Blogit
Kasvihormoni

Ensimmäiset kevätkoulinnat

koulinta_kasvihormoni.fi-2Hiihtoloma ja muut kasvienhoitoa vaikeuttavat vapaat on nyt takanapäin, joten elämä on tästä viikonlopusta alkaen pelkkää puutarhakesää pullollaan!

Laitoin jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan helmikuun alussa jättiverbenan siemenet kylmäkäsittelyyn jääkaappiin, missä ne yllättäen itivät jo ennen hiihtolomaa. Mikä katastrofi! Onneksi sain lomaksi pienten hentoisten lankojen huolehtijan, jolloin vain muutama nuutui (minun) huolettomassa hoidossani.

KesakukkaLOVE_kasvihormoni.fi-4

Eilen tuli aika koulia nämä pienet kaunokaiset omiin purkkeihinsa.

Koulinta on erikoinen sana. Kasvien kanssa se tarkoittaa, että pienet taimien alut siirretään kasvamaan harvempaan, jotta niillä on tilaa kasvaa. Mutta jos mutustelee koulia-sanaa, siitä tulee mieleen kouluttaminen ja opettaminen, joten ehkä tässä harvempaan siirtämisessäkin lopulta neuvotaan kasvinalkuja kohti kunnon kasvutapoja. Että suuremmaksi ja vahvemmaksi vaan, kohti korkeuksia ja jättiverbenan pitkiä kauloja!

Kädestä pitäen -ohjeet koulintaan löytyvät täältä.

koulinta_kasvihormoni.fi-4Superpikkuisia taimenalkuja käsitellessä pitää olla helläsorminen ja varovainen, että ei katkaise varsia. Itse otan useimmiten kylvörasiasta aputikulla klöntin multaa taimineen ja erottelen taimet varoen mullan kanssa toisistaan. Näin juurikaan ei pääse katkeamaan niin helposti.

koulinta_kasvihormoni.fi-5Erottelun jälkeen siirrän taimen multapaakun kanssa omaan rasiaansa, vähäravinteiseen multaan ja kastelen siirretyn taimen varovaisesti. Muuta tiivistystä ei oikeastaan tarvitse tehdä, multa painuu kyllä tiiviiksi muutaman kastelukerran aikana.

Tänä vuonna kokeilin laittaa näille taimille rasian pohjalle puolet ravinteista kukkamultaa ja vasta sen jälkeen vähäravinteista taimimultaa, josko kasvaessaan saisivat ravinteita paremmin.

koulinta_kasvihormoni.fi-7Seuraava vaihe näiden pikkuisten elämässä on latvominen, jotta kasvista tulee yksilatvaisen hujopin sijaan tuuhea ja monihaarainen kasvi. Syyskesästä on toivottaessa tiedossa tätä:

KesakukkaLOVE_kasvihormoni.fi-3

Aiempia jättiverbenaa koskeivia postauksiani:

Näin onnistun jättiverbenan kasvatuksessa

Jättiverbenoita kukkakimpussa täällä ja täällä

Verbena bonriensis got their own pots yesterday. I so enjoy this tall and thing flower later in summer.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (10)

 1. Kati

  Nämä ne on niin onnettoman pieniä. Postaus tuli hyvään aikaan, kun omat kylmäkäsiteltävät ovat unohtuneet vierasmökin jääkaappiin 😀

  • Sini K.

   Kasvin alku ei tosiaankaan kerro mitään siitä, millaisia näistä jäteistä on tulossa. Niitä kohti (ja sinne vierasmökkiin)!

 2. Katja/Päivänpesän elämää

  Tänään oli hyvä päivä koulia, minulla oli vuorossa tomaatit. Kävi vain taas niin että multa loppui kesken, ikinä sitä ei osaa ostaa riittävästi.

  • Sini K.

   Kiitos Katja muistutuksesta! Kävin kaupassa ja tämän kommentin innoittamana ostin kolme säkkiä kylvömultaa, nyt ainakin minulla pitäisi riittää. Kylvömulta on siitä hyvä, että sen voi vähäravinteisena säilöä seuraavaan vuoteen. Mutta eiköhän se ravinnepitoinen multa pääse minultakin loppumaan.

   Koulintaintoa sinne!

 3. Kati

  Mä olin viime kesänä ostanut Marketanpuistosta muutaman jättiverbenan ja nyt napannut siemenpussin. Eilen rupesin pussia lukemaan, juurikin oli mainittu jääkaappi… Oonko jo myöhässä niiden siementen laiton kanssa?

  • Sini K.

   Viime kesänä mulla kasvoi pihalla pari itsekylväytynyttä tainta, jotka kukkivat syyskuussa. Eli jos nyt laitat kylmäkäsittelyyn 3-5 viikoksi, saat kasvit kukkiviksi luultavasti syyskuussa.

 4. Puutarhamyyrä

  Suloiset pikkutaimet. Toivottavasti kasvavat komeiksi, kukkiviksi kasveiksi. 🙂

  • Sini K.

   Kasvatuspaikka on lämmin, joten näiden pitäisi ehtiä kukkaan elokuun alussa.

 5. Tarja

  Jättiverberaa en ole koskaan kylvänyt. Miten kauan niitä pitää kylmäkäsitellä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *