Blogit
Kasvihormoni

Heinäkuun alku hyötytarhassa

Hyötytarha_Kasvihormoni.fi-11Hyötytarha on kesän iloista suurin. Siitä huolimatta, että meillä piha puskee kukkivia kasveja ympäriinsä, arvostan pienen kasvimaan, marjapensaiden, hedelmäpuiden ja yrttilaatikoiden satoa niitäkin enemmän. Olen silti laiska tarhuri: välillä siemenet unohtuvat pusseihin, välillä unohdan kerätä loput sadosta talteen. Silti en voisi kuvitella pihaa ilman hyötytarhaa, sillä oman kesäruoan helppoutta ei voita mikaan!

Hyötytarha_Kasvihormoni.fi-1Mansikat ovat ehdoton herkku kasvimaalta. Yksi kolmesta kasvulaaristani puskee vähän liiankin tuuheana mansikantaimia, joihin näyttäisi tulevan mukava sato. (Lisäsin niille reilu viikko sitten lähitallin hevosenlantamultaa voimaksi, ihan vaan varmuuden vuoksi.) Meillä linnut vievät silloin tällöin jonkun marjan mutta masikoiden kohdalla en uskalla ottaa riskiä: suojaan ne verkolla. Käytän näissä kasvulavoissa samaa metallista suojaverkkoa kuin millä suojaan omenapuut talvella rusakoilta, se on kätevä virittää laatikon reunassa oleviin ruuveihin kiinni. Verkko ei jää kiinni marjoihin tai lehtiin ja se on helppo nostaa ylös, kun käy napsimassa sadon talteen – kunhan päästään siihen saakka, että mansikat kypsyvät.Hyötytarhansato_kasvihormoni.fiKasvimaan kulmalla on pitkä rivi ruohosipulia, jonka olen yleensä antanut kukkia kauniisti. Eihän siitä juurikaan saa satoa kukinnan jälkeen, mutta yleensä ruohosipuli korvautuu sipulien varsilla tässä vaiheessa kesää, joten annan kauneuden voittaa. Kasvihuoneessa puolestaan kukkivat tomaatit. Niitä pitää muistaa käydä napauttamassa varteen päivittäin, jotta kukista kehittyy tomaatteja (lisää vinkkejä kasvatukseen saat esim. täältä Ruukkutarhurin blogista). Paprika on ehtinyt pölyttyä joskus kevään ja kesän vaihteessa ja nyt siinä näkyy mojovan kokoisia raakileita. Toivottavasti ne saavat makua pilvisessä säässä.
Hyötytarha_Kasvihormoni.fi-10Leppäkertut ovat hyödyllisiä pikku ötököitä pihassa, sillä ne syövät kirvoja, joita aina ilmaantuu kasveihin. Kävin suihkuttelemassa luumupuita nokkoshaudukkeella (vai miksikä sitä kamalan hajuista lietettä kutsutaankaan) avittaakseni pikkuöttiäisiä puuhissaan mutta toisaalta samalla kävi tätä leppisyhdyskuntaa sääliksi: kuolevatko niiden herkkusaaliit nyt suihkutteluni tuloksena? Eikö näilläkin ole oikeus nauttia puutarhan saaliista? Kirvoja näyttää tänä vuonna olevan vähemmän kuin viime kesänä, lieneekö kyse siitä, että kasvit ovat saaneet runsaasti vettä ja ovat siksi hyvävointisia?Hyötytarha_Kasvihormoni.fi-3Toistaiseksi kasvimaan sato on ollut pääasiassa yrttejä ja raparperiä. Toukokuun istutukset ovat jo lähes syötyjä, kolmen siskoksen kasvu on ollut puolestaan hidasta. Peruna kasvaa kohisten viileydestä huolimatta – ei ihme, että se on ollut suomalaisten luottoruoka vuosisatojen ajan. Salaatteja en aio ostaa enää kaupasta, nyt saa luvan olla jo oman sadon aika ja marjojen punastumista odotan innolla. Heinäkuu ja satokausi tervetuloa!

Hyötytarha_Kasvihormoni.fi-13We have a small kitchen garden at the sunny corner of our garden. Although the crops is small, I so enjoy getting food from my own plot during the Summer time. Could it get any easier than just walking out of the door, picking some berries or herbs and fixing that into something tasty?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

  1. Liisa

    Hyvältä näyttää!

    Onko sulla ollut lumipalloheisissä kirvoja? Jos, niin oletko kokeillut litkua siihen?

    • Sini K.

      Kirvoja on lumipalloheisissä ja litku auttaa niihin samalla tavalla kuin muuallakin. Eli vähenevät mutta eivät kuole kaikki pois, jollen ole tosi tarkka.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *