Blogit
Kasvihormoni

Kranssikausi parhaimmillaan

Ovikranssi_Kasvihormoni.fi-10
Puolukanvarpuja ja katajan oksia sekä variksenmarjoja tasaisena kuorrutuksena, koristeena muutama hennon värinen luonnon oma kanerva sekä villiviinin marjaterttu. Pohjana tukeva pajuista kieputettu rengas.

Syksy tuo aina kranssifiiliksen. Ehkä se liittyy luonnonkukkien ja lehtien häviämiseen sekä tarpeeseen saada vihreyttä ja vehreyttä ympärille. Ovikranssi on helppo tehdä, yksinkertaisimmillaan yksi oksa kiepautettuna ympyräksi, joten tottahan toki sellainen kannattaa tehdä piristämään syksyä.

Tässä on ohjeet, joiden avulla saat tehtyä kauttaaltaan kuorrutetun ovikranssin luonnon antimista.

Tarvitset itse tehtyyn kranssiin kranssipohjan, rautalankaa ja sivuleikkurit sekä kasveja ja muita toivottuja koristeita. Muista tarvikkeita hakiessasi, että jokamiehenoikeudet antavat luvan ottaa luonnosta vain yksivuotisia kasvinosia, puuvartiset kasvit ja jopa puiden kepit eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin vaan niiden ottamiseen tarvitset maanomistajan luvan.

Kranssi_valmistus_Kasvihormoni.fi

 1. Valmista kranssipohja (tai käytä valmista pohjaa). Tukeva pohja syntyy viidestä kuudesta reilun metrin pituisesta pajupiiskasta kiepauttamalla. ”Kiepautus” voi olla hieman heppoinen termi hommalle, siihen voi nimittäin tarvita apuun muutamaa voimasanaa ja rautalangan pätkää sitomiseen. Kranssipohjan voi tehdä myös metallilankaisesta hengarista tai vaikkapa lampunvarjostimen tukirenkaasta. Sanomalehdestäkin saa toimivan renkaan langan avulla.
 2. ovikranssimalli_kasvihormoni.fiPäällystä pohja valitsemillasi kasveilla. Tasakokoiset kasviniput lyhyin välein tuottaa tasaisen ja tuuhean ilmeen, epätaisaisen ja villin ilmeen saa vaihtelevan pituisilla kasveilla. Kun laitat kasvit vuoroin kranssipohjan ulkokaarelle, vuoroin sisäkaarelle, ei kranssiin jää aukkoja.
 3. Kiinnitä kasviniput kranssipohjaan yhtenäisellä rautalangalla kiepauttamalla lankarulla jokaisen lisätyn nipun jälkeen kranssipohjan ympäri. Nippuja ei tarvitse erikseen sitoa nipuiksi, riittää, kun ne sitoo hyvin pohjaan kiinni.
 4. Viimeistele kranssin ilme lopuksi yksittäisillä koristeilla ja tee siihen ripustuslenkki. Lenkin voit taivuttaa rautalangasta tai käyttää apunasi verhon ripustusnipsua: hammastus napsautetaan kiinni pohjaan ja nipsun ripustuskoukku pujotetaan oveen naulaan.

Keräsin muutaman kuvan etuovessamme olleista kransseista tuomaan inspiraatiota. Lisäideoita voit kurkata myös Viherpihan tekemästä jutusta.

Ovikranssi_sato_Kasvihormoni.fi-2
Syksyinen kranssi, jonka pohjana on muutaman metrin pituinen pätkä villiviinin oksaa. Koristeena on kuparilankaan pujotettu ketju ruusun kiulukoita, metallilangalla kiinnitettyjä omenoita, kauniisti kuivuvia tillin kukintoja ja samettikukkia sekä punaisia tekomarjoja.
Ovikranssi_maksaruoho_Kasvihormoni.fi-1
Pajukranssirengas päällystettynä kellokanervilla ja isomaksaruohon kukilla.
Katajakranssi_Kasvihormoni.fi-3
Katajanoksilla päällystetty pajukranssipohja. Väleihin on pujotettu edellisvuoden joulukoristeista purettuja hopeapalloja sekä yksityiskohtana on glitteripäällysteinen saksanhirvi.
Katajakranssi_Kasvihormoni.fi-4
Edelliskuvan katajakranssi jouluasussaan: oksien väleihin on pujotettu tulppaaneita sekä metallilankaan kiinnitettyjä kanelitankoja.

 Sokerina pohjalla vinkkaan myös tavasta päivittää kulahtanut mustikanvarpukranssi:
Ovikranssi_Kasvihormoni.fi-6Kranssi pahvilaatikkoon ja oksiin muutama peittävä kerros spraymaalia. Kranssin voi myös toivotusta tyylistä riippuen päällystää värjäyksen jälkeen muilla koristeilla. Tässä pujotin oksien väleihin valkoiseksi värjättyjä sinipallo-ohdakkeen kukintoja, kanervan oksia sekä koristepähkinöitä.Ovikranssi_Kasvihormoni.fi-8 Wraths are a creative way to craft something yourself. Practically anything will do as long as it suites you and the desired style.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

 1. Pioni

  Upeita kransseja!
  Pitäis taas tehdä itsekin…

 2. Ovikranssi ja ovenpielen syksyiset kukat – Meillä Kotona -blogit

  […] päädyit tänne etsimään ideoita ja tarkempia neuvoja ovikranssin tekemiseen, klikkaa itsesi tähän tekemääni […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *