Blogit
Kasvihormoni

Ihanat pajupallot itsetehtyinä

Pajupallo_Kasvihormoni.fi-6

Tiistain postauksessa meidän marraskuun valontuojien pohjana oli pajupalloja, jotka tein itse. Tässä on vinkki kaikille teille, jotka ihastelitte niitä ja päätitte koettaa tehdä samanlaiset: tehkää vaan. Ohjeet ja oppirahat ovat alla.

Pajupallot_Kasvihormoni.fi

Tarvikkeet

 • 10-15 cm paksuinen nippu yhden vuoden kasvaneita pajuja (parhaat löytyvät edellisvuotena vesotuista pajukoista esim. ojan pientareilta, ottamiseen tarvitsee maanomistajan luvan)
 • 20 parikymmensenttistä narunpätkää
 • sakset

Valmistus

 1. Keitä hermoja pidentävät sumpit ja vala itseesi uskoa. Onnistuu se lopulta, kun ei menetä niitä hermoja ennen onnistumista.
 2. Kiepauta ensimmäinen paju lenkiksi, joka on halkaisijaltaan tulevan pallon kokoinen. Sido lenkki tiukasti avattavalla solmulla rusetille. Ympyrän ei tarvitse olla pyöreä, soikio käy, muoto tasataan kohdassa 7.
 3. Kiepauta toinen paju saman kokoiseksi lenkiksi ja sido se tukevasti kiinni ensimmäiseen pajuympyrään. Saat ikään kuin maapallon pystyhalkaisijan ja päiväntasaajan.
 4. Kiepauta kolmas paju vielä saman kokoiseksi lenkiksi ja sido se tukevasti kiinni kahteen ensimmäiseen pajuympyrään, tällä kertaa ensimmäisen pajuympyrän kanssa vastakkaiseksi renkaaksi. Katso malli yläpuolen tarvikekuvasta.
 5. Aloita tämän kolmirenkaisen kehikon täyttäminen kohtalaisen ohutkantaisilla ja hyvin taipuvilla pajuilla, paras maksimipaksuus on reilusti alle pikkurillin paksuus (paksuimman osan voi myös naksaista pois). Pujottele paju kanta edellä vuorotellen kehikon yli ja ali. Kun paju alkaa olla kokonaan pujotettuna, päätä paksu pää kohtaan, jossa se nojaa vakaaseen pajuun eikä väännä kehikkoa kokonaan auki. Ohut latvaosa saa jäädä sojottamaan, se ei tässä vaiheessa kuitenkaan pysy pujottelussa mukana. Sido pujottamasi paju tarvittaessa apunarulla kriittisestä kohdasta kiinni.
 6. Ota seuraava paju ja jatka pujottelua kuten edellä. Käytä apunaruja sitomiseen ja taukoja hien pyyhkimiseen. Mikäli pallosi rakenne (l)aukeaa, palaa kohtaan yksi ja etene uudelleen järjestyksessä.
  Pajupallo_Kasvihormoni.fi-3
 7. Kun pallon tuntu alkaa olla vakaa, poista apunarut. Tässä vaiheessa voit rutistella palloa esimerkiksi sylissä tai lattiaa vasten, jolloin sen muoto muuttuu tasaisemmaksi. Pujota esiin tulevat pajujen paksut päät pallon sisälle. Mikäli pallo tuntuu aukeavan, kisko muutamasta isoimmasta tai löysimmästä pajupiiskasta palloa kireämmäksi ja pienemmäksi.
 8. Jatka täyttämistä, kunnes palloon on vaikea saada uusia pajuja.
 9. Lopussa siisti pallo työntämällä kaikki rumat pajujen päät pallon sisälle ja katkaisemalla kaikkein ohuimmat pajujen kärjet saksilla pois. Kaikkia pajujen päitä ei tarvitse piilottaa pallon sisälle, mikäli siihen aikoo kieputtaa valot: keppien päät toimivat hyvinä valonarun tukikohtina. Muista sitoa palloon myös ripustusnaru.

Olen erehtynyt ja hurahtanut ennenkin ja näitä pajupalloja kainalot märkänä vääntänyt. Mitään en näköjään tekemisen mahdottomuudesta oppinut kun taas ryhdyin puuhaan, mutta nyt on palloja saatu aikaiseksi ja ohjeet väännetty myös niitä kaipaaville (nyt paranneltu versio 2 – ensimmäisellä kerralla käytin sitomiseen metallilankaa, joka teki pallon muodosta pysyvän heti alussa, ei hyvä).

Olkoon tämä varoitus kaikille teille, jotka haluatte olla yhtä omapäisiä kuin minäkin. Onneksi pallot kestävät useamman vuoden taivasalla ja katoksessa vielä pidempään, niin ei tarvitse olla aina tekemässä. Tuska on siis hetkellinen mutta nautinto pitkäaikainen, aivan kuten synnytyssalissakin.

Pajupallo_Kasvihormoni.fi-4
Tämä pallo laukesi ja aukesi viime kesänä, kolme vuotta väsäämisen jälkeen. Kuva viime joulukuusta.
Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (1)

 1. Marraskuu on valokuu – Viherpiha-blogit

  […] Tästä löydät ohjeet siihen, kuinka pajupallot […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *