Blogit
Kasvihormoni

Sinin suosikit: kirjopikarililja

kirjopikarililja_kasvihormoni.fi-1Kirjopikarililja (Fritillaria) kuuluu sipulikukkien aateliin.

Se kasvaa pienestä sipulista, joka sujautetaan multaan syksyn saapuessa, eikä siitä muhkuraisesta kasvupaketista saa edes kunnolla selvää, mikä on juurten puoli ja mistä kasvu suuntaa kohti pintaa. Mutta ei sen väliä, sillä tämä pikkujätti ei ole pettänyt minua vaan synnyttänyt niin juuret kuin varrenkin, ihan omin voimin, välittämättä siitä, miten on sattunut alun perin sinne multaan päätymään.

Helppo kuin mikä!

kirjopikarililja_kasvihormoni.fi-2Keväällä kirjopikarililja nostaa mullasta kapeita varsiaan terhakkaana, oikaisee lehdet pystyyn ja roikottaa käsittämättömän kaunista kelloaan herkästi alaspäin. Ruudutetut terälehdet ovat kuin keijukaisen juhlahame, joka aurinkoisella kelillä aukeaa piruetin pyörteestä levälleen, auki niin, että pörriäiset pystyvät kiipeämään sen sisään hakeakseen sieltä kevätravintoa itselleen. kirjopikarililja-kasvihormoni.fi-3

Ai miksikö pidän kirjopikarililjasta?

Koska se saa minut runolliseksi. Ja tietysti siksi, että ei liene luonnonkasveissa toista, jonka ulkomuodossa on sakkiruudutus, ihmeellinen kuin taikaiskusta muuttuva näkymä. Sellainen, jonka vain lapsi keksisi piirtää, aikuinen pitäytyisi tavanomaisessa värin tasaisuudessa eikä leikittelisi samaan tapaan. Mutta kirjopikarililjapa tekee niin!

kirjopikarililja-kasvihormoni.fi-4Kirjopikarililja on myös siitä mukava, että se ei häviä penkistä (ainakaan meidän ilmavasta, hevonhyvällä ryydytetystä kohopenkistä) vuoden tai kahden päästä istutuksesta. Ei, se suorastaan lisääntyy niin sivusipuleista kuin siemenkodasta varisseista siemenistäkin. Enkä pistä lainkaan pahakseni, että näitä kellokkaita on pian koko maton täysi keväisessä sipulikukkapenkissäni.

kirjopikarililja-kasvihormoni.fi-7

Ja siksikin pidän kirjopikarililjasta, että joskus sen sipulipussiin livahtaa valkoisen pikarililjan sipuleita, mitkä yllättävät noustessaan niiden muiden, kirjavien keskeltä. Tumman lehdistön keskellä ne näyttävät vielä kirjopikarililjaakin herkemmiltä.

kirjopikarililja-kasvihormoni.fi-5

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Kuunlilja
Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Fritillaria is an astonishing looking bloomer from Spring time. How is it possible that a checkered look is achieved not by an artist but by nature?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Jonspe

  On kyllä söpöläisiä. En ymmärrä, miksi oon jättänyt kirjopikarililjat meille laittamatta, vaikka muita kukkasipuleita on tullut upotettua jo muutama tuhat 😀 Ehkä olen ajatellut, että nämä leviävät holtittomasti joka paikkaan, kuten scillat. Ens kesän projektialueelle pitää syksyllä kyllä laittaa näitä, sopisivat niin kivasti hedelmäpuiden alustoille kasvamaan.

  • Sini K.

   Mulla meni kirjopikarililjojen kanssa monta vuotta, ennen kuin ymmärsin laittaa ne meille, mutta sitten onneksi havahduin niiden olemassaoloon. Oikeastaan ajattelin aluksi, että ne ovat niin jaloja kasveja, että en voi laittaa niitä meille. Mikä ajatus! Suosittelen kyllä laittamaan niitä teillekin, ilahduttaa taatusti!

 2. Oravankesäpesän Kati

  Kirjopikarililjat ovat kyllä sulokkaita! Toivon niiden viihtyvän kesäpesälläkin, ainakin toistaiseksi niitä on keväisin noussut maasta ilahduttamaan kuosillaan.

  • Sini K.

   Minulle ei ole vielä oikein selvinnyt, miksi ne eivät menesty kaikkialla. Toivon omillesi mahdottoman pitkää ikää!

 3. Pirjo

  Joo. Nämä on ihania!

 4. Sinin suosikit: harjaneilikka – Kasvihormoni

  […] Kirjopikarililja Kuunlilja Täpläimikkä Tulppaanit Pikkusydän Posliinihyasintti […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *