja matalammaksi (ja huolehtia, että vesi valuu sen pohjalta pois). Multaa tulee olla joka tapauksessa puolisen metriä, jotta aita jaksaa kasvaa eikä kuole pois tai ole kitukasvuinen.
Tuija-aidan_istutus3_Kasihormoni.fi
4. Aseta aitataimet ojan viereen oikealle etäisyydelle toisistaan. Paranna olemassaolevaa maata ravinteikkaaksi tai tuo paikalle hyvää ja rikkaruohotonta multaa. Itse en suosittele peltomultaa, sillä saat siinä rikkaruohot mukana. Laita ojan pohjalle multaa sen verran, että taimi tulee asettumaan entiseen istutussyvyynteensä ojan pintaan nähden (tai jää koholleen, jolloin taimet tulevat pieneen harjuun). 5. Nosta taimet pystyyn ja avaa taimen ympärillä oleva tukiverkko yläosastaan. Kastele jokainen taimi noin kymmenellä litralla vettä. 6. Täytä oja mullalla ja tiivistä sitä kevyesti ensin jalalla painaen ja sitten kannullisella vettä. Lisää tarvittaessa multaa tiivistämisen jälkeen. Kata multapinta kuorikatteella ja viritä aidan ympärille tihkukasteluletku, mikäli satut omistamaan sellaisen. Kastele päivittäin kelistä riippuen viidestä kymmeneen litralla vettä tainta kohden: sadekelillä vähemmän, aurinkoisella säällä tolkuttoman paljon.

9. Kuinka paljon aitaa pitää kastella? 

Aitaa pitää kastella istuttamisen jälkeen säällä kuin säällä, istutettaessa ihan tuhottomasti (katso ohjeet kohdasta 8.). Meillä kasteltiin jokaista aitatainta ensimäisenä kesänä keskimäärin kymmenellä litralla päivässä, sadepäivinä vettä meni tainta kohti viitisen litraa päivässä ja aurinkoisella kelillä kymmenestä jopa kahteenkymmeneen litraan. Nyt parivuotias aitamme saa vettä pitkien poutakausien aikana parin päivän välein, sillä mieluummin kastelen liikaa kuin uusin pystyyn kuolleita taimia. Juuret ovat jo niin syvässä, että tavanomaisella kesäkelillä kastelua ei enää tarvita.

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 3

Paras kasteluajankohta on aamu. Meidän aidalle ostettiin istuttamisen yhteydessä tihkuletku, joka on viritetty kastelemaan ajastimen avulla aina kello 5-6 aamulla. Näistä kuvista puuttuu kuorikate, joka vähentää kastelutarvetta ja pitää veden tuija-aidan juurella.

10. Olen kuullut, että aitaa pitää kastella myös keväällä ennen lumen sulamista. Pitääkö paikkansa? 

Tämä ohje kertoo kastelun tärkeydestä. Kevättalvella, kun maa on jäässä, aita ei saa maasta vettä. Aurinko puolestaan haihduttaa vettä sen lehdistöstä myös keväällä. Kun aitaa kastelee lumen päälle, maa sulaa nopeammin ja pinnassa olevat juuret saavat vettä nopeammin. Taimien varjostaminen kevättalvella tehdään samasta syystä muutamana ensimmäisenä vuotena, siis jotta haihtuminen vähentyisi. Hyvin juurtunut aita ei kastelua välttämättä kaipaa – eikä varjostustakaan.

Meidän aita on itään avautuvassa rinteessä, joka on ensimmäinen meillä sulava paikka. Meidän taimia ei ole tarvinnut kastella mutta varjostaminen on ollut tärkeää.


Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 2

11. Huomasin pylväitä teidän aidan keskellä. Mitä ne ovat?

Laitoin aidalle tukiseipäitä ensimmäisenä vuonna talvista varjostamista varten. Suojaverkot on nidottu niihin kiinni, sen kummempaa merkitystä tolpilla ei ole. Aita pysyy itsekseen pystyssä ja kasvaa suoraan, kunhan tarkkailee istuttamisen jälkeen, että taimet eivät lähde mullan tiivistyessä kaatuilemaan.

Toivottavasti postaus vastasi kysymyksiisi! Mikäli ei, laitahan niitä tuohon kommenttilaatikkoon, niin tarkennan vastauksiani.

Aidan leikkaamiseen liittyvä postaus löytyy täältä.

Kesäleikkaamisesta kirjoitan täällä.

Tuija-aidan kevätsuojausta koskeva postaus löytyy täältä.

We have a cut thuja hedge at one side of our yard. In my experience, it is a very easy hedge giving privacy in all four Finnish seasons. When the hedge is just planted, watering is the most important thing to focus on. Other than that, the hedge will take care of itself.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (28)

 1. Näin istutat marjapensaan pihaan – Meillä Kotona -blogit

  […] tästä vinkki, miten siirrät marjapensaan helposti. Tässä on postaus, joka kertoo aitataimien istutuksesta […]

 2. Heidi

  Onko tuija-aita pysynyt hyvin rinteen päällä vai onko alkanut valumaan? Pitäisi itse myös istuttaa rinteen päälle..

  • Sini K.

   Aita on pysynyt hyvin rinteen päällä. Tuijat juurtuu nopeasti, joten sen jälkeen kun alussa jaksaa kiskoa taimet suoraksi, kasvattaminen sujuu itsestään.

 3. Pia

  Hei,
  ja kiitos hyvästä postauksesta.
  Meillä on savinen maa ja hieman arvelluttaa istuttaa tuija-aitaa siihen. Kirjoitit että silloin on parempi istuttaa aita hieman koholleen ja jättää oja matalammaksi. Tarkoititko tällä sitä, että istutussyvyys olisi hieman korkeampi ja että kaivaisi ojan syvemmäksi, jottei pohjalle jäävä vesi tukehduttaisi taimen juuria? Tasamaalla kuten meillä, kun ei oikeen taida olla konsteja millä veden saisi ojan pohjalta valumaan pois.

  • Sini K.

   Moikka, tulkitset ihan oikein: tavoitteena on nimen omaan se, että vesi ei jää syvänteen pohjalle ja jäädy talvella jääkimpaleeksi. Tällöin juuret saattavat myös vaurioitua. Periaatteessa sopivan määrän kasvualustaa voi kipata suoraan tasamaan päälle ja istuttaa taimet siihen. Se on vaan eri asia, suostuuko silmä tähän… Savimaa toimii hyvänä vesieristeenä ja siihen voi halutessaan kaivaa vaikka oman pienen lammen, joten jonkinlainen ratkaisu veden poissaamiseksi tuijien juurilta pitää löytää. Jos homma ei mitenkään onnistu, kannattaa istuttaa seisovaa vettä ja jäätymistä sietäviä aitataimia, kuten vaikka korallikanukkaa. Se on kalju talvella, mutta tosi kaunis silloinkin punaisine varsineen!

  • Jenni

   Hei Sini!

   Kiitos tosi hyvästä postauksesta! 🙂 Siitä on ollut paljon apua. Luin sitä monesti istuttaessani 6m pitkää Brabant-aitaani.
   Kysyisinkin nyt sinulta, onko mielestäsi syytä olla huolissaan kun taimet olivat jo Bauhausista ostettaessa kaikki kaarevia ja ovat edelleen melkein C-kirjaimen muotoisia, alaosasta tosin suoria. Istutimme aidan n 1,5kk sitten. Ovat siis ilmeisesti kasvaneet valoa kohti kurotellen jo taimistolla.
   Laitoin jokaiseen taimeen molemmin puolin tukikepit ja sidoin narulla rungosta kiinni yrityksenä suoristaa niitä.
   Taimet olivat ostettaessa 120 cm. Kastelen lähes päivittäin oikein kunnolla ja istutusmultana kokonaan uusi multa n. 50×50 ojanteeseen.
   Myös ruskeita oksia ilmestyy vähän väliä, vaikka kastelen reilusti.

  • Sini K.

   Taimetko eivät ole suoristuneet lainkaan? Silloin olisin huolissani, sillä vähitellen aidan pitäisi kohota sille luonnolliseen kasvusuuntaan. Mutta jos ne osoittavat suoristumisen merkkejä, tulee aidasta lopulta suora, sillä 120 cm on vasta alku kasvulle. Alussa aita keskittyy juuriston kasvattamiseen, jolloin maan yläpuolen tapahtumat ovat paitsiossa.

   Meillä ruskeita oksia tuli ensimmäisenä vuonna, kun kuljetuksessa vaurioituneet oksat kuolivat pois. Aukkoja ei jäänyt, sillä uusi kasvu paikkasi vahingot. Jos kasvu tuntuu vielä syksyn alussakin ongelmalliselta, kannattaa olla yhteydessä myyjään, sillä reklamaatio on helpompi tehdä saman kasvukauden aikana.

  • Jenni

   Kiitos! Saattaa hienoista suoristumista olla havaittavissa, varsinkin kun tuin vinoimmat tukinaruilla, toivottavasti elpyvät. Yksi tosin on ruskistunut koko latvaosuudestaan, se varmaan täytyy vaihtaa ensi vuonna uuteen, jos kasvu sen vuoksi tyrehtyy…Hyvää kesää sinulle! T. Jenni

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *