Blogit
Kasvihormoni

Krookusten ja tulppaanien välissä: pikarililja

Pikarililja_kasvihormoni.fi-7Keijut leijuvat ilmassa surisuttaen siipiään ja etsien itselleen uusia mekkoja. Niiden suipot korvat kuuntelevat hiljaista tiukujen helkettä, joka syntyy tuulen tarttuessa keväisten sipulikukkien kelloihin. Sillä juuri noiden pikkukellojen kilke kertoo, missä ovat kauneimmat tanssiaishameet, prameimmat kuvioinnit ja kauneimmat leikkaukset.

Musiikin luota löytyvät kirjopikarililjat, jotka ovat mielestäni keväisistä sipulikukista herkimpiä.
Pikarililja_kasvihormoni.fi-8

Meillä pikarililjat ovat sakkiruudullisia, valkopurppuraisia kaunokaisia. Olen istuttanut niitä parikymmentä sipulia kaksi talvea sitten: viime keväänä niitä oli kukassa muutama mutta tänä keväänä näyttäisi, että aivan kaikki istuttamani sipulit ovat tehneet varren ja osa on pullistanut kaksikin kukkaa keinumaan saman jousen päähän. Kukinnot nuokkuvat kauniisti alaspäin, aivan kuten ne mekotkin, joihin keijukaiset pukeutuvat.

Pikarililja_kasvihormoni.fi-4Kasvit piipottivat mullasta uskollisesti heti maan lämmettyä ja nostivat hennot vartensa pystyyn. Yhtäkkiä niihin ilmestyi nuppuja, jotka ovat auenneet sateesta ja kylmästä säästä huolimatta. Sissejä, todellisia säiden sankareita, sanon minä!

Pikarililja_kasvihormoni.fi-2Alaspäin oleva kukan suuaukko auttaa varmasti sateessa, jolloin terälehtien piilossa olevat heteet ja emi voivat olla oman sateenvarjonsa suojassa. Kukan ei tarvitse sulkea itseään varmistaakseen tulevaisuuttaan ja suojellakseen kalleimpaansa, aarretta, jonka pölyttymistä minäkin odotan. Sadekeleillä jäävät kuitenkin pörriäiset puuttumaan, jolloin siemeniä ei pääse kehittymään. Onneksi pikarililjat lisääntyvät siementen lisäksi myös sivusipuleista, joten tervetuloa vaan kaikki halukkaat pikkuiset asettumaan meidän pihan multaan!Pikarililja_kasvihormoni.fi-5Kirjopikarililjan kukinta osuu parhaimmilleen tähän krookusten ja tulppaanien väliin. Jokunen narsissi tuolla ulkona on jo kaverina, samoin noita valkoisia idänsinililjoja. Pikarililjat täyttävät juuri sen aukon, joka syntyisi varhaisten esikkojen, krookusten ja tulppaanien väliin, elleivät nämä herkkyydet avaisi kellojaan juuri nyt.

Pikarililja_kasvihormoni.fi-1

Fritillaria meleagris has opened its swing skirt. To my opinion, it needs a fairy to top it up but I let the nature to sort that out. I hope this beauty will have lots of babies to spread around in our garden!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. picapicafennorum

  Minusta kirjopikarililjat ovat aina näyttäneet ihan Hugo Simbergin suunnittelemilta. 🙂

  • Sini K.

   Onpa hauska mielikuva. Jäin heti pohtimaan, että mistä moinen mielikuva, mutta toistaalta voin kyllä itsekin ymmärtää ajatuksen juoksun 🙂

 2. Tiia

  Nuo shakkiruudut ovat kyllä hurmaavia, niissä on jotain taianomaista. 🙂

 3. Kevätkukinta huumaa – Viherpiha-blogit

  […] istutusaluetta kuten alun perin suunnittelin.Onneksi penkin pituus näkyy ylärinteestä hyvin. Pikarililjat valloittavat ja takana tuikkivat täpläimiköiden punaiset tähdet. Niiden väleissä ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *