Blogit
Kasvihormoni

Etelärinne hykerryttää taas kerran

etelarinnetta_kasvihormoni.fi-7Tänään se tapahtui: etelärinne puhkesi valtavaan kukkaloistoon.

etelarinnetta_kasvihormoni.fi-5Luulin jo, että juuri tänä vuonna etelärinne ei palkitse meitä tulppaaneillaan, mutta kuinka ollakaan, sieltä ne ovat nousseet vähän salassa yksi toisensa jälkeen.

Nämä värikkäät ja kerrotut tulppaanit ovat myöhäistä sorttia, joten loistokkuutta on saanut odottaa. Vuosi toisensa jälkeen ahkerasti kukkivat Darwin-hybridit ovat jo pudotelleet terälehtiään (nekin sulostuttivat silloin, kun muuta ei juurikaan ollut), mutta nyt tämä sekoitus kerrottuja tulppaaneja hykerryttää pihan ihailijaa!

etelarinnetta_kasvihormoni.fi-3Aivan ei tämä rinne yllä samaan loistoon kuin viime keväänä, jolloin oranssinkeltaisia kukkia oli huomattavasti enemmän, mutta kyllä tästä tekee mieli kuljeksia ohi useaan otteeseen ja molemmin puolin rinnettä.

etelarinnetta_kasvihormoni.fi-8Rinteen keskitasanteella on myös päärynäpuu aloittanut kukintansa.

Se on perhepäärynä, jossa on kolmea eri lajia: Maukkain sato tulee Lück-päärynästä, alemmat oksat ovat Karmla ja Tonkovjatka, jotka saavat minun puolestani toimia ensi sijassa pölyttäjinä ja kukkakauneuden tuottajana. (Välke, tässä sinulle lajiketiedot, jotka lupasin kaivaa esiin.) Näistä kaksi ensimmäistä luvataan menestyvätn II-vyöhykkeellä ja Tonkovjatka myös meillä kolmosella, mutta meidän etelälaidalla ei ole ollut ongelmia saada kaikkia kolmea lajia talvehtimaan.

Satoa tulee parhaiten Lückista ja sen päärynät ovat aivan herkullisia, meheviä ja valkomaltoisia. Täysin kypsänä ne ovat lähes jauhoisia mutta juuri sopivasti kypsyneenä ihanan rapsakoita ja mehua valuvia.

kirsikkaluumu_kasvihormoni.fi-1Alkuviikosta kirsikkaluumu (Prunus cerasifera) ’Podarok’ eli Pietarin lahja oli parhaassa kukassaan, tänään se tiputteli jo terälehtiään kuin pieniä lumihiutaleita. Tämä laji on keltainen herkkuhedelmä, kukkia puussa on ihan valtavasti mutta satoa se on tehnyt ristipölyttäjän puuttuessa maltillisesti. Lajikuvauksessa luvataan kyllä osittaista itsepölytteisyyttä ja valtavaa satoisuutta. Nyt istutin puulle kaverin, josko satoakin tulisi tämän jälkeen enemmän.

Koska en osaa valita, mitkä kuvat etelärinteestä laittaisin tähän postaukseen, laitan tähän loppuun valikoiman tämän hetken lempinäkymästäni.

Nautinnollista kesäkuuta kaikille!

etelarinnetta_kasvihormoni.fi-1 etelarinnetta_kasvihormoni.fi-6 suklaakirsikka_tulput_kasvihormoni.fi-1 etelarinnetta_kasvihormoni.fi-2

The South side is in full bloom with plums and pears offering white lace topping the colorful base.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (9)

 1. Piivi

  Oi joi joi!

  • Sini K.

   Nimenomaan! Oijoi!

 2. Puutarhamyyrä

  Upeita tulppuja. Mahtavan rohkeat väriyhdistelmät etelärinteessä. Lämmintä ja kukkaisaa kesäkuuta sinullekin. 🙂

  • Sini K.

   Tulppaaniyhdistelmä on alun perin sellaisesta sipulinviljelijän tekemästä valmiista sekoituksesta, nyt olen täydentänyt sitä vähän kestävämmillä (Darwin-hybridi) tulppaaneilla. Mutta jos löydän, lisään kyllä noita kerrottuja tulppaaneita aina sinne sekaan.

 3. Kukkaiselämää

  Upeat värit ja kaunista kukintaa! Meillä tulppaanit alkavat olla jo kohta ohi. Hedelmäpuutkaan eivät kuki tänä vuonna. Kirsikka on puolikuollut ja päärynä teki vain kaksi kukkaa. Omput huilivat viime vuoden urakan jälkeen.

  • Sini K.

   Tässä vaiheessa vuotta huomaa, että Suomi on pitkä maa, kun katselee noita kasvueroja. Jos puiden kukinta jää tänä vuonna väliin, ensi vuonna on taas runsasta. Toivottavasti kirsikkapuusikin tokenee!

 4. vaaleanvihreaa

  Ihanat tulppaanit. Aina kannattaa odottaa. Syksyllä voi taas varmistaa seuraavan vuoden väri-iloittelun.

  • Sini K.

   Seuraavaan tilaukseen ei ole kuin kolme kuukautta aikaa. Se kuulostaa tosi lyhyeltä ajalta…

 5. Uusi puu pihassa – Kasvihormoni

  […] Kerroin viime torstaina, että meidän pihassa oleva luumu ei ole tehnyt juurikaan satoa, vaikka se kukkii joka kevät ylenpalttisesti. Överisti. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *