Blogit
Kasvihormoni

Himoittu pionipenkki pystyyn

Postaus on uusinta viime kesänä julkaisemistani ohjeista. Ne on ryyditetty Pionien kodin Mikko Uusi-Hongon neuvoin (lue retkestäni täältä) ja kuorrutettu omin kokemuksin. Lisäksi ohjeita on testannut kaverini, joka perusti elämänsä ensimmäisen kukkapenkin ja selvisi urakasta yhden pienen lisäpuhelun turvin, minkä perusteella tarkensin alkuperäisiä ohjeitani. Seuraa siis erehtymätön kombo viisautta!

Pioni Sarah Bernhardt_kasvihormoni.fi 14Näin perustat pionipenkin

1. Hanki taimet mieluiten astiataimina, sillä pionin siirtäminen olemassaolevasta istutuksesta tai paljaasta juurakosta on vaativaa. Kasvi on kranttu sen suhteen, että sen syvässä kasvavat juuret eivät saa katketa ja toisaalta siitä, että pintajuuret säilyvät ehjinä. Istutussyvyydenkin tulee olla oikea. Jos välttämättä haluat lohkaista ilmaisen jakotaimen sukulaisen pihataimesta, tee se syksyllä, ei nyt kesällä. Hyvällä tuurilla ja varovaisuudella se onnistuu myös ensikertalaiselta mutta toisaalta kokenutkin voi mokata.

Ohjeet pionin valintaan löydät tästä postauksesta.

2. Älä tyydy yhteen taimeen vaan hanki ainakin viisi.

3. Etsi pihalta aurinkoinen ja näkyvä paikka. Kohdassa saa olla varjoa osan päivästä, sillä vain osa pioneista tykkää täydestä paahteesta. Isot puut eivät ole hyvä kaveri, että pionien ravinteet eivät karkaa väärille kavereille, mutta pienistä pensaista ei ole haittaa.

4. Mallaile pionipenkki paikalleen ja kuori nurmi sen sisäpuolelta pois. Kaiva pioneille puoli metriä syvä kuoppa. Jokainen taimi tarvitsee ympärilleen puolisen metriä tilaa, joten viittä tainta varten kaiva naftisti 1*1,5 neliömetrinen soikio.

pionipenkin_perustaminen1_kasvihormoni.fi

Tarkasta myös pohjamaa: pioni ei siedä juurilla seisovaa vettä, joten pohjalla ei saa olla tiivistä savea. Jos maa on savinen, on parempi perustaa kumpuna oleva kohopenkki, jotta pionit menestyvät. Paras maa on kivennäispitoinen peltomulta, eli hiekkaa ja kasvinjätteistä syntynyttä multamaata sekaisin.

5. Lisää kuopan pohjalle lapiollinen tai kaksi palanutta karjanlantaa jokaista tainta kohti. Peitä se kymmenellä sentillä alkuperäistä vähäravinteista multaa ja tiivistä hyvin polkemalla.

pionipenkin_perustaminen2_kasvihormoni.fi

Lisää kuoppa täyteen joko vanhaa multaa (mikäli se on muuta kuin puhdasta savea tai hiekkaa) tai kaupan puutarhamultaa. Mikäli mahdollista, vältä käyttämästä turvepitoista pussimultaa, sillä pioni ei pidä siitä – turve pidättää liikaa vettä ja on siten haitaksi kasvulle. Kalkitsemista ei tarvita, sillä pionit viihtyvät hieman happamassa maassa. Ravinteitakaan ei tarvita jatkossa nimeksikään, tämä aloituksessa annettu lantalisä riittää pitkään. Kuoppa voi tulla kukkuroilleen, jolloin vesi ei jää seisomaan mullan päälle ja se sulaa keväällä nopeammin, siitä pionit pitävät.

6. Laita penkin reunan ja nurmen väliin reunukseksi vaikkapa betonitiiliä, jotka upotat nurmen tasolle. Tällöin nurmiheinät eivät pääse leviämään kukkapenkkiisi ja toisaalta ruohonleikkurin rengas voi kulkea reunuksen päällä, jolloin trimmeri on tarpeeton. Helpottaa huoltotoimenpiteitä!

7. Istuta pionit tekemääsi kukkapenkkiin. Voit lisätä väleihin ja reunoille myös muita kevyestä varjosta pitäviä ja parikymmensenttisiksi kasvavia perennoja tai kesäkukkia, jolloin multapinta ei jää paljaaksi ja alttiiksi rikkakasvien siemenille.pionien_istutus_kasvihormoni.fi

Jos pionit ovat purkkitaimia, istuta ne jotakuinkin purkin pinnan mukaan. Kasveilla on sellainen kuin juurenniska, sen päällä saa olla vain pari senttiä multaa, joten penkkiin ei saa vuosittainkaan lisätä (liikaa) uutta multaa tai kompostia. Liian syvässä olevat pionit eivät kuki.

Pioni_versot_Kasvihormoni.fi-1
Tässä pionit ovat nousseet mullasta keväällä. Ne kasvattavat ensiksi piipon, joka aukeaa varsinaisten varsien tieltä sivulle.
Kesän edetessä pionin ensimmäinen kasvu surkastuu ja kuivuu pieniksi roskiksi: nämä roskat tulee jäädä kokonaisuudessaan pinnalle. Roskat on havaittavissa tämän ruukkutaimen varren alaosassa.
Kesän edetessä pionin ensimmäinen kasvu surkastuu ja kuivuu pieniksi roskiksi: nämä roskat tulee jäädä kokonaisuudessaan pinnalle. Roskat on havaittavissa tämän ruukkutaimen varren alaosassa.

8. Kastele taimet lopuksi ja huolehdi ensimmäisenä kesänä, että ne eivät kuivu. Ensimmäisen kesän jälkeen pionit eivät kaipaa lisäkosteutta, sillä niiden alkuperäiset seudut Kiinassa ovat huomattavasti Suomen oloja kuivemmat.

Istutin Pionien kodista hankkimani 'Huang jin lunin' (kultaisen kehrän) meidän etelärinteeseen. Siinä on moreeninsekaisen nurmimullan ja hevosenlannan sekoitusta noin metrin korkuisena harjuna. Maa on läpäisevää ja kuivuu melko nopeasti, toisaalta siihen sekoitettu hevosenlanta antaa riittävästi ravinteita seuraavina vuosina.
Istutin Pionien kodista hankkimani ’Huang jin lunin’ (kultaisen kehrän) meidän etelärinteeseen. Siinä on moreeninsekaisen nurmimullan ja hevosenlannan sekoitusta noin metrin korkuisena harjuna. Maa on läpäisevää ja kuivuu melko nopeasti, toisaalta siihen sekoitettu hevosenlanta antaa riittävästi ravinteita seuraavina vuosina.

Pionit ovat herkkiä liialle kosteudelle. Tämän vuoksi kannatta huomioida kolme seikkaa:

  • istutuspaikkana rinne tai kohopenkki on paras
  • istutusmulta ei saa sisältää turvetta, joka kerää kosteuden itseensä
  • vetisyydestä johtuvaa varsien mätänemistä voi vähentää rapsuttelemalla ruukun pintamullan pois ja korvaamalla sen karkealla hiekalla, joka päästää veden pois herkiltä varsilta.

Istutetut pionit saattavat jättää seuraavan vuoden kukinnan väliin, mutta parin vuoden päästä jokaisessa istutetussa taimessa pitäisiä olla muutama kukka. Jos istutit viisi tainta, muutaman vuoden päästä kukkia on vähintään viisitoista, siihen vielä pari vuotta ja yltäkylläisyys on huikea!

pioni_iltahamarassa_kasvihormoni.fi_3_0

Jos tilaa on paljon, kannattaa pionien ympärille istuttaa muitakin kasveja, niin kukintaa on muutakin kuin sen pari viikkoa, minkä pionit kukkivat. Tietysti useampi pionilajikekin jakaa kukinnan pidemmälle ajalle – paitsi jos ne kukkivat nimen omaan yhtä aikaa. Kannattaa huomioida, että pioni pitää lievästi happamasta maasta, jolloin kaikki kukat ja kasvit eivät ole parhaimmillaan sen ympärillä.pionipenkki_ehdotus_kasvihormoni.fi

Kehittelin tällaisen mahdollisuuden pionipenkin ympärille. Hortensioiden ja kanukan ympärille sekä pionien väleihin voi syksyllä istuttaa erilaisia sipulikukkia, jolloin penkki kukkii myös ennen pionien hehkua. Muutama pussillinen lumikelloja, krookuksia, valkoisia tulppaaneja, ukkolaukkoja ja liljoja kutakin tuo helppoa loistoa pitkäksi ajaksi (paitsi jos sipulit päätyvät myyrien ruoaksi). Kesä-heinäkuussa alueen kukinta tulee pioneista ja pikkusydämestä (sekä liljoista ja laukoista), syksyllä syyshortensiasta. Laakakataja ja kirjolaikkukanukka tuovat vihreän sekaan erilaisia sävyjä – myös lehdettömään aikaan.

Pioni_Karl_Kasvihormoni.fi 2Planting peonies requires a bit of work but after that, growing is easy. The most important thing is to make sure water will drain off so that the plant will not rot. Also, planting too deep or too rich a soil will just grow leafs instead of flowers. Remember to neglect peonies oncoming years to make them feel at home!

Katso myös nämä postaukset:

Näin valitset pionin
Kesäretki Pionien kotiin
Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (8)

  1. Kesän houkuttelevin kohde: Pionien koti – Kasvihormoni

    […] Näin perustat pionipenkin […]

  2. Pionit apposen auki – Kasvihormoni

    […] Näin perustat pionipenkin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *