Blogit
Kasvihormoni

Havumetsän alku

pohjoispuoli_aloitusKasvihormoni.fi-1-2

Nyt jatketaan muutaman ajankohtaisen postauksen jälkeen kesätunnelmissa ja meidän pihassa.

Jos meidän kodin eteläpuoli on tuleva lehtometsä, pohjoispuolella humisevat hongat ja kuusen latvat kohisevat. Tai no, suurin osa männyistä on kääpiöversioita, joten niiden humina on melko vähäistä, mutta pohjoispuolen peittona on niin monta havukasvia, että sitä se koko paikka on: havumetsää kutistetussa koossa. Oikeastaan samanlaista tukkimetsän itsepetosta kuin eteläpuolikin, nyt vaan kasvit ovat erilaisia.

pohjoispuoli

Pohjoispuoli on pihassamme ehkä eniten alkuperäistä pihaa muistuttava kohta. Saven ja moreenimaan sekaiselle kasvualustalle en ole tehnyt juurikaan muutoksia, mitä nyt lisäsin pari peräkärryllistä multaa rinteen alalaitaan jatkamaan istutusaluetta alueen reunassa kasvavan männyn etupuolelle saakka. Tiiviin maan vuoksi kasvu on hidasta mutta ainakaan siitä ei puutu ravinteita. Rinteessä ovat edelleen alkuperäiset havut, lisäksi niiden väleihin on istutettu erilaisia maanpeittokasveja ja pensaita peittämään kuorikatteen ruskeutta.

Piha_alkuperainen_Kasvihormoni.fi-2
Pohjoisrinteessä oli taloa ostettaessa kuusi kääpiövuorimäntyä ja muutama laakakataja ja tuivio. Välit oli katettu kuorikatteella, mutta jo ensimmäisenä keväänä kävi ilmi, että kuorikatteen alla on runsas varasto kortetta ja muita monivuotisia rikkaruohoja. Kortteesta ei ole mahdollista päästä eroon, mutta muut rikkaruohot ovat lähes kadonneet muiden kasvien pitäessä niitä kurissa.

pohjoispuoli_comboPohjoispuoli on mielestäni pihan paras paikka, kun huomioidaan meidän neljä vuodenaikaa. Erityisesti vähälumisina vuosina sitä on ilo katsella – sen sijaan kun lunta on meidän alueelle tavanomainen puolesta metristä vajaaseen metriin, peittyvät pienet havut näkyvistä. (Erityisesti sen vuoksi, että meidän etupihan lumet kolataan rinteeseen, ja siitä voi kertyä jopa parin metrin korkuinen ja koko rinteen pituinen kolausläjä. Näin näyttäisi tapahtuvan myös tänä vuonna.) Seuraavassa on kokoelma pohjoisrinteen näkymiä eri vuodenaikoina.

Kevät Pohjoispuoli1_kevat

Pohjoisrinteen kevään viehättävyys muodostuu havujen vehreydestä. Kevään ensimmäiset väripilkut muodostuvat kolmesta näsiästä, joiden kukinta osuu aikaan, jolloin muut kasvit vaikuttavat olevan vielä puoliunessa. Havujen ja näsiöiden välissä on pieniä sipulikukkia, jotka ovat vielä niin harvalukuisia, että niitä ei tahdo erottaa pitkän ja massiivisen alueen keskeltä, mutta kyllä niitä siellä on ja ne moninkertaistuvat vähin erin ja vielä joskus havujen välit tuikkivat sinisen eri sävyissä.

Sen sijaan punaiset tulppaanit aukeavat toukokuun lopussa ja niiden värikäs loisto näkyy kauas (viime keväinen postaus löytyy täältä). Vihreys ja punaiset läiskät sopivat niin hyvin yhteen! Kukinnan lopussa puhkeavat myös alueelle istutettu pilvikirsikka ja norjanangervot, mikä tuo heleyttä ja raikkautta havujen keskelle.

Kesä

Pohjoispuoli2_Kasvihormoni.fi-7

Kesän alussa pohjoispuoli on suomalaisen sinivalkoinen (postaus aiheesta löytyy täältä), joskin vihreys pyrkii  kilpailemaan kukkien kanssa. Kukkivat kasvit on noukittu lähimetsän kompostikasoista, mikä viittaa siihen, että ne ovat seudulla hyvin viihtyvää ja leviävää laatua, kun joku naapuri on halunnut niistä eroon. Rönsyakankaalilla (kuva alla) on tummat lehdet, mutta ne jäävät kortteen hennon huiskeen peittoon. Sen sijaan rönsytiarella (kuva yllä) on pystynyt kilpailemaan ainakin toistaiseksi kortteen kanssa ja sen ainavihannat lehdet näyttävät kivalta kivipolun reunassa. Vielä pikkuinen alppiruusukin on kukinnoltaan valkoinen ja sopii hyvin joukon jatkoksi, saman tekee myös kanadanvuokko (alla).

pohjoispuoli3_keskikesa_Kasvihormoni.fi-5pohjoispuoli3_keskikesa_Kasvihormoni.fi-4

Aivan alueen laidassa, juuri ennen hyötytarhan alkua löytyy suosikkini siperiankurjenmiekka. Tämän alun toin edellisestä kodistamme, jossa sitä oli valtava lämpäre. (Muistelen, että löysin kurjenmiekkaa myös metsäkompostista pari isoa kimpaletta, joista toisen nappasin täydentämään tätä istutusta.) Pohjoispuolen jäykässä maassa kurjenmiekan leviäminen on ollut harmillisen hidasta, en pistäisi lainkaan pahakseni, jos se leviäisi täyttämään koko alueen alaosassa olevien pensaiden väliköt. Anna mennä vaan!

Pohjoispuolen alkukesän sinivalkoisuutta (tai violettiharmautta) jatkavat myös kurjenpolvet, harakankellot, ukkolaukat, vuorikaunokit ja muutamat muutkin kasvilajit. Tarkoitus on seurata, mitkä niistä menestyvät havujen seassa ja antaa niiden levitä. Jos joku ei menesty – tervemenoa kokeilemaan jotain muuta kasvukohtaa pihalla.

Pohjoispuoli3_keskikesa Loppukesä ja syksy

pohjoispuoli4_syksy_Kasvihormoni.fi-7

Pohjoispuolen keskikesä menee katsellessa vihreän seesteisyyttä ja muutamaa punaisen sävyistä kukkijaa, minkä jälkeen tullaan toiseen alueen huippuaikaan. Loppukesästä syyshortensiat aloittavat kukintansa, ja niiden lopetellessa alkaa vihreän havuistutuksen muuttuminen upean värikkääksi ruskakentäksi.

pohjoispuoli5_syksy

En enää muista, olenko tietoisesti istuttanut meidän kaikki ruskakasvit pohjoispuolen päätyyn, mutta sen ei ole väliä. Parin viikon ajan tontin pohjoislaita hehkuu erilaisissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Ihmeellistä!

Syksyllä aina ennen töihin lähtöä on käytävä katsomassa tätä käsittämätöntä näkyä, kun koristearonioiden pitkää, punahehkuista taustaa vasten erottuvat keltaiset kuunliljat, punaiset tiarellat, oranssit mustikat ja raparperit sekä (sitten joskus) korkealle nouseva punaoranssinhehkuinen pilvikirsikka. Samalla hopeanhohtoiset nukkapähkämöt, hopeapensaat, vuorineilikat ja hopeahärkit tuovat viileyttä ja alkuperäiset havut pysyvät vakaan vihreinä, mikä tuo alueelle seesteisyyttä ja tasapainoa.

pohjoispuoli5_syksy_Kasvihormoni.fi-1

Talvi

pohjoispuoli6_talvi_Kasvihormoni.fi-1

Pohjoispuolen talvi on merkityksellisen kaunis, mistä kertoo se, että olen kuvannut aluetta useaan otteeseen. Kiitos kuuluu taas näille havuille, jotka nousevat tuuheina toppina esiin lumesta. Istutin tuohon etualalle myös heiniä sillä ajatuksella, että ovat sitten talventörröttäjiä ja huojuvat kauniisti kevääseen saakka, mutta eihän se toimi lumen kanssa, sinne ne painuvat kasalle jo ensimmäisistä lumisateista. Havut ovat ehdottomasti suomalaisen talvimaiseman peruspilareita, ne kestävät ja jaksavat ilostuttaa myös karun kauniina pakkaspäivinä. Havujen lisäksi olen alkanut kiinnittää huomiota puiden runkojen koristearvoihin, sillä ne näkyvät sen saman puoli vuotta, jolloin mikään ei kasva.

Katso koko kaupunkipihan tarina:

1. Meidän pihan suunnittelu

2. Takapihan kirsikkapenkki

3. Etelärinne eli itsepetosrinne

4. Pomppuympyrän istutukset

5. Takapihaa jakava välipenkki

6. Pohjoispuolen havualue

7. Yläpihan väriläiskä

8. Keittiötarha

9. Kasvihuone

10. Takapihan totaaliremppa

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (5)

 1. Piparminttu

  Kauniita kuvia taas. Sininen sopii todella hyvin vihreän keskelle. Teillä on hieno piha!

  • Sini K.

   Kiitos Piparminttu! Tämä kommentti lämmitti kovasti <3

 2. Kruunuvuokko

  Kauniita kuvia. Havut ovat mielestäni aivan ehdottomia pihassa, kuin pihassa. Ne antavat kauniin taustan niin koristepensaille, perennoille , kesäkukille, kuin myös maanpeitekasveille. Eri korkuiset ja väriltään erisävyiset havut antavat myös mielestäni kaunista lisäilmettä istutuksiin. Talvinen puutarha ilman havuja on myös ikävä ja jotenkin hyvin lattea.

  • Sini K.

   Jep, havut ovat ihan superjuttu ainakin täällä meidän Suomen oloissa. Lokakusta jouluun (ja välillä sen ylikin) olisi kyllä tosi tylsän oloista ilman niiden vehreyttä.

 3. Kaksitoista kuvaa menneestä vuodesta – Kasvihormoni

  […] Pohjoispuolen havualue […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *