Blogit
Kasvihormoni

Haaste: neljä kuvaa neljä vuodenaikaa

neljavuodenaikaa.kasvihormoni.fi-1Sain jo hyvän hetken sitten Multaa sormissa -blogin Liisalta haasteen, jossa näytetään yksi kohta pihasta neljässä kuvassa, neljänä eri vuodenaikana.

Niin, minulla on tehnyt hankaluuksia päättää, mitkä olisivat ne vuodenajat, joista tässä haasteessa puhutaan.

Muistan koulun alun ja seinällä olleen kuvan, jossa talvi oli ylhäällä, sen alapuolella kesä. Talven kuvassa luisteltiin ja hiihdettiin, kesällä uitiin. Välissä olivat kevät ja syksy, joissa oli molemmissa eloa kasvustossa. Kuvassa olivat myös mukana kuukausien nimet, kolme kuukatta jokaisen kuvan vieressä.

Mutta kun meillä on puoli vuotta elotonta, joten jos seitsenvuotiaana opitun jaon mukaan mennään, pitää lokakuusta, tammikuusta ja huhtikuusta poimia kuvat, joissa on paljasta ja jossain määrin lumista, ja kesän kuvaan saa vihdoin sijoitettua heinäkuun helteen ja koko kesän kasvun.

neljavuodenaikaa.kasvihormoni.fi-2
Kevät meidän pihassa. Se on huhtikuussa eloton nurmi, rusket kukkapenkit ja hiirenkorvattomat puut. Mutta silti aurinkoista, kasvua lupaavaa ja innostavaa. Jee!
neljavuodenaikaa_kasvihormoni.fi-2-3
Toukokuun lopussa todellisuus on jo kesäinen, raikas alkukesän vihreä ja sipulikukkien runsauden alla värikäs. Mutta onko tämä kevättä vai kesää?

NeljakesakuvaaKoska neljän kuvan valinta on kriteeristölläni tavattoman vaikeaa, ajattelin, että valitsen neljä kuvaa kasvukaudesta: ne ovat yllä. Kuvat on kaikki otettu samasta kirsikkapenkistä, vain kuvakulma ja rajaus vaihtelevat. Kuvat kiertävät ajallisesti kuin ala-asteella opittu kellon lukeminen: myötäpäivään, ympyrää.

Vasemmassa yläkulmassa on kesäkuun puoliväli ja lumipalloheiden kukkarunsaus. Seuraavana ylärivissä eletään jo elokuuta, kesää sekin, jolloin kirsikkapuusta on saanut poimia kymmeniä marjoja ja puun ympärillä loistavat jaloangervot sekä syysleimut.

Alarivissä oikealla eletään kasvun loppumetrejä, syyskuuta, jolloin lehdet alkavat ruskistua ja muuttua maanparannusaineeksi. Viimeinen hetki kasvukaudelle on lokakuun puolivälissä, kun sitkeimmät kasvit pitävät vielä kiinni lehdistään ja muut luopuvat jo omistaan. Vasemman alakuvan sumu hämärtää maisemaa ja kertoo syksyn saapumisesta, purppuraheisiangervo tuo vielä hetken verran väriä maisemaan.

Sen jälkeen maailma on valmis kuuraa ja lunta varten, kauneimmat talventörröttäjät jäävät puuvartisten ohella tuomaan rytmiä muutoin tasaiseen talvimaisemaan.

neljavuodenaikaa_kasvihormoni.fi-1

Kuvavalinnoilla vaan hämään: en saanut maailmaa valmiiksi neljässä kuvassa, joten valitsin kahdeksan. Enemmänkin olisin halunnut valita, joten tämä on ihan hyvä saavutus.

The same spot, almost the same view in four seasons. The only problem is that we actually have more than four seasons so that the year cannot be squeesed in four pictures. At least I think so. What is your opinion?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (6)

 1. Liisa //multaasormissa

  Kiva, kun osallistuit! Vuodenaikapohdintasi on kyllä aiheesta… välilä tuntuu, että meillä on kaksi vuodenaikaa -muutama päivä kesää ja loputon syksy 😀

  • Sini K.

   Voi kun kiva, kun löysit tänne, vaikka en ehtinyt käydä kommentoimassa blogiisi postauksestani. Olet nopea! Ja mielelläni osallistuin, välillä kiire (ja muistamattomuus) lykkäävät näitä osallistumisia. Onneksi talvi (se loputon syksy) on pitkä, joten aikaa osallistumiselle riittää.

 2. Between

  Varsinkin kesäkuvista on vaikea valita mieleisensä, kun niitä on niin paljon. Vihreyttä ja kukintaa katselee mielellään. Onneksi nämä haasteet eivät koskaan ole mitenkään haudanvakavia.
  Vuodenaikapohdinnassa yritän pysyttäytyä niissä koulussa opituissa kolmen kuukauden jaksoissa. Eri vuosina sää sitten määrittelee, milloin siirrytään keväästä kesään. Puutarhahörhön näkökulmasta kesä alkaa silloin, kun lumet ovat sulaneet ja maa alkaa olla työstettävissä. Ja vastaavasti kesä päättyy siihen, kun pihalla ei yksnkertaisesti voi enää juuri mitään muuta tehdä, kuin tepastella lunta odottamassa.

  • Sini K.

   Kolme kuukautta vuodenajoissa sopii erinomaisesti jaoksi, kun vuodenajan määritteenä pitää valoisuutta. Se on vuodesta toiseen sama, päivälleen, paitsi jos välillä on ihan kamalan pilvinen vuosi ja toisena auringonkiertona pilvet puuttuvat tyystin.

 3. Tiiu/Puutarhahetki

  Ihanat kuvat! Oli kiva nähdä, miten kirsikkapenkkisi muuttuu vuodenaikojen vaihtuessa. Hyvää alkanutta viikkoa!

  • Sini K.

   Näistä kuvista penkin muutoksen näkee melko kokonaisuutenaan, kun vuodenkierto tulee oikeastaa molemmista sivuista.

   Hyvää viikkoa sinnekin!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *