Blogit
Kasvihormoni

Kauden kakku: kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka_Kasvihormoni.fi-1Kurpitsa punastuu siihen malliin, että kohta siitä on ruuaksi. Vaikka sen lihan voi hyödyntää lähes jokaisen ruuan jatkeena tai perusmassan seassa, kaivertaa yksi ohje mielessä: kurpitsapiirakka. Tämä meheveä ja nopeatekoinen piiras kuuluu syksyn parhaimmistoon, ja palaan siihen kerta toisensa jälkeen. Reseptin parhaus piilee sen mausteissa ja täytteeen kondensoidussa maidossa. Kaupassa käydessä tulee napata ostoskoriin myös hapanmaitotuotteita ja valmis murotaikina, jotta kaikki sujuu nopeasti kuin satasen juoksu.

Kurpitsan kasvattajien kannattaa kokeilla tätä versiota ja ihastua ihkihyviksi!

Kurpitsapiirakka_Kasvihormoni.fi-3

Mehevä kurpitsapiirakka

  • 1 pkt pakastemurotaikinaa
  • 1 prk rahkaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 tlk kondensoitua maitoa
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • noin 3 dl kurpitsasosetta
  • (½ dl fariinisokeria)
  • 4 keskikokoista munaa

Tarjoiluun

  • sokeroimatonta turkkilaista jogurttia

Valmistus

  1. Laita laakeaan, uunin kestävän astiaan vettä litra tai kaksi. Laita astia uunin pohjalle ja laita uuni kuumenemaan noin 160 asteeseen.
  2. Laita halkaisijaltaan 26 senttisen irtorengasvuoan pohjan päälle siivu leivinpaperia. Kiristä pohjan ja leivinpaperin ympärille rengas niin, että ylimääräiset leivinpaperit jäävät renkaan ulkopuolelle. Voit toki tehdä piiraan myös muun mallisessa ja kokoisessa vuoassa.
  3. Painele vuoan pohjalle sulanut murotaikina, nosta taikinaa parin sentin verran myös reunoille.
  4. Tee täyte litran mitta-astiaan: Kumoa astian pohjalle rahka, ranskankerma ja kondensoitu maito sekä piparkakkumauste. Sekoita keskenään tasaiseksi. Kaada päälle kurpitsasosetta, kunnes täytettä on litra. Mikäli kurpitsasose ei ole makeaa, lisää vielä fariinisokeri.
  5. Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä hetki (puoli minuuttia) esim. pallovatkaimella. Sekoita munien joukkoon kurpitsatäyte. Kaada täyte murotaikinapohjan päälle.
  6. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 1,5 tuntia eli kunnes täyte on kiinteytynyt. Ota piiras uunista ja jäähdytä kokonaan kylmäksi.
  7. Irrota kylmennyt piiras reunoistaan terävällä veitsellä ja siirrä paperin avulla tarjoilulautaselle.
  8. Vaikka piiras maistuu ehdottomasti myös sellaisenaan, tarjoile lisänä turkkilaista jogurttia. Voit kokeilla lisänä myös keksin muruja: mauksi sopii erityisesti inkiväärikeksi, mutta myös piparit ovat kokeilemisen arvoisia.

Kurpitsapiirakka_Kasvihormoni.fi-2

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

  1. Ei mokkasiineja tähän osoitteeseen – Viherpiha-blogit

    […] kurpitsan malto osottautuu maukkaaksi, leipasenpa kurpitsasta vielä oivan piirakankin (resepti täällä), sen […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *