Blogit
Kasvihormoni

Heinäkuisen puutarhan ylläpitopuuhia

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-11Puutarhaähkyn keskellä on hyvä olla ajattelematta mitään puutarhaan liittyvää. Se, mikä pitää huomata, näkyy kyllä ajattelemattakin, ja tässä postauksessa on kolme asiaa, jotka olen saattanut puutarhassa valmiiksi, vaikka pyrinkin olemaan kajoamatta kuin kauneuteen.

Kärhölle kiipeilytorni

Tätä kärhötukea varten lähdin ihan varta vasten kauppaan. Nimittäin kolmatta vuotta kasvava kärhöni on tänä vuonna sen näköinen, että reilun metrin korkeuteen yltävä keppituki ei enää riitä, vaan  nyt oli löydettävä jotain järeämpää apua. Ja kuinka ollakaan, paikallisesta varastomyymälästä löytyi vähän erilainen valikoima kuin kaikkialta muualta ja ostin sieltä lähes pariin metriin yltävän tuen kärhökaunokaiselleni.

Intouduin käsittelemään sen harmaalla puunsuojaöljyllä ja nyt se istuu meidän pihaan.

Kärhöraukka näyttää tosin siltä kuin se olisi vangittu tuonne sisään, mutta eiköhän se pääse pilkistämään rakosista ja avaa kukkansa tuen huipulle. Luotan siihen!

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-10 kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-8

Mansikoille ennakkosuojaa

Meillä suurin osa mansikoista kasvaa kukkapenkin reunalla ja siellä niitä ei pääse suojaamaan verkoilla. Se tarkoittaa, että ne ovat sen herkkuja, joka ehtii ensin paikalle.

Maalasin pikkukiviä punaiseksi ja asettelin ne mansikan juurelle. Moni kertoo, että tämä auttaa (jossain määrin) taistelussa lintujen kanssa: linnut käyvät nokkimassa punaisia kiviä herkkujen toivossa ja oppivat, että puuha ei kannata. Kun mansikat kypsyvät, tarhuri saa suuremmalla todennäköisyydellä kerätä sadon talteen.

Katsotaan, kuinka tässä taistossa käy!

Jos linnut eivät hämäänny yrityksestäni, aion suojata jyrsijäverkolla kasvimaan laatikossa kasvavat marjat, siis sillä samalla, jonka kiepautan omenapuiden suojaksi talven ajaksi. Siihen linnut eivät pääse sotkeutumaan ja minun ei tarvitse olla huolissani kituvista herkunhakijoista.

Verkotusta ennakoiden ruuvailin uusien laatikoiden ulkolaitaan muutaman koholleen jääneen ruuvin, joiden varaan verkon voi tarvittaessa pingottaa.

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-9kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-6

Taipuisille kasveille tukia

Samalla, kun ostin kärhölle kiipeilytuen, hankin myös pihan taipuisille kasveille tukia. Helminukkajäkkärällä on tapana taipua kaarelle, joten sujautin kohta puolimetristen kasvien sekaan metallisia verkkotukia. Ne hävisivät saman tien kasvuston sekaan ja tänään niitä ei näkynyt oikeastaan ollenkaan.

Toivottavasti helminukkajäkkärät saavat näiden avulla riittävästi tukea pystyssä pysymiseensä!

Myös pionit saivat vihdoin kaaritukia eikä hetkeäkään liian aikaisin: luulen, että ensimmäiset avaavat nuppunsa joko nyt tai parin päivän sisällä. JEE!

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-4

In July, there is not much to do in the garden – unless one so wants herself. I’ve done next to nothing, only putting some supports to borders and red rocks to mimic strawberries.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Jonspe

  Kaunis kärhötuki – et uskaltaisi ostopaikkaa paljastaa? Ja hauska idea nuo punaisiksi maalatut kivet, en olekaan tuollaista niksiä kuullut, mutta voisin laittaa tytöt lomapäivien ratoksi maalauspuuhiin 😀 Kivaa kesänjatkoa teidän perheelle!

  • Sini K.

   Ostopaikka on Jyskän varastomarket, sinne jäi vielä muutama isompi hyllyyn. Väri on vaihdettu kotona, jotta se sopii meidän raakalaudasta tehtyyn harmaantuvaan ympäristöön.

   Joko testasit punaisia kiviä 🙂 ?

 2. Liisa //multaasormissa

  Onpas hieno kärhötuki!

  • Sini K.

   Se kyllä yllätti minut ulkonäöllään, olen tähän asti törmännyt lähinnä romanttisiin kaariin tai liian jykeviin puumalleihin. Nyt natsasi minun makuni kanssa kohdalleen!

 3. Puutarhamyyrä

  Komea kärhötuki. Upean hopeinen lehdistö helminukkajäkkärällä!

  • Sini K.

   Tykkään helminukkajäkkärästä nimen omaan tuon hopeanharmaan värin vuoksi – ja valkoinen kukinta korostaa sitä entisestään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *