Blogit
Kasvihormoni

Iltahämärässä, talon varjossa

Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-6

Illan hämärtyessä on rentouttavaa tehdä viimeinen pihakierros. Auringon säteiden siivilöityessä paksun ilmakehän läpi valo muuttuu sinertäväksi ja pihan sävyt vaihtuvat viileiksi. Myös hehkuva punainen saa uuden, loistavan mutta kelmeän hohdon.
Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-2

Ihailen pihassa tätä pohjoisosan rinnettä. Sen havuistutukset ovat edellisen omistajan tekemiä, jotain erilaista kuin mitä itse valitisisin laittaa pihalle, joten se tuo mielenkiintoisen lisän puutarhaamme. Olen täydentänyt havuistutusten välit perennoin ja lehtipensain, jotta paljasta maata jäisi mahdollisimman vähän. Tai, jos tarkkoja ollaan, ei paljasta maata ole, sillä alue on kortteen valtaama. Korte nousee herkän viehkeänä ja kepeänä muun kasvuston alle ja luo alueelle omaleimaisen tunnun.

Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-3 Aluksi ajattelin, että kyllä yksi nainen kortteen poistaa, pitää vain olla sitkeä. Kaiveltuani saven sekaisesta maasta kaksi viikkoa ämpäritolkulla juurakoita ja kuviteltuani päässeeni juuriston alapuolelle olen luovuttanut: ei sitä mikään estä kasvamasta, jos se on asettunut maahan. Edes myrkyt eivät nujerra tätä sorttia ja kivistäkin se tuntuu puskevan läpi. Katso vaikka itse:

Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-1

Jos et voi voittaa sitä, liittoudu sen kanssa. Korte on oikein katsottuna mitä herkullisin aluskasvi, herkkä, ilmava, korea. Ainoa ongelma on se, että en toivoisi tätä aluskasvia jokaiseen kukkapenkkiin, kaikille käytäville, talon viereisille kivikoille, keskelle kasvimaata ja hyvänen aika – asfaltille! Jotain rajaa! Toisaalta, jos on vahvempi kuin dinosaurukset ja sitkeämpi kuin puupäätarhurin kaivamisinto, nääntyvän on syytä luovuttaa. Tiedän kyllä, mitkä kaksi kestävät ydinpommitkin, tänne jäävät jäljelle torakka ja korte tosiräjähdysten jälkeen. Ne selviävät!Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-5Tähän tasanteen alapäähän kaipaisin kasvamaan jonkun pikkupuun. Tuossa vasemmassa laidassa kasvavat miltei yläkuvissa näkyvä mänty sekä pilvikirsikka, joten isoa tähän ei kannata laittaa. Mutta portaiden yläpäästä, meidän parkkipaikalta on esteetön näkymä alanaapurin terassille ja toisesta kohtaa heidän olohuoneeseensa, joten tässä olisi ehdottomasti jonkun kauniin latvuksen paikka. Se tulisi tuon yläkuvan vasemman laidan tulppaanien kohdalle, kolmen norjanangervon väliin. (Talvi kohteli muuten pensasangervojani kaltoin, olikohan se yleistä?) Löytyykö ehdotuksia?Pohjoispenkki_kasvihormoni.fi-4 The North end of our yard is filled with springs, twigs and – horsetail. The latter one I did not invite but it needs no invitation and once it is settled, it will not leave. Ever. Therefore, I have allowed it to stay as it actually is quite a delicate plant. One must simply plant stronger and taller plants to survive the competition. This red tulip likes the companion and shines at dusk. Quite a bright sight, right?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (5)

 1. Samettihortensia

  Kaunis paikka on. Harmi sitä kortetta, mutta toisaalta kaunis on sekin. Minä aina tuputan koristeomenoita kun ovat niin kauniita ja helppoja. Miten olisi joku pienempi purppurakoristeomenapuu? Nyt en ole varma vyöhykkeestäsi, mutta lajikkeita on tosi paljon. Angervot voi leikata ainakin alas ja niitä pitäisikin harventaa vuosittain, luulisin…menee muuten risuisen näköiseksi. Itse vähän nappailen vuosittain vanhemmista ja huomaan, että tekee aina uusia oksia heti.

  • Sini K.

   Meillä on tuolla takapihan puolella jo kolme punalehtistä puuta, luulen, että neljäs voisi olla liikaa (vaikkeivät kaikki näkyisikään helposti yhdellä silmäyksellä). Jos jostain löytäisi tarpeeksi korkean rautatienomenapuun, niin sitä voisi kokeilla!

   Nuo meidän norjanangervot ovat vasta pari vuotta vanhoja, joten en ajatellut, että niitä pitäisi vielä harventaa. Mutta nyt näyttää kyllä siltä, että harventamista tarvitaan jo tässä vaiheessa angervon elinkaarta.

 2. anunpuutarha

  Meillä korte on vähentynyt takapihan penkistä, jossa sitä aluksi oli. Luulen että syynä on runsan muiden kasvien kasvusto (arovuokkoa ja kurjenpolvea)

  • Sini K.

   Onpa kiva kuulla, että kortekin voi vähentyä ja hävitä kilpailussa jollekin toiselle! Tuossa pahimmassa kortepesässä kasvaa arovuokkoa mutta pistäisin tässä vaiheessa taistoa isoimmat panokseni vielä kortteelle. Toivottavasti olen väärässä!

 3. Havumetsän alku – Meillä Kotona -blogit

  […] lopussa ja niiden värikäs loisto näkyy kauas (viime keväinen postaus löytyy täältä). Vihreys ja punaiset läiskät sopivat niin hyvin yhteen! Kukinnan lopussa puhkeavat myös […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *