Blogit
Kasvihormoni

Etelärinne punertuu

etelarinne_maksaruoho_kasvihormoni-fi-3Maksaruohot alkavat olla komean punaisia. Näillä ihanan aurinkoisilla ja lämpimillä keleillä ne ehtivät varmasti heleän tummanpuhuviksi, mitä ei ihan joka vuosi ehdi tapahtua. Jes! Samalla vieressä olevat hortensiat vaihtavat väritystään valkoisesta pinkiksi ja rinteen välitasanteella kasvavat punalatvat täydentävät kokonaisuutta. Kohta on koossa voittamaton yhdistelmä marjapuuronpunaista. Minä tykkään!

Etelärinnettä istuttaessani en ajatellut, että se olisi näin syksyllä punasävyinen, pikemminkin kuvittelin mielessäni tätä parin viikon takaista tilannetta ja vaalean sävyistä kokonaisuutta:

etelarinne_kasvihormoni.fi-3Nyt viikonloppuna naksuttelin pois nuo sinisten tädykkeiden kuihtuvat kukinnot (jotka tilasin alun perin punaisina mutta näköjään aina ei saa mitä tilaa), joten kokonaisuudessaan rinteen värimaailma on muuttunut yllä olevasta kuvasta. Rinne on vahvistanut paikkaansa yhtenä puutarhan suosikkipaikoistani, se on yhtä aikaa seesteinen ja myrskyisä kasvimassoineen, lehtimuotoineen ja värimaailmoineen.

etelarinne_maksaruoho_kasvihormoni-fi-4Viime päivien säät ovat olleet täydellisiä perhosten bongailulle. Tänä vuonna niitä (ja kimalaisia) löytyy parhaiten tästä rinteestä, tosin jättiverbenat vetävät yökkösiä puoleensa massoittain. Sekä maksaruohomatto että punalatvat ovat täynnä öttiäisiä. Valitettavasti perhoset lehahtavat lentoon aina, kun lähestyn niitä kameran kanssa, ne ovat hassun pelokkaita kun vertaa aiempiin vuosiin. Punalatvoista en edes yllä kuvaamaan niitä, latvat ovat niin korkealla, onneksi on nämä matalammat maksaruohomatot.etelarinne_maksaruoho_kasvihormoni-fi-2Olen viime aikoina pohtinut, miksi en voinut joskus aiemmin sietää komeamaksaruohoja. Ehkä olen onnistunut istuttamaan niitä oikeaan paikkaan, kun nämä tasaisen tuuheat punaiset matot miellyttävät silmää. Tässä rinteen keskellä ne luovat illuusion isosta tasanteesta ja ovat kauniin ryhdikkäitä syksyn tuojia. Sellaisena ne myös pysyvät talven tuloon saakka, joten peukut pystyyn maksaruohoille. Näitä on ilo kerätä myös sisälle!

etelarinne_maksaruoho_kasvihormoni-fi-1

As fall approaches, the South side is turning more and more red instead of being white. I enjoy this time of year with splendid colors.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (2)

  1. Piparminttu

    Kauniita näkymiä ja ihanat vaaleanpunaiset sävyt 🙂

    • Sini K.

      Kiitos! Tykkään itsekin tuosta punertavasta värityksestä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *