Blogit
Kasvihormoni

Hulluna daalioihin

asetelma_daalia_kasvihormoni-fi-3Muistatko, kuinka viime kesänä huullannuin kukka-asetelmiin? Niinpä itseoikeutetun asetelmakuningattaren daalian esikasvatus on alkanut!

daalianjuurakot_kasvihormoni-2
Vasemmalla kuivunut ja kuollut juurakko, oikealla hyvin ja mehevänä säilynyt daalian juurakko.

Yritin talvettaa daalian juurakkoja ammattilaisen neuvoin, mutta koska tämä ammattilainen ei ollut pitkän talven maasta, pieleen meni. Jatkossa luotan vain kotimaisten konkareiden neuvoihin, katsotaan, toimiiko paremmin.

Korjatakseni tilanteen hankin uusia daalioiden juurakoita irtomyynnistä. Tällöin on aina riski, että ei saa sitä, mitä tilaa (koska ihmiset välillä siirtelevät irtojuurakkoja penkoessaan koreja), mutta irtomyynnissä tarjolla on huima valikoima hyvin edullisia juurakkoja.

Astelemia silmällä pitäen hankin kukinnoiltaan eri mallisia lajeja: suuria vauvan pään kokoisia kukkia, pieniä pom pom daaliapalloja ja sisustukseen sopivia värejä niiden pihan sävyihin sointuvien lisäksi. Jotta saan ensi vuonna parhaita lisää, laitoin myös nimet kuvineen talteen. Irtomyynnissä oli tarjolla myös nimitarralappuja, jotka hyödynsin tilanteeseen ja luulen, että ainakaan esikasvatusvaiheessa lajit eivät mene nyt sekaisin.

daalianjuurakot_kasvihormoni-4Daalian voi laittaa kasvamaan suoraan pihalle eikä se välttämättä tarvitse esikasvatusta. Koska meillä on huonot juurakkojen säilytystilat, hyvät esikasvatusmahdollisuudet terassilla ja paljon isoja muoviruukkuja, laitoin kasvua pukkaavat juurakot esikasvamaan. Näin kukkia on tiedossa mahdollisesti jo kesäkuun puolella, joten pääsen taas huullaantumaan kukista ja kukka-asetelmista syyspakkasiin saakka.

Näin esikasvatan daalian

  • Käytän riittävän suuria ruukkuja
  • Laitan ruukun pohjalle taimikasvatusmultaa, johon sekoitan lusikallisen yleislannosta
  • Juurakko ruukkuun
  • Peitän ruukun taimimullalla
  • Säilytän ruukut terassin viileydessä
  • Kun nousseet versot pukkaavat lehtiä, aloitan taimien kastelun miedolla kukkaravinnevedellä

Kun daalioiden kasvupenkki vapautuu tulppaaneilta, siirrän terhakat daalian taimet kasvamaan pihalle. Nyt ne saavat kasvaa omaa tahtiaan terassin suojassa.

esikasvatuslaatikot_kasvihormoni-4

Miten sinä olet onnistunut talvettamaan daalian juurakot?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *