Blogit
Kasvihormoni

Kimppu kauneutta syyshortensioista (ja onnea)

Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-7

Ensimmäiseksi haluan lähettää oikein oikein paljon syntymäpäiväonnea rakkalle ystävälleni sinne kauas! Koska kukat kuihtuisivat kuitenkin matkalla, tein sinulle virtuaalikimpun: nämä kukat ovat sinulle.

Ja koska tämä on julkinen blogi, pääsette te kaikki muutkin nauttimaan kaverini juhlapäivästä ja kukista, jotka ovat meidän osoitteessa, olohuoneen pöydällä.

Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-1
Kesäpäivänhattu ’Cherry brandy’ sekä kavereina japaninhortensia ’Grandiflora’ ja jättiverbena.

Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-6

Syyshortensia ’Grandiflora’ (katso postaukseni pensaistani täältä) tuottaa niin muhkeita kukintoja, että niitä oli pakko saada myös sisälle. Ja kyllä, jos jotain kasvaa pihassa, sitä voi ihan hyvillä mielin naksia myös sisälle, erityisesti silloin, jos pihaa ei näe yhdellä silmäyksellä parhaalta oleskelupaikalta.

Hain kukintoja kolme kappaletta ja leikkasin kaikki oksat eri pensaista, jotta pikkuiset pihapensaat jäivät kauniin näköisiksi. Oikeastaan sain inspiraation tähän kimppuun toiselta kaveriltani, joka kyseli, voiko viime vuonna istutetusta syyshortensiasta leikata kukkia maljakkoon ilman, että tuhoaa pensasta tai pilaa seuraavan vuoden kukintaa.

Kyllä voi.

Tein hänelle vastaukseksi tämän videon:

Näin leikkaat syyshortensiaa kukkakimppuun pilaamatta pensasta

 1. Syyshortensia kasvattaa muhkeimmat kukinnot, kun sitä leikataan voimakkaasti. Lisää tietoa syyshortensian hoidosta Viherpihan artikkelista täältä.
 2. Valitse mahdollisimman pitkäksi piiskaksi kasvanut varsi, jonka päässä on kaunis, aukeava kukinto. Näin sekä hoitoleikkaat pensastasi että saat parhaan varren maljakkokukallesi.
 3. Laske haarasta ylöspäin lehtiparit ja jätä jäljelle kaksi tai kolme lehtiparia riippuen siitä, millaisen varren toivot maljakkokukkaasi varten.

Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-3Muhkeat kukat näyttävät mahtavilta yksinäänkin, mutta koska olen suorastaan hamstrannut pihalle syyskukkijoita, naksuttelin mukaan myös väriä. Purppuraiset lehdet kuuluvat keijunkukille ja purppuraheisiangervolle, violetit hujopit ovat mahtavia jättiverbenoita (joiden epäilin jo heinäkuussa skippaavan tämän kesän kukinnan) ja punainen hehku kuuluu kesäpäivänhatuille.

Yhdistelmä on minun silmääni oikein sopiva!

Kun kukat ottaa pihalta sisälle, lyhenee niiden kukinnan kesto huomattavasti verrattuna siihen, mitä ne olisivat kukkineet ulkona. Välillä on suuri pettymys, kun kukat tiputtelevat terälehtensä miltei saman tien ja niiden siskot pihalla sen kun porskuttavat hehkeinä kuin teinitytöt. Kukinnan pidentämiseksi maljakon voi nostaa pihalle aina yöksi, niin tilanne paranee ainakin pikkuisen.
Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-4

Hydrangea paniculata ’Grandiflora’, Rudbeckia ’Cherry brandy’, Verbena bonariensis and dark leaves from  Physocarpus opulifolius and Heuchera. Flowers are virtually given to my dear friend far away as it is her birthday.

Hortensiakimppu_kasvihormoni.fi-8

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Kati

  Olipa kiva postaus. Ja niin nätti kimppukin. Mun suosikkivärit 🙂 Syksyiset kimput ovat kauneimpia.

  • Sini K.

   Kiva kuulla! Mun mielipide kimppujen parhaudesta on erilainen: kimput on aina mahtavia, oli vuodenaika sitten mikä tahansa. 🙂

 2. Tua / Puutarhan tarina

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Huikean kaunis kimppu on.

  • Sini K.

   Kiitos! Toivottavasti inspiroidut tekemään omia kaunistukseksi.

 3. Kirsikkabrandya penkissä – Viherpiha-blogit

  […] löytyy myös tästä syksyisestä […]

 4. Ensimmäiset kevätkoulinnat – Kasvihormoni

  […] kukkakimpussa täällä ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *