Blogit
Kasvihormoni

Kevät löytyi Kewistä

London_Kewgardens_Kasvihormoni.fi-13Oletko valmis kevätrummutukseen? Sellaista on nimittäin tiedossa, sillä kävin viikonloppuna Lontoossa. Ja kuinka ollakaan, päädyimme Teknisen tuen kanssa viettämään sunnuntai-iltapäivää Kew Gardensiin, jossa totta tosiaankin on kevät!

London_kew1Olen kirjoittanut tänne ennenkin Kew Gardensista, mutta olemme käyneet tähän asti paikalla helmikuun hiihtolomalla. Vaikka myös talvinen Kew on hurmaava, oli toukokuun alun Kew jotain ihan muuta. Paratiisi! Hyppy meidän kesään!

Lontoon toukokuu on kuin meidän kesäkuun alkupuoli, niin kelien kuin kasvunkin suhteen. Ja Kew Gardens osaa tietysti tarjoilla tuon kaiken niin kauniisti, että tällainen pieni pohjolan ihminen ihan vaan haukkoo henkeään ja voihkii vieressä ihastuksesta.

London_Kewgardens_Kasvihormoni.fi-2Heti sisääntulon jälkeen ensimmäinen pyörrytys tuli katsellessa erilaisten laukkojen esiinmarssia. Samassa superisossa penkissä oli ainakin minunkin kasvattamiani ’Pruple sensationeita’ ja Allium cristophiita. Ja tuhansittain! Ympärillä reunukset lemmikeistä niin, että lakastuvat lehdet jäivät täysin huomiotta. Tämä kikka pitää itsekin muistaa.

London_kew5Toisessa pääpenkissä laukat olivat saaneet väripareja tästä ruusujuuren näköisestä tyräkistä (olisiko se Euphorbia characias wulfenii), kellukoista ja illakoista. Ja tietysti nämä säväyttivät minua, pohdin tietysti heti, että voisiko tällaisen värimyrskyn perustaa vaikkapa kaupungin maalle, kun oma piha on jo liian täynnä.London_kew2Samaa kirkasta ja kaunista kevätväritystä oli myös pionien värittämässä penkissä. Tai no – penkki on vähän alimitoitettu ilmaisu, kun kokonaisuus on yhtä suuri kuin meidän koko puutarha… Eikä meillä löydy samoja taapertajiakaan kuin Englannissa, jossa yhdellä puiston penkillä makoili väsynyt lapsi ja toista tutki riikinkukko:

London_Kewgardens_Kasvihormoni.fi-14

London_kew4Helmikuussa Kew Gardensissa käydessä tämä yläkuvan kivikko on kaunis kivikko, mukava seikkailupuisto lapsille, mutta nyt toukokuun alussa se oli puhjennut kukkaan. Mielenkiintoisesti syvempiin kivipainaumiin oli istutettu myös runsaasti ravinteita vaativia kasveja kuten pioneja, mutta pääasiassa kivikkoa väritti laihassa hiekkamaassa viihtyvät kasvit.

Meneillään oli myös Kewin Millennium Seed Bank -projekti, jota varten osa kasveista oli pölytetty käsin ja siemenkodat suojattu vieraalta siitepölyltä pussukoin. Projektilla pyritään siihen, että maailmasta löytyy siemenpankkeja, josta kasvit voidaan onnettomuuksien tapahtuessa palauttaa maapallolle. (Yksi tällainen siemenpankki on ihan tässä meidän lähellä, Laukaan luonnovarakeskuksessa.)

London_kew3Ja tämä sinisarja! Olen haaveillut pitkään pääseväni näkemään upean sinisarjan (Wisteria sinensis) sen kukinta-aikaan ja ai mahtavaa, tietysti Kewissä on sellainen! Osa kukista oli jo ehtinyt ruskistua, joten ihan parhaaseen aikaan emme olleet paikalla, mutta mikä unelma olikaan istua sen peittämässä köynnösmajassa.

Kew Gardens on muuten siitä ihana paikka, että siellä tekee mieli istuskella, makoilla ja löhöillä tuon tuostakin, sillä puistossa on juuri tunnelmointiin sekä rentoutumseen taroitettuja sopukoita vaikka kuinka paljon. Missä oli lapsiperhe sunnuntailounaalla, missä pariskunta (sivistyneesti) kuhertelemassa.

Ja sitten tietysti me, katselemassa yhdessä maisemaa, nauttimassa ennenaikaisesta kesästä ja haaveilemassa tulevasta.

London_Kewgardens_Kasvihormoni.fi-25
Kew Gardensissa melkein kaikki puutarhapenkit on omistettu jollekin puistoa tukeneelle henkilölle. Tekstit on kirjoitettu elävästi ja on mukava tutkia, kenen kunniaksi omistetulla penkillä nauttii maisemista. Tämä penkki sattui olemaan omistettu eräälle naiselle, jonka maallinen taival oli päättynyt keskellä puiston kauneutta.

Mutta sitten. Tietysti, tietysti myös tällä kertaa kävi se perinteinen eli kamerasta loppui akku kesken. Niinpä kuvaamatta jäivät toukokuun alkua kruunaamat alppiruusulaakso ja atsaleakaari. Sellaista värimyrskyä ei voi oikein kuvailla, mutta sen voin luvata, että jos Kewissä käy toukokuussa, näitä kahta ei kannata jättää väliin. Elämys on jotain ihan uskomatonta!

London_Kewgardens_Kasvihormoni.fi-28

Last weekend, me and my hubby spent in London. And of course, we visited Kew Gardens. What a splendid day it was!

Maaliskuisen Kewin puutarhan löydät täältä, retki on vuoden takaa.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. pioni

  Ehkä mun on päästävä lontooseen uudelleen, kun muutaman vuoden takaisella reissulla tämä ihanuus jäi näkemättä:)

  • Sini K.

   Ehkä sinne on päästävä :). Lentolippuja saa usein edullisesti, joten tämä paikka on kuin luotu toiselle käynnille. Ja sitten pitää vielä mainita, että puutarhahistorian museo ja -puutarha aukeavat tämän kuun lopussa, sinne on myös ehdottomasti päästävä!

 2. Between

  Oi, oi, oi! Ihan vetää sanattomaksi tällainen kauneus. Ja lisäksi kuvista välittyvä lämpö ja kevään ihanuus laittaa huokailemaan.

  • Sini K.

   Täällä Suomessa tuo lämmön läheisyys todellakin näkyy noista kuvista. Meillä on juuri nyt valkoinen maa, kun äsken tuli rakeita taivaan täydeltä. Ja niin kun minä ajattelin kuukausi sitten, että pakkaspäivät olisivat silloin ohi…

 3. Liisa// Multaasormissa

  Uskomattoman upea paikka! Tuo laukkameri, aivan mahtava! Tuonne on päästävä! 🙂

  • Sini K.

   Tämä oli meidän kolmas kerta ja Tekninen tukikin oli sitä mieltä, että mennään vaan taas uudestaan. On siis päästävä.

 4. vaaleanvihreaa

  Aivan ihania kuvia ja värejä ja kaikkea.

  • Sini K.

   Täällä on tosiaan kaikkea. Kaikkea.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *