Blogit
Kasvihormoni

Havupallo tikun nokkaan

Havupallot_Kasvihormoni.fi-2Tikun nokassa seisovat havupallot ovat saaneet huomiota ohikulkijoilta meidän pihassa. Enkä ihmettele: ne ovat omasta mielestänikin niin viehättäviä, että taivun tekemään niitä lähes joka syksy. Aikaa havupallon tekemiseen menee tarvikkeiden hankkimisen jälkeen tunnista pariin, riippuu vähän oksien kunnosta ja siitä, kuinka tehokkaalla päällä on.

Havun oksia kannattaa etsiä ja katsella metsätyömailta, sillä usein ne ovat tarpeetonta karsintajätettä. Lupa keräämiseen heltiää kysymällä, saattaapa olla, että paikkaunnallasi kunnan metsähuoltomailta saa muutenkin kerätä oksia maasta vapaasti. Parhaita oksia ovat kuusessa ne oksat, jotka ovat lähellä latvaa mutta taipuvat hieman alaspäin, sillä näiden paksuus on yleensä sopiva askarteluun ja havujen kasvusuunta on kaunis. Kaikkein ylimmät oksat ovat monesti liian jäykkiä ja alimmat roikkuvat jo vanhuuttaan rentoina alaspäin. Mikäli siis mahdollista, valitse parhaat päältä.

Tässä ohjeet siitä, kuinka teen omat havupalloni.Havupallovalmistus_kasvihormoni.fiTarvikkeet:

Kuivakukkasientä, veitsi, metalliverkkoa (esim. katiskaverkko), sivuleikkurit, mieluiten oksainen keppi jalaksi, oksasakset, pari muovikassillista melko tukevia ja tasalaatuisia havunoksia (sekä iso kulho).

 1. Käytä pohjana valmista pyöreää kuivakukkasientä tai valmista sellainen tiiliskiven muotoisesta sienestä. Tällöin leikkaa sienestä noin 15 cm pala ja lisää sen päälle siivu, jonka avulla saat aikaiseksi kuution. Pyöristä kuution kulmat veitsen avulla pyöreämmäksi, jotta oksiston saaminen pallon muotoon on yksinkertaisempaa kuin neliskanttista pohjaa käyttäessä. Paloja ei tarvitse kiinnittää toisiinsa.
 2. Tue sienipallo. Leikkaa sivuleikkureilla metalliverkosta pala, joka ylttää sienen ympärille. Verkko tukee sientä niin, että se ei hajoa helposti. Kierrä verkon langat reunojen ympäri niin, että verkko on tukevasti pallon ympärillä. Jätä verkon alaosa auki, mikäli verkko on niin pitkä, että se ylttää myös alaosasta pallon ympärille.
 3. Valmista pallolle varsi. Katkaise keppi yläpäästä noin kymmenen senttiä oksanhaaran yläpuolelta. Mittaa haluamasi varren pituus ja lyhennä keppi 20-30 senttiä tätä pidemmäksi, tuo ylimääräinen mitta on varren maahan tukemista varten. Karsi kepistä muut kuin ylimmät oksanhaarat pois, lyhennä ylimmätkin oksat noin seitsemän sentin pituisiksi. Nämä oksat estävät vartta työntymästä pallon läpi.
 4. Tee varrelle reikä. Paina tukivarsi pallon sisään niin pitkälle, että oksat tulevat pallon alle (yläpuolen mallikuvasta tukioksat puuttuvat). Voit ottaa kepin reiän tekemisen jälkeen pois, jotta havunoksien kiinnittäminen helpottuu.
 5. Havupallot_Kasvihormoni.fi-1Kiinnitä oksat palloon. Aloita oksien työntäminen kiinni palloon sienen yläpuolelta. Katkaise oksat saman pituisiksi ja veistä oksan katkaisupintaa hieman terävämmäksi kiinnittämisen helpottamiseksi. Poista samalla alimmat neulaset, jotta oksan alaosa on riittävän kapea mennäkseen ongelmitta sienen sisään. Työnnä oksat pari senttiä pallon sisään kunnes oksa tuntuu olevan tukevasti kiinni ja laita oksia sieneen sentin parin välein oksien haaraisuudesta riippuen. Mikäli tukisientä tahtoo jäädä näkymään oksien välistä, tihennä oksien välejä tai pujota pallon peitoksi pieniä oksankärkiä.
  Jatka kiinnittämistä tasaisesti pallon ympäri edeten yläpuolelta kohti pallon alapuolella olevaa varren reikää. Jos käyttämissäsi oksissa on käpyjä, ne kannattaa pujottaa palloon niin, että kävyt pääsevät roikkumaan alaspäin luonnollisen näköisessä asennossa.
 6. Pujota lopuksi pallon varsi paikoilleen. Pujota varren tukioksat havupallon oksien väleihin niin, että ne eivät jää näkyviin.

VINKKI! Pallon käsittely vaikeutuu sitä mukaa, kun siihen tulee lisää oksia. Palloa voi olla helpompi tukea, mikäli se on sopivan kokoisessa kulhossa, sillä asetetut oksat saavat tasaista tukea joka puolelta. Suoraan pöydällä palloa pidettäessä kiinnitetyt oksat tahtovat kääntyillä ja sienen reunat saattavat murtua. Myös pallon ripustaminen roikkumaan metallilangan avulla saattaa olla toimiva ratkaisu sen jälkeen, kun oksia on vähintään pallon päiväntasaajalle saakka.
Havupallo_Kasvihormoni.fi-1Samalla tekniikalla voi valmistaa pallon myös ripustettavaksi. Tällöin keppiä varten tulevan reiän voi tietysti jättää pois ja ripustusta varten tuleva naru tulee kiinnittää verkkoon heti alussa. Ripustusnaru voi olla vaikkapa lahjanarua tai parin millin paksuista metallilankaa.

Havupallo_Kasvihormoni.fi-6

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (4)

 1. anunpuutarha

  Ei ihme että kiinnittävät huomiota, ne ovat ihania!

  • Sini K.

   Kiitos kehuista! Eikä valmistuskaan ole vaikeaa, jos vaan on havuja saatavilla.

 2. Sinikka V.

  Moi Sini!
  Oli kiva löytää sun sivut. Hieno idea toi havupallo ”puuna”. Kiitos. T. Liikkaope

  • Sini K.

   Moikka!
   Onpa hauska törmätä tätä kautta. Tervetuloa toistekin! Ja askartele ihmeessä itsellesi havupalloja koristeeksi iltojen pimentyessä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *