Blogit
Kasvihormoni

Ei mokkasiineja tähän osoitteeseen

Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-2Inkkarit nousivat kanoottiin ja lähtivät, minulle jäi tämä kasa kurpitsaa, maissia ja papuja. Tästä ei ehkä riitä koko talven varalle, joten elämäntapaintiaanin elämästäni puuttuu muutakin kuin mokkasiinit – eikä niitä kannata laittaa tulemaan meidän osoitteeseen, ei ole tässä päässä suklaisia silmiä eikä sulkaa roikkumassa ansioiden merkiksi.
Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-5Kerroin kesäkuussa, kuinka päätin testata intiaanien vanhaa tapaa kasvattaa kolmea kumppanuuskasvia samassa tynnyrissä. Siskosten suhteessa maissi tarjoaa varren pavulle, joka sitoo ravinteita maahan sekä maissille että kurpitsalle, joka puolestaan varjostaa maata liialta kuumuudelta ja auttaa vesivarojen säästämisessä. Mahtava symbioosi, jonka taustalla kehärumpu lyö tahtia ja ryhmä intiaaneja tanssii, jotta aurinko näyttäytyy, pilvet kastelevat ja ravinto riittää koko tiipiiväelle talven yli.

Ehkä kyseessä on kehärummun epävireinen kalvo, kun meidän tiipiin väki joutuu käymään vielä tänäkin talvena kaupassa. Taidan ostaa poroa ja hillaa, niin ainakin Euroopan mantereen alkuperäiskansa hyötyy kokeilustani, tämä karjalais-savolaisten evakkojälkeläinen ei taivu alkuperäisasukkaiden viisauksiin.

Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-6Sisko tukeva: maissi

Alkukesä meni taimia ihaillessa – niiden juurelle laitetut orvokit kasvoivat rehevämmin kuin ruokapankiksi suunnittelemani istutus. Mutta koska kaikki muu kasvoi vielä hitaammin, kasvimaalla oli jotain esikasvatettua, joka näytti vihreältä.

Elokuussa, kun helle suuntasi vihdoin Pohjolaan, alkoi tapahtua: kolmen maissin varteen ilmestyi neljä emikukintoa tähkien päähän ja jokaisen kasvin latvassa törrötti uhkea hedekukinto. Kävin varmuuden vuoksi avittamassa hedelmöitystä, jotta saisin maisseihin myös siemeniä, mutta arvatkaa vaan, oliko minulla Hiawathan lempeää silitystä tai napakkaa ravistusta, kumpaa se nyt olisi vaatinutkaan?

Ei ollut.

Tähkät pullistuivat mutta tekivät tuota ensimmäsien kuvan maissia lukuunottamatta pari hassua jyvää kukin. Kompostiin joutivat jo ennen kuvausta ja viimeisestäkin on tainnut jo sokeripitoisuus laskea niin, että meille kelpaa paremmin se kaupan pakastealtaan makea maissinjyväpussi.

Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-8Sisko pullea: kurpitsa

Elokuussa myös avomaankurkuksi luulemani kurpitsat tekivät vihdoin kukkia ja kasvi aloitti kahden palleron pullistamista. Taimia oli kaksi, joista toinen näivettyi pian pois mutta kurpitsasta tuli sentään vajaatäyttöisen lentopallon kokoinen. Vielä kun se tuosta punastuu, saadaan kaunis koriste syksyn iloksi! Ja jos halkaisuvaiheessa kurpitsan malto osottautuu maukkaaksi, leipasenpa kurpitsasta vielä oivan piirakankin (resepti täällä), sen lupaan.

Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-7Sisko vanttera: härkäpapu

Pavut kasvoivat mallikkaasti mutta nekin varmasti nauroivat intiaanitaidoilleni, sillä vastoin kaikkea loogista valoon päin suuntautuvaa kasvua, ne päättivät kallistua kohti pimeyttä ja pohjoista. Tekivätköhän ne tepposet, kun istutin tasankointiaanien kasvatuskombinaatioon valloittajakansojen tuntemaa härkäpapua? Eiväthän maissin tukivarret pohjoisen puolella sijainneet, kukapa olisi ollut niin hölmö (viisas), että olisi tökännyt taimia niin erikoiseen järjestykseen? Pois se tästä aloittelevasta sulkapäästä! Niinpä kävin tässä taannoin keräämässä palot talteen maassa makaavasta varresta: kahdesta taimesta tuli lähes viisi desiä papuja.

Ajattelemattomuuttani kiskoin myös hyvän typpivarastoisen juuristonkin mukaani, olisi pitänyt pidätellä innostustani ja muistaa jo muinaisten kasvattajien löytämä viisaus. Intiaanisiskoni Outi muistutti minua nätisti palkokasvien juurten merkityksestä viime viikolla: siellä se kasvuvoima piilee ja maahan se pitää jättää. Hänellä onkin oiva intiaaninimi, Rouva Ryytimaa. Omani on myös kuvaava – Puupäätarhuri. Jatkossakin kuuntelen viisaampiani.
Kolmesisarusta_kasvihormoni.fi-4I used the method known as Three Sisters and this is what I got: one pumpkin, one corn and two handfuls of beans. (Not) Too Bad even for a first timer.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (3)

 1. Outi

  Mikä siinä onkin, kun aina tekee mieli kiskaista satonsa antanut taimi, papukin, juurineen maasta?
  Itselleni on käynyt maissien kanssa noin myöskin, kun taimia oli muistaakseni kolme. Minäkin yritin pölyttää niitä. Samaa ongelmaa ei esiintynyt, kun istutin 10 tainta.

  • Sini K.

   Ai, taimien lisääminen voisi auttaa pölyttämisessä? Pitäisiköhän olla rohkea ja kokeilla vielä kerran useamman taimen istuttamista. Muistelen, että mulla ei ole koskaan kasvanut kolmea maissia enempää. Seuraavaksi pitää pistää pellollinen!

 2. Omien siementen vihreää lautaselle – Meillä Kotona -blogit

  […] ilokseen eikä perheen hengen pitimiksi (nälkäisinä pysyisivät siinä tapauksessa, katso vaikka täältä viime syksyn satoa), mutta ärsyttää niin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *