Blogit
Kasvihormoni

Kesähelteellä kuninkaallisessa puutarhassa

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-7Käsi ylös, kuinka moni tuntee Sissi-elokuvat? Siis ne 1950-luvulla filmatisoidut Itävallan keisarinna Elisabethin elämää kuvastavat elokuvat, joissa keisarinna kulkee ympäri Habsburgien kesämökin tiluksia.

Ne tilukset ovat Wienin Schloss Shönbrunn ja niillä tiluksilla sijaitsee aivan upea puistoalue puutarhoineen, joka on näkemisen ja kokemisen arvoinen.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-13
Schönbrunnin palatsin oikeassa reunassa on ruusupuutarha

Viime kesän automatkalla toivoin pysähdystä tähän puutarhakohteeseen, joka oli jäänyt mieleeni lähes kahdenkymmenen vuoden takaiselta reilimatkaltamme. Ja katso: tänne me menimme, ympärillä reilu kolmekymmenasteinen lämpöpatsas ja taivas, jossa auringon porotusta vähensi vain vähäiset pilviriekaleet. Ihan sopiva ja täydellinen linnapäivä vietettäväksi niin sisällä kuin ulkonakin! (Minua tietysti kiinnosti ulkona, mutta kävimme me siellä sisälläkin hyvän tovin verran, kun hankimme kattavat sisäänpääsyliput.)

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-14_1
Puutarhan oikealla puolella on muotopuutarha, josta löytyy lummealtaita. Näiden kautta pääsee seikkailemaan varjoisampaan, täysikasvuisia muotoon leikattuja puita sisältävään puutarhan osaan.

Habsburgien omaisuus on ollut valtava. Ihan huikea. Kuinka monta kesämökkiä maailmassa on rakennettu niin, että sisään mahtuu koko suku ja seutukunnan ylimystö ynnä palvelijat ja piha on niin suuri, että jos alkaisi nyppiä sen rikkaruohoja, selkä sanoisi poks jo ennen kuin on saanut ensimmäisen nurkan valmiiksi? Ja tämän kesäpalatsin lisäksi perhe on omistanut Itävallan ja siihen päälle Unkarin, ja molemmissa on pytinki poikineen ihan vaan, jos sattuisi lipumaan Tonavaa alavirtaan ja tarvitsisi lepuuttaa nilkkoja omilla nurkilla.

Schönbrunnia on rakennettu 1500-luvulta alkaen ja mutta se barokkityylinen, mikä näkyy tietysti myös puistosta. Vastauskonpuhdistuksen tyyli pursuilee muodoissaan, ylenpalttisuutta on valtavasti mutta kaikki pysyy kuitenkin tarkasti koukeroidensa sisällä, ihan kuin katolilaisuus paavin otteessa. Katso vaikka tätä pääkäytävän päästä löytyvää suihkulähdettä, jonka kaimoja löytyy vaikkapa Roomasta tai Versailles’sta:

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-6
Gross Paterre (ylimmässä kuvassa) eli palatsin takana oleva tasainen puutarha-alue päättyy tähän Neptunuksen suihkulähteeseen.
schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-16_1
Palmutalossa (erillinen sisäänpääsymaksu) on aito 1800-luvun maailmanvalloittajien fiilis. Palmutalon takaa löytyy pieni japanilainen puutarha.
schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-2_1
Appelsiinipuutarha (orangerie, sisäänpääsymaksullinen) on palatsin vasemmalla puolella ja sen jatkeena on kesäkukista rakennettu muotopuutarha, jota voi kiivetä katsomaan korokkeelta.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-3Koska puutarhaa on rakennettu aikojen saatossa, löytyy sieltä myös uudempaa tyyliä, kuten palmutalo 1800-luvun alkupuolelta. Se puolestaan toistaa samoja piirteitä kuin vaikkapa Kew Gardensin palmutalo tai kymmenet muut aikakauden muotiviherhuoneet ympäri Eurooppaa. Muutenkin puutarhasta huomaa löytävänsä muotivirtauksia eri vuosisadoilta, tuomisia kaukomailta (kuten japanilaisen puutarhan) ja ajatuksia läpi aikakausien.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-4Kun kuvittelee päällensä paksut silkkikankaiset mekot korsetteineen ja päähineineen, ymmärtää, miksi isoja metsämäisiä istutuksia halkoo polut ja tiet, joita pitkin käyskennellessä huomaa ilman olevan pari astetta ympäröivää ilmamassaa viileämpi. Kolmenkymmenen asteen helteet eivät ole parin päivän kestoinen ihmetyksenaihe Wienin tienoilla, joten tällaisia seesteisiä metsiköitä on todellakin tarvittu ylimystön kesäelämää helpottamaan. Samoin pensaista istutetut sokkelot ja piknikille kutsuvat niityt ovat tuoneet viihdykettä sellaisten päiviin, joiden ainoa huoli on ollut omaisuuden sijoittaminen tai juuri tietyn aatelisen suosioon pääseminen.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-9_1
Schönbrunin viihdytysosastolta löytyy pensassokkelo ja laaja lasten leikkipuisto (erillinen sisäänpääsymaksu molemille alueille). Nerokas siipiään heiluttava ja lentävä kotka toistaa Hapsburgien vaakunan kotkan muotoa.

Montaa perhematkaajaa mietityttää lasten viihtyminen matkassa. Me oltiin matkassa perheen voimin ja lapset pitivät erityisen paljon puistosta löytyvästä viihdeosastosta. Alueesta ei kannata puhua leikkipuistona (vaikka sieltä löytyy myös lasten leikkitelineitä), sillä näitä alueita ei aikoinaan suunniteltu lapsille vaan hovin jäsenten kissavideoiden korvaajiksi. Alueelta löytyi monta suorastaan nerokasta puistorakennelmaa vesileikkimahdollisuuksineen, joten ehdottomasti puistojen ja puutarhojen pitäisi olla kaikkien kaupunkiperhematkaajien vakiopysähdyspaikkoja.

Me ei käyty eläintarhassa, mutta sellainenkin alueelta löytyy.

Eväät paikalle kannattaa ottaa ehdottomasti, sillä piknik puiston penkillä tai mäen päällä niittynurmella on ehdottomasti kokemisen arvoisia.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-5
Puistoalue on sisäänpääsyltään ilmainen ja sellaisenaan suosittu lenkkeilykohden myös helteellä. Oikeasti, sillä laajat puistikot viilentävät helteen tuntua.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-12

Sisäänpääsy puistoon on ilmainen, mutta tietyille alueille pitää maksaa sisäänpääsystä.

Schönbrunniin on melko helppo poiketa Itävaltaa halkovalta moottoritieltä ja parkkiin pääsee useampaan laajaan (mutta hintavaan) parkkialueeseen linnan lähistöllä. Mikäli olet jo valmiiksi kaupungissa, metro tuo Schönbrunnin asemalle asti.

schloss_schonbrun_kasvihormoni.fi-8

Muita puutarhakohteita löytyy seuraavista postauksistani:

Kevään 2016 vierailu Kew Gardensiin

Saman paikan orkideanäyttely vuotta aiemmin

Schloss Shönbrunn in Vienna, Austria, and its gardens are worth a visit. The entrance to gardens is free, however to see some parts you need to get a ticket to get in.

A nice place to visit on a hot day with a family, recommend the stay by experience 🙂

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

 1. Kati 100% outdoor

  Kävin 10 vuotta sitten Wienissä ja mua yllätti se miten järjettömän paljon kulttuuria ja kauniita rakennuksia siellä on. Tai tiesin, että sitä on luvassa. Mutta jotenkin se kirkko kirkon perään ja linna toisensa jälkeen oli ihan järjetöntä. Niin paljon niitä oli. Ja ne kaikki vähemmän kuuluisatkin oli tosi kauniita.

  • Sini K.

   Jos alue on rikas, se näkyy ja näytetään, siinä fakta kaikkialta muualta maailmasta paitsi Suomesta 🙂 Ei Itävalta-Unkari ollut aikoinaan turhaan Euroopan alueen keskus, alue on niin vauras! Ja katolisuuden vaikutus on tietysti tuonut oman mausteensa kirkkokulttuuriin. Kun ehtii olla tuhat vuotta aneiden varassa elämän ja iäisyyden suhteen, kuuliaisen kirkkokansan rahoilla saa aikaiseksi pytingin poikineen.

   Lukeeko tätä joku Itävalta-spesialisti? Onko Itävallan menestyksen takana muutakin (jos unohdetaan se oma pieni mustatukkainen viiksiheppu)?

 2. Between

  Eurooppa on pullollaan upeita linnoja, joskaan jokaisessa ei ole yhtä hulppeaa puutarhaa.
  Jotenkin sitä mykistyy tuollaisen määrän kauneutta ja rikkautta edessä. Viime kesän Berliinin matkalla vierailin mm. Potsdamin upeissa linnoissa ja puutarhoissa. Vaikka ne edustavat samaa aikakautta ja tyyliä, voisin tältä istumalta lähteä kiertämään myös Shönbrunnin puutarhaan.

  • Sini K.

   Näistä huomaa, mikä käsittämätön rikkaus iski Eurooppaan viisisataa vuotta sitten. Kauneutta! Upeutta! Minä lähtisin tuonne Shönbrunniin taas uudestaan, jos joku veisi. Ihan varmasti.

 3. Maria

  Hieno paikka! Itävalta vei sydämeni kun kaksi vuotta sitten siellä autoilimme kesäaikaan, tahdon uudestaan! Seikkailimme Sissi-keisarinnan jalanjäljissä Zell am Zeessä, jossa oli hänen mukaansa nimetty vaellusreitti ja pieni kappeli. Joitakin vuosia sitten kävimme myös Korfulla Sissin kesähuvilalla 😉

  • Sini K.

   Itävalta on kaunis! Pitääpä pistää myös tuo Korfu korvan taakse, jos vaikka joskus pitäisi päästä tähän(kin) kuninkaalliseen huvilaan.

 4. Puutarhamyyrä

  Upean näköinen paikka. Varmasti käymisen arvoinen:)

  • Sini K.

   Paikka on kyllä kaunis ja laajuudessaan monipuolinen. Kannattaa käydä, jos pystyy!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *